Hírek és közlemények

Húsvéti ötletek kicsiknek és nagyobbaknak
Húsvéti ötletek kicsiknek és nagyobbaknak

Most a húsvét közeledtével elszomorító, ha eszünkbe jut, hogy még mindig nincs itt az ideje a nagy családi összejöveteleknek. De ne hagyjuk, hogy a körülmények a kedvünket szegjék! Idén még nagyobb szükség van arra, hogy az ünnepek egy kis piros színt csempésszenek a hétköznapok szürkeségébe, mint más években. Tegyünk ki magunkért, szerezzünk örömet a gyerekeinknek, csalogassuk elő a tavaszt, és persze a húsvéti nyuszit! Két egyszerű ötletet szeretnénk most megosztani a közös hangolódáshoz, amikhez nem kellenek különleges alapanyagok, és nagy kézügyességet sem igényelnek. Csupán papír, olló, ragasztó, színes ceruzák, filcek és nagy adag lelkesedésre lesz szükség!


Húsvét



Tojáskoszorú

Gyermekeink biztosan örömmel segítenek nekünk papírból tojáskoszorút készíteni, amit aztán felakaszthatunk valamelyik bútor fogantyújára, vagy akár ajtódíszként is szolgálhatnak. Ehhez szükségünk lesz:

  1. kartonpapírra – jó eséllyel találni fogunk megfelelő darabokat a szelektívbe szánt papírok között, egy pizzás doboz teteje például tökéletes hozzá
  2. ollóra vagy papírvágó késre
  3. barkácsragasztóra
  4. festékre és/vagy tűfilcekre, színes ceruzákra, esetleg krétaceruzára
  5. egy kb. 30 cm-es zsinórra vagy szalagra


Először rajzoljunk két kört a kartonra: egy kb. 25 cm átmérőjűt, és bele egy 3 centivel kisebbet – ha nincs körzőnk, használjuk kreatívan a konyhai edényeinket –, majd az így kapott gyűrűt vágjuk ki. Ez lesz a koszorú alapja. Ezután rajzoljunk egy tojásformát a kartonra, vágjuk körbe, és ezt sablonnak használva vágjuk ki a többi tojást is a kartonból. Egymást kissé lefedve helyezzük rá őket az alapra, hogy lássuk, hány darab fog kelleni, de még ne ragasszuk fel. Ha nem szeretnénk, hogy egyformák legyenek a tojások, rajzoljuk mindet szabad kézzel, kisebbeket, nagyobbakat, amilyenek a valóságban. Sőt, ha elég ügyességet érzünk magunkban, készíthetünk egy nyuszit és egy kiscsibét is.

Most pedig elő a tavaszi pasztellszínekkel! Kisebb gyermekek vízfestékkel vagy krétaceruzával tudnak segédkezni a tojásfestésben. A krétaceruza olyan rajzeszköz, mintha színes ceruza, akvarell és zsírkréta lenne egyben. Könnyű használni, ugyanakkor gyönyörű, intenzív színeket ad, nedves ronggyal eltávolítható, és vastagsága miatt a legapróbb kezecskék is könnyen marokra tudják fogni. A nagyobb gyerkőcök pedig tűfilccel rajzolhatnak mintát a festett tojásokra. Ha fehér színű a kartonunk, megfesteni sem muszáj őket, hanem rajzoljunk rájuk mintákat tűfilccel akár mi magunk, akár a nagyobb testvér (bátran „puskázzuk ki” a motívumokat az internetről), amiket aztán a kicsik ceruzával kiszínezhetnek. A barna színű kartont viszont mindenképp fessük be, és ne feledkezzünk meg az alapról sem.

Ha elkészültek és megszáradtak a tojások, már csak csinosan el kell őket rendezgetnünk, és egyesével felragasztanunk a koszorúalapra. Végül a félbehajtott szalagot vagy zsinórt is erősítsük fel ragasztóval a koszorú hátoldalára.


Húsvéti nyuszik papírgurigából

Még van pár napunk, hogy összegyűjtsünk néhány vécépapír-gurigát ezekhez a kedves nyuszikhoz. Nézzük csak, mi is fog kelleni hozzájuk:

  1. vécépapír-guriga
  2. fehér kartonpapír – megint csak nézzünk körül, nincs-e otthon kidobásra szánt csomagolóanyag
  3. színes, mintás karton vagy csomagolópapír
  4. vízfesték, krétaceruza vagy tempera
  5. raffia vagy vastagabb cérna, esetleg hímzőfonal
  6. olló
  7. barkácsragasztó és egy kis darab ragasztószalag
  8. fekete tűfilc


Vágjunk ki a fehér kartonból egy 5 cm és két darab 2,5 cm átmérőjű kört – nem baj, ha nem pontosak a méretek, akkorák legyenek, amekkora poharakat, kupicákat találunk a konyhaszekrényben. Az egyik kis kört vágjuk ketté, ezek lesznek majd a nyuszi mancsai, a másik a farka, a nagyobb kör pedig a feje.

A színes, mintás kartonból vágjunk ki két, 7-8 cm hosszú fület, és egy kb. 1cm átmérőjű kis kört a nyusziorrnak. Ha nincs színes kartonunk, használjuk a fehéret, majd vágjuk körbe ugyanazt a sablont egy szép csomagolópapíron, és ragasszuk rá a kartonra. Ha semmilyen dekoratív papírt nem találunk hirtelen, bízzuk nyugodtan a gyerekekre a fülek és az orr kiszínezését. A nyuszi teste a vécépapír-guriga lesz: ezt is fessük be a mintás részekkel harmonizáló színűre, vagy ha van otthon egyszínű papírunk (illetve ha az iskolás gyermekünk kölcsönad egy darabot), azzal is bevonhatjuk a gurigát.

Próbáljuk a helyére az orrot: a kis kört tegyük a nagy kör közepére, vagy egy kicsit lejjebb, de még ne ragasszuk fel. Fekete tűfilccel rajzoljuk alá a szájat, fölé pedig a két szemet. A mancsokra rajzoljuk be a körmöcskéket három kis vonallal, a félkör egyenes oldalára merőlegesen. A bajuszhoz vágjunk le hat, egyenként kb 10cm-es darabot a raffiából vagy cérnából. Rendezzük őket kötegbe, és a közepüknél tekerjük körbe egy darab ragasztószalaggal. A barkácsragasztóval erősítsük hátulról a bajuszt a nyuszi orrához, majd ragasszuk az orrot a helyére. A tappancsokat is rögzítsük kétoldalt a fej alsó részéhez úgy, hogy félig takarásban legyenek, a füleket pedig a nyuszi feje tetejére, hátulról ragasszuk fel. A guriga – a nyuszi teste – álló helyzetben legyen, így erősítsük fel az aljára a fejet a tappancsokkal, a tetejére pedig a farkincát. Ha valakinek van otthon hobbiboltban kapható kis fehér pomponja, abból még eredetibb nyuszifarok készülhet, de fehér papírból is tökéletes lesz.

El is készültek a húsvétváró díszek. Már csak fel kell akasztanunk a koszorúnkat a kiszemelt helyre, kitenni a nyuszi(ka)t az asztalra vagy a polcra, máris hangulatosabb az ünnep.

További hírek