Hírek és közlemények

A CO2-semleges „zöld” Esselte iratrendező
A CO2-semleges „zöld” Esselte iratrendező

A környezetvédelem ügye iránt elkötelezett Esselte iratrendező márka új iratrendező termékével kiérdemelte a klímasemleges minősítést a Climate Partnertől. Egyre több cég (és egyre több egyén) ismeri fel, hogy az élhető jövőért már ma tenni kell. Az elmúlt egy-másfél évtizedben erősödnek a zöld mozgalmak, amelyek középpontjában a fenntarthatóság eszméjének terjesztése áll. A zöld mozgalmak arra buzdítják az embereket, hogy igyekezzenek úgy élni, működni, termelni, hogy az ne, vagy a lehető legkisebb mértékben ártson a Földnek. Az Esselte megértette az idők szavát, ezért több módon is igyekszik a környezetvédelem szempontjainak érvényt szerezni, a következő „fegyvereket” vetve be az ügy érdekében:

  1. Hosszú élettartam a kiváló minőségű összetevőknek köszönhetően: minél tovább tudunk használni egy terméket, annál hatékonyabbak vagyunk környezetvédelmi szempontból is. Az Esselte iratrendező erős, karton alapanyaga, a több színben kapható karcolásálló papírborítás, a kiváló minőségű emelőkaros szerkezet és a pontosan (és erősen) záródó gyűrűk mind azt célozzák, hogy ez az irodaszer hosszú időn keresztül kiszolgálja használóit.
  2. Fenntartható ellátási lánc: Az Esselte BlueAngel és FSC®-minősített, újrahasznosított papírt és kartont használ iratrendezőjéhez, melyek fenntartható forrásból származó alapanyagok. Továbbá az úgynevezett lean gyártás módszerét alkalmazva igyekszik gazdaságossá és hatékonnyá tenni a termelési folyamatokat az alapanyagok beszerzésétől egészen az értékesítésig.
  3. Klímasemlegesség a szén-dioxid lábnyom pontos mérése, a karbonlábnyom csökkentése, illetve a szén-dioxid kibocsátás kompenzálása által.
  4. A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy egyensúlyi állapot áll fenn a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont, szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között. Ezzel az úgynevezett szénmegkötéssel lehet ugyanis az üvegházhatásúgáz-kibocsátást ellensúlyozni. Ez az egyik csodafegyver a Földanya megmentéséért folytatott küzdelemben.
  5. Éghajlatvédelmi projektek támogatása


Az Esselte nem csupán a karbonlábnyomot igyekszik csökkenteni, hanem törekszik a karbonsemlegesség elérésére szén-dioxid kompenzációval is. Egy éghajlatvédelmi projekt keretében 2009 óta véd egy 100 000 hektáros perui terület, a Madre de Dios-t. Ez a világ egyik legnagyobb biológiai sokféleséggel rendelkező térsége, veszélyeztetett fajok sokaságának és még hagyományos életmódjukat őrző népeknek a hazája. Ezt az értékes élőhelyet veszélyezteti egy útépítési projekt, amely – többek közt – nagyszabású erdőirtással jár. Ennek a területnek a védelméért harcol az Esselte is, és segít a helyi közösségeknek a fenntartható gazdálkodásban.

Mindannyian tudjuk, és érezzük saját bőrünkön, hogy az éghajlatváltozás már zajlik. Elég, ha csak az eltűnő tavaszra, a hó hiányára, az afrikai hőséget hozó nyári napok egyre emelkedő számára gondolunk. Sajnos mindez már nem tudható be annak, hogy az időjárás szeszélyes. Ez már maga a klímaváltozás. Az Európai Bizottság 2019-ben mutatta be az európai zöld megállapodást, amely 2050-re tűzte ki a teljes karbonsemlegesség elérését, s egyben kijelölte az ahhoz vezető utat is.

A környezet védelme közös ügyünk, akkor érhetünk el értékelhető eredményt, ha összefogunk, s mindenki megteszi, ami tőle telik. Ez lehet a szelektív hulladékgyűjtés, kevesebb állati eredetű termék fogyasztása, kevesebb hulladék termelése, de azzal is sokat tehetünk, ha olyan cégeket, márkákat részesítünk előnyben, amelyek a teljes gyártási folyamat során törekednek a fenntarthatóságra, az ökológiai lábnyom csökkentésére, esetleg „zöld” projektek támogatására.

Például az Esselte CO2-semleges iratrendező megvásárlása igazi win-win helyzetet eredményez, mindenki jól jár. Jól jár az Esselte, hiszen környezetbarát termékének megvásárlásával a vásárló elismeri és jutalmazza a cég környezetvédelem iránti elkötelezettségét, és jól jár a fogyasztó is, mert kiváló minőségű árut kap a pénzéért, amely tartósságának és esztétikus megjelenésének köszönhetően hosszú távon is segíti, és megkönnyíti az irodai munkát.

Kapcsolódó termékek

További hírek