Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.

Hírek és közlemények

3D nyomtatás a hétköznapokban
3D nyomtatás a hétköznapokban

Nyakunkon a jövő! A 3D nyomtatás már nem csak az ipari tervezők vagy a fejlesztők számára elérhető. 3D nyomtatók kaphatók már webáruházakban, az Office Depot-ban, sőt szupermarketekben is. Az asztali típusok használata az egyszerű felhasználók számára sem elérhetetlen álom. Csak megvesszük, és otthon a szükséges adatok letöltése után már hozzá is láthatunk a műanyag (vagy egyéb alapanyagú) tárgyak nyomtatásához.

3D nyomtatás a hétköznapokban


Hogyan működik a 3D nyomtató?

Mielőtt elszaladna az Office Depo-ba és vásárolna egy készüléket, először azért tekintsük át a legfontosabb tudnivalókat.

A 3D nyomtatás additív (hozzáadásos) gyártási technológia, olyasmi, mint egy ház felépítése téglából. Újabb és újabb adag alapanyagot rétegenként egymásra rendezünk, mint a téglasorokat és a végén kész a ház! Csak téglák helyett a 3D nyomtatás során többnyire műanyag alapanyagot használunk. A 3D-s nyomtatás ugyan jóval lassabb, mint a hagyományos gyártási technológiák, de nem igényel hosszas előkészületeket, szinte azonnal nyomtathatunk, így ideális az egyedi, kis darabszámú gyártáshoz, prototípusok megalkotásához vagy otthonunk fejlesztéséhez.

A háromdimenziós tárgyak nyomtatásának két alapvető módszerét különböztetjük meg - az FDM (FFF) és az SLA módszert.


3D nyomtatás a hétköznapokban

FDM / FFF 3D nyomtatási technológia


Az FFF módszerű 3D nyomtatás során a műanyag nyomtatási alapanyag (filament) szál formájában kerül a nyomtatóba. Ez a nyomtató platform felett mozgó nyomtatófejben (extruder) megolvad, majd az adagolófejen átpréselődve rétegenként megszilárdul, és a kívánt termékké alakul. Ez a technológia a vékony rétegek pontos létrehozásán és egymásra halmozásán alapszik.

Hátránya, hogy a nyomtatási műanyag alapanyag tulajdonságai hűlés közben kissé megváltoznak, a termék kismértékben, milliméteres nagyságrendben összeeshet. Ennek ellensúlyozására a nyomtató platform általában szintén melegített, hogy némileg szabályozni lehessen a hűlés folyamatát.

Az FFF 3D-s nyomtatók alacsony beszerzési és üzemeltetési költsége, viszonylag egyszerű és gyors használhatósága bőven ellensúlyozza hátrányait. Csak készítsd el vagy töltsd le a modellt, alakítsd át a nyomtatónak megfelelő utasításokká, és már nyomtathatsz is.

Az SLA módszerű 3D nyomtatás első pillantásra olyan, mintha egy fantasztikus film, mint amikor Han Solo kiolvad a falból A Jedi visszatér kezdő jeleneteiben. Működési elve a fotoreaktív gyanta (resin) fokozatos megkeményítése lézerfénnyel vagy diódákkal. A fény programozással úgy van irányítva, hogy csak a majdani termékréteget alkotó területeket érintse meg. Egy réteg teljesen megszilárdulása után a nyomtatási platform megemelkedik, és a lézerfény új réteget képez. Egy réteg magassága tized vagy század milliméter nagyságú is lehet. A nyomtatandó terméket a nyomtató mindig felülről fogja, így gyorsított felvételen úgy néz ki, mintha a terméket fokozatosan kihúzták volna a gyantatartályból.

Ezek a nyomtatók sokkal pontosabb munkára képesek, mint az FFF nyomtatók, és rendkívül sima felületű tárgyakat lehet megalkotni a segítségükkel. Tehát ha gyakran akarsz sok részletből álló modelleket nyomtatni, akkor az SLA technológiát válaszd.


De mit is nyomtathatunk 3D nyomtatóval a háztartásban?

Alapvetően nem túl nagy méretű dolgokban érdemes gondolkodni. Sokan nyomtatnak például játékokat. Játékautókat, robotot vagy akár több mozgó alkatrészből álló figurákat is. Telefontok, Lego elemek vagy lakásdíszek szintén elkészíthetők. Az alábbi három ötlet a személyes kedvenceim, ezért megosztom veletek.

Képtalálatok a következőre: 3d printed smartphone amplifier

Erősítő okostelefonokhoz

Hogy tetszik ez a csinos kis - okostelefonok számára tervezett - erősítő? Az ötlet egyszerű, de zseniális. Mindenki ismeri a jelenséget, amikor a mobilt egy dobozba betéve felerősödik a hang. Ez az okos kis szerkezet ezt a jelenséget optimalizálja és felerősíti. Menő design, meglepően jó hangzás – az okostelefonod máris úgy szól, mintha hangszóróra csatlakoztattad volna.


3D nyomtatás a hétköznapokban

⦁ Papírlaptartó

Biztos mindenki tapasztalta már, milyen nehéz hosszú ideig az íróasztal lapjára meredve olvasni dokumentumokat, vagy számítógép, laptop monitora és egy papírlap között ugráltatni a tekintetünket, ha valamit be kell gépelnünk, vagy össze kell hasonlítani mondjuk egy papíron és egy számítógépen lévő Excel táblát. Ilyen esetekben segíthet ez az okos kis szerkezet. Beleállítjuk a papírlapot és máris sokkal gyorsabban megy a munka és a nyakad sem áll be egy hétre. Én is szeretnék egy ilyet!


3D nyomtatás a hétköznapokban

⦁ Ágyra rögzíthető telefontartó

Hová tegyem, hogy kéznél legyen? Sokan még este az ágyban is az okostelefont böngészik, aztán félig alva kiejtik a kezükből. Vagy a telefont használják ébresztőórának és karnyújtásnyira szeretnék tudni, ha reggel minél gyorsabban be tudják rajta nyomni a szundit. Általában a padlón végzik a telefonok a porcicák között. Hogy ez ne így legyen, íme ez az okos kis 3D nyomtatóval készült eszköz, amellyel mindig az ágy közelében tudhatjuk a telefont. Bár egyes vélemények szerint az elektromos eszközök által kibocsátott elektroszmog miatt jó lenne legalább éjszakára nem testközelben tartani a telefont.


Jó 3D nyomtatást kívánok mindenkinek!

További hírek