Hírek és közlemények

Kezünkben a védelem
Kezünkben a védelem

Törlőkendő, kenőcs, légfrissítő, talpbetét, szájvíz, szappan … elsőre nem sok összefüggés látszik a felsoroltak között, ám mégis van egy közös vonásuk. Mégpedig az, hogy mindegyikből létezik antibakteriális. Sőt! Hogy tovább emeljük a tétet, el kell árulnunk: ma már antibakteriális toll is kapható. És mindjárt ki is derül, hogy ez miért fontos…

Az emberi testben és testen élő mikroorganizmusok pontos száma egyelőre szakmai viták tárgyát képezi, annyi azonban bizonyos, hogy több milliárd bennünk, rajtunk élő mikrobáról beszélhetünk. Amellett azonban, hogy léteznek a testünk számára természetes mikroorganizmusok, a mindennapi életünk során számos olyannal is találkozunk, ami káros, és semmiképpen sem szeretnénk hazavinni magunkkal. A kórokozókat két nagy csoportra oszthatjuk, baktériumokra és vírusokra. Alapvető különbség közöttük, hogy míg az utóbbinak szüksége van egy gazdatestre ahhoz, hogy újra alkossa önmagát, a baktériumok maguktól is képesek szaporodni. Különbséget tehetünk persze jó és rossz baktériumok között: a jókra szükségünk van, meg is található például az emésztőrendszerünkben, vagy a bőrünk felszínén. A rossz baktériumok pedig sokféle betegségeket okozhatnak: gyomorrontást, különböző gyulladásokat, hasmenést, de baktérium felel a tífuszért, a skarlátért vagy számos nemi betegségért is.

Az emberek a mai rohanó világban igyekeznek magukat védeni mindenféle külső hatástól, és ezek közé tartozik a baktériumok elleni védekezés is. Aligha képzelhető el ma már női táska mini kézfertőtlenítő gél nélkül, de a férfiak körében is népszerűek a különböző törlőkendők, kéztisztítók, csak ők inkább diszkréten az autójukban tárolják ezeket. Nemcsak az általános higiénia, a kényelmesség is rávesz minket a használatukra. Ha épp nincs lehetőségünk kezet mosni, mind a kézfertőtlenítő, mind a törlőkendő kapóra jön, másodpercek alatt tisztának érezhetjük a bőrünket. Az már csak hab a tortán, hogy kutatások kimutatták: akik rendszeresen használnak kézfertőtlenítő szereket, lényegesen ritkábban szenvedtek hasmenéstől, láztól, köhögéstől vagy megfázástól. A háztartásunkban szintén nehezen találunk olyan tisztitószert, aminek a flakonján nincs nagy betűkkel kiemelve: antibakteriális. Sőt, ha két olyan termék áll egymás mellett a polcon, amelyik közül az egyik átlagos tisztaságot ígér nekünk, a másik pedig azt lebegteti a szemünk előtt, hogy antibakteriális, baktericid, virucid, akkor borítékolható, hogy az utóbbi kerül a kosarunkba. Mégis ki ne szeretne baktériummentes otthont?! A felsoroltak közül egyébként az antibakteriális fertőtlenítő a háztartásokban a leggyakoribb. Ez nem megöli a baktériumokat, hanem blokkolja a szaporodásukat, ezért rendkívül hatásosan lépnek fel a kis betolakodók ellen.

De mi van olyankor, amikor nem rajtunk múlik, hogy védve legyen a kezünk, bőrünk, otthonunk, szervezetünk? Amikor a mindennapok során számos olyan tárgyat, eszközt kell megérintenünk, amit előttünk már több száz ember megtett? Nem rohangálhatunk egész nap törlőkendőkkel, sőt, a kézfertőtlenítők túlzott használata sem tesz jót a bőrnek. És azért lássuk be: azt, hogy evés előtt kezet mossunk, nagyjából gyerekkorunkban belénk kódolják… de például azt, hogy egy postán, egy bankban megfogott toll után ne nyúljunk a szemünkhöz vagy a szánkhoz, aligha tanítják, pedig a fertőzések nagy részét bizony így visszük be a szervezetünkbe (…és ugye rémlik még a hasmenés, vagy a gyomorrontás?).

Pontosan ezért volt rendkívül okos húzás a ICO-tól, hogy antibakteriális irodai eszközöket, tollakat dobott piacra. Olyan helyekre nyújt megoldást elsősorban, ahol sok ember fordul meg, sokan írnak alá ugyanazzal a tollal: többek között bankokban, kormányablakokban, postán, ügyvédi irodákban. Az ICO Antibakteriális termékeinek titka az, hogy műanyag alkatrészei antibakteriális védelmet adó ezüst ionokat tartalmaznak. Az ezüst antibakteriális hatása évszázadok óta ismert, baktériumgátló képességét orvosi kutatásokkal is alátámasztották, és az egészségügy számos területén alkalmazzák is. Amellett, hogy gátolja a baktériumok szaporodását, csökkenti a kellemetlen szagokat, és fenntartja a bőr biológiai egyensúlyát. Az ICO Antibakteriális írószereinek felszínén megtelepedett kórokozók 24 óra leforgása alatt 99,99 %-ban elpusztulnak.

Hogy hogyan működik? A biomaster ezüstionok hozzátapadnak a sejtfalhoz, mely így meggyengül; meggátolják a baktériumsejtek energianyerését, megszakítva ezzel a DNS láncukat, melynek eredményeképpen a baktériumok képtelenek többé a szaporodásra. Bizonyított, hogy 15 perc elteltével 80 %-kal csökkentik a baktériumok számát a felületen, 2 órán belül 99,99 %-os hatékonysággal pusztítják el őket. 24 óra után pedig tartós védelmet nyújtanak. A termék előnye, hogy az ezüst-ion adalékanyag nem kopik le, nem távolítható el a felületről, mivel a műanyag alkatrészek gyártása során véglegesen beépül a tollba. A technológia évszázadok óta ismert már, káros hatása nincs, az ezüst-iont egészségügyi, élelmiszeripari és vízkezelési célokra is régóta használják. Találkozhatunk vele étrendkiegészítő termékekben, de akár textíliákban is, hiszen kiváló baktériumölő hatása miatt a sportolók előszeretettel választják az ezüst-ionokat tartalmazó sportfelszereléseket.

Az, hogy ma már létezik olyan gyártó, aki felismerte, hogy az irodaszerek tekintetében is fontos lehet a baktériumok elleni védelem, külön figyelemre méltó. Azok közül a tárgyak közül ugyanis, amit hivatalos helyeken, vagy akár egy átlagos munkahelyen tömegesen megfogunk egymás után, a toll biztos, hogy a TOP 3-ban benne van.

További hírek