Hírek és közlemények

A mindentudó edding marker
A mindentudó edding marker

Az ács ácsceruzát használ, a szabó szabókrétát, a fémipari munkások pedig edding markert. A lakatosoknak, hegesztőknek is szükségük van arra, hogy az anyagon amelyen dolgoznak, megjelöljék hol vágjanak, hajlítsanak, fúrjanak, hegesszenek, forrasszanak. A fémek felületén ez nem egyszerű feladat. Apáink még karctűt használtak, melynek a hegye bármilyen keményre is volt edzve, hamar kopott. A vékonyka karcot követni pedig nem egyszerű a gyorsvágó műkorund szagú szikrazuhatagában egy védőszemüvegen keresztül. A ceruza hegyét a fémek nagyon gyorsan tövig rágják. A grafit inkább csillog a fényben, mint látható a jellemzően fekete alapon. A kréták vastagon fognak, ami a precíz munkát nem támogatja. Az érdes felületek pedig ezt a lágy anyagot is villámgyorsan tövig koptatják. Olyan jelölőre van szükség, mely a mostoha körülmények között is látható és követhető nyomot hagy, ami a precíz munkavégzéshez elengedhetetlen.

Hogy is szokott lenni a mesékben? A főhős suhint egyet a varázspálcájával, és minden gondja megoldódik. Bizonyára egy ilyen pálca képe lebegett az edding cég tervezői előtt, amikor megálmodták a lakkmarkerüket: bármilyen felület áll előttünk, csak előhúzzuk a csodamarkerünket, és ráírjuk, amit szeretnénk – mint a mesében.

Az edding 750 és 751 lakkmarkerek tökéletes megoldást nyújtanak a jelölésekhez. Akár tükörsima, sötét színű vagy rusztikus felületen, akár kültéren, zord időjárási viszonyok között használnánk, a sokoldalú lakkmarkeren semmi sem tud kifogni – mindent visz, mint a kártyában az adu ász. Tintája egyenletesen folyik, gyorsan szárad, és szennyezett felületeken, félhomályban vagy extrém melegben is jól látható marad, így tökéletes társunk lehet egy szerelőműhelyben. A lakkmarkereket ezért előszeretettel használják az iparban – például az atomerőműveknél vagy az autógyártásban – a fűrészlapok, fém szerszámok és reszelők permanens jelölésére, feliratozására. Mivel gyakorlatilag bármilyen felület – fém, fa, üveg, porcelán, kerámia vagy műanyag – dekorálására alkalmasak, ezenkívül víz- és törlésállók, a hobbiművészeknek is nagy kedvencei.

Mindkét marker fémtesttel, valamint lekerekített heggyel van ellátva, és könnyen cserélhető póthegyek is rendelkezésre állnak hozzájuk. Az edding 750-es vonalvastagsága 2-4 mm, a 751-esé pedig 1-2 mm. Nem tartalmaznak xilol és a toluol. Tizennégy féle színben kaphatók, amelyek mindegyike 400 °C-ig hőálló, egyes színek pedig egészen 1000 °C-ig bírják a meleget. Minden szín oldható benzinnel és acetonnal, kivéve a fehér és a vörösréz színeket, amelyek ellenállnak az acetonnak. A motor - és kenőolajnak, az etanolnak illetve az izopropanolnak viszont egytől egyig ellenállnak.

Használatuk egyszerű: először (kupakkal együtt) rázzuk fel a lakkmarkerünket, amitől a benne lévő kis fémgolyó egyenletesen összekeveri a pigmentrészecskéket, ezzel biztosítva a tinta tökéletes fedőképességét. A kupak eltávolítása után óvatosan, többször megismételve pumpáljunk fel-le a marker csúcsával a felületen: a nyomás hatására megnyílik a benne lévő szelep, és az írócsúcs megtelik tintával. Az eszköz most már készen áll a munkára. Használat után ne felejtsük el visszatenni rá a kupakot, és vízszintesen fektetve tároljuk.

Az edding egy hatvanéves múlttal rendelkező hamburgi vállalat, amely magas szintű szaktudásával megfelel az ipari környezetek elvárásainak, markereik minősége neves cégek szakembereit is lenyűgözi. Az új termékek fejlesztése során mindig szem előtt tartják a felhasználók specifikus igényeit, üzletkötőik pedig rendszeresen informálják és tanácsokkal látják el partnereiket a termékekkel kapcsolatban. Az edding termékeit Magyarországon az ICO Zrt. forgalmazza.

Kapcsolódó termékek

/ 10 oldal

További hírek