ribbon-background
ribbon-background

Hírek és közlemények

Van otthon egy kis papír? - 10 ötlet újrafelhasználásra
Van otthon egy kis papír?


Napjaink egyik legfontosabb megoldandó feladata a környezetszennyezés megállítása, a szemét mennyiségének csökkentése. Az alábbi ötletgyűjtemény alapanyagai mind megtalálhatók otthonunkban. Kinél nincs otthon vécépapírguriga, maradék színes papír, cipősdobozok a szekrényben egymásra pakolva, a hűtő kartondoboza a padláson, hiszen mint tudjuk jó lesz az még valamire. Íme pár egyszerűen, akár gyerekekkel is megvalósítható ötlet, hogy valóban jó legyen valamire, ne csak a felesleges dolgokat szaporítsa, és főleg, hogy ne a szemétben végezze.


Van otthon egy kis papír?

1. Van otthon színes papír?

Nálunk van. Ahol gyerek van, ott színes papír is van. Maradék az iskolából, pár lap extra csillogós, mert azt egyszerűen nem hagyhattuk az Office Depot-ban. Később sokszor csak kallódnak a fiókok mélyén. Készítsük el belőlük inkább ezt a színes forgót! Mozgásával, színeivel életet visz a legsötétebb zugba is. Elkészítése pofonegyszerű. Szükségünk lesz ollóra, ragasztóra és 1-2 méter cérnára. Vágjuk a színes papírt azonos hosszúságú csíkokra és ragasszuk fel a cérnára! Hogy biztosan elégedettek legyünk a végeredménnyel, a színek harmóniájára érdemes egy kis energiát fordítani, a környezet színeivel összehangolni!


Van otthon fehér lap?

2. Van otthon fehér lap?


Gondolom, mindenkinél van. Elég egy fehér papír és egy olló, és a világ máris egy kicsit más arcát mutatja feléd. Rajzolj egy formát, motívumot a lap közepére és vágd ki! Kezdd valami egyszerűvel, például egy szívvel, és haladhatsz a bonyolultabbak felé, mint a lenti képeken. A lyukat a lakásban vagy a kertben található tetszőleges felületek (pl. szőnyeg, takaró, könyvek, virágok a kertben stb.) elé tartva kitöltődik a hiány. Életre kel a motívum és új értelmet nyer a háttér. A gyerekek is szeretni fogják!


Van otthon kemény papír?

3. Van otthon kemény papír?


Biztosan akad egy kis maradék a szekrény mögé beállítva vagy az ágyneműtartó fenekén. Ne dobd ki, jó lesz sablonnak! Körzővel vagy egy pohár segítségével rajzolj rá köröket és vágd ki. Az így elkészült sablon segítségével kidekorálhatsz egy unalmas falszakaszt vagy kisebb méretben, fekete pólón alkalmazva a teljes holdciklust is megörökítheted. Alsósoknak ajánlom a projektet sok szeretettel, garantáltan egy életre bevésődik!


Tanulni, tanulni, tanulni!

4. Tanulni, tanulni, tanulni!


Játékosan, érdekesen lenne a legjobb. Például a tavaly nyárról maradt papírtányérok felhasználásával. Ha nem érti a gyerek a törteket vagy épp második osztályban az órát tanulja, a lenti képek segítségével kiváló oktatási segédeszközöket készíthetsz. Egyszerű és nagyszerű.



5. Vettél mostanában hűtőt?


Vagy gardróbszekrényt az IKEÁ-ban? Akkor biztos van otthon óriási kartondobozod. Már most azon agyalsz, hogy fogsz tőle megszabadulni? Három adagban csordultig töltöd a szelektív kukát a szomszédok nagy örömére? Inkább egy borús szombat délután barkácsolj egy kicsit!

Vettél mostanában hűtőt?

Kezdőknek: Ebben az esetben annyi dolgod van, hogy a gyerek kezébe adsz egy vastag, fekete filctollat. Ezután órákig csend borul a házra.

Kezdőknek

Középhaladóknak: Itt már a te közreműködésedre is szükség lesz. Fehér ragasztószalaggal jelöld ki az utakat, a többit bízd a gyerekre. Nem biztos, hogy jobb, mint az első, csak menőbbnek néz ki.

Középhaladóknak

Haladóknak: Ha kétajtós hűtőt vásároltál és emeletes házban laksz, életre szóló szép emlékeket szerezhetsz gyermekeidnek a szobacsúszda megépítésével. Azért csak óvatosan! Én tennék a lejtő végébe egy szivacsmatracot.




Haladóknak

6. Színezd újra – a cipősdobozt!


A cipősdoboz az egyik legklasszabb ingyenes tárolási lehetőséged. Jó minőségű kemény papírból készült, ráadásul tető is van hozzá. Kidobás helyett számtalan módon felhasználhatod. Egy szép csomagolópapírral bevonva vagy akrilfestékkel kifestve új életre kelhet, mint telefontöltő állomás. Csupán egy sniccerre lesz szükséged.

1. Helyezz a cipősdobozba egy elosztót.

2. Vágj a kábelnek egy rést a doboz rövidebbik oldalán.

3. Vágj ki 3-4 kisebb kört a doboz hosszanti oldalán a telefontöltő kábeleknek.

4. Dugd be a telefonokat, tett rá a dobozra a tetőt. Kész! Ugye, hogy sokkal szebb így?!


Színezd újra

7. A ti kukátok is taszítja a vécépapír gurigát?


Nálunk mindenhol van belőlük, csak a szemetesben nincs. Kedvenc tartózkodási helyük a vécé környéke és a fürdőszobai kispolc. Imádják egymás társaságát. Ha te kevésbé kedveled, de kidobni mégsem szeretnéd őket, íme két tipp.


Ültess bele paradicsomot! Ha megerősödött a kis palánta, „cserepestől” mehet ki a földbe!


Készíts belőle rendszerezőt! A család lélekszámának bővülésével, és a gyerekek életkorának növekedésével egyenes arányban nő az egy háztartásra jutó telefon- és laptoptöltő kábelek száma. Kedvenc játékuk a bújócska és a ki nevet a végén. Ha te szeretnél nevetni a végén, készíts nekik egy ilyen csinos kis tárolót egy havi vécépapírguriga, plusz egy kallódó cipősdoboz felhasználásával! Win-win.


A ti kukátok is taszítja a vécépapír gurigát?

8. Térképezzük fel a lehetőségeket!


Például ne dobd ki a gyerek tavalyi földrajz atlaszát vagy az idejétmúlt, régi térképeket. Ezek általában fényes, erős, keményebb papírból készülnek, színeik harmonikusak. Ha ezeket használjuk például cipősdobozok, vagy más, kemény kartondobozok borítására, egységes megjelenésű, menő tárolókat készíthetünk. Mint ezek itt.


Térképezzük fel a lehetőségeket!

9. Selyempapír


Lehet, hogy selyempapír nincs minden háztartásban, de nálunk mindig van, mert imádok vele csomagolni. Gyönyörű színekben kapható és jóval olcsóbb, mint a hagyományos csomagolópapír. Csomagolás mellett egyéb dolgokra is használható. Például ilyen gyönyörű ablakdíszeket hajtogathatsz belőlük!

Ez a szivárvány színeiből álló csillag a kedvencem! Többször is elkészítettem már, igazán megéri a fáradságot! Ha átsüti a nap, szinte életre kel, beragyogja az egész szobát! Szépsége mellett praktikus célokat is szolgálhat, hiszen segítségével érzékletesen megtapasztalható a színek összeolvadása. Elkészítése nem nehéz, már 7-10 éves gyerekek kis segítséggel el tudják készíteni. Ügyeljünk a hajtások pontos találkozására, különben nem lesz igazán szép a végeredmény. Részletes útmutató itt és itt található.


Selyempapír

10. Faldekoráció


Négy éve lakunk a mostani lakásunkban és a kanapé fölötti nagy falfelület még mindig üres. Sokat gondolkodtam, de még nem találtam meg a megfelelő dekorációt. Eddig! Nézzétek ezeket a képeket, szerintem fantasztikusak! Csodás a színek játéka, a felület mozgalmasága! Olyan, mint egy absztrakt műalkotás!

Gondolom, mostanra már kitaláltátok, hogy ezek a bámulatos faldekorok irodai jóbarátunk, a post-it felhasználásával készültek. Ugyan teljesen spontánnak tűnnek ezek az alkotások, de nem azok! Ha ti is hasonlóan szépet szeretnétek, érdemes egy kicsit tervezgetni, mielőtt elszaladtok a legközelebbi Office Depot-ba. Néhány javaslat:

- Számold ki, hogy pontosan hány post-it méretű lesz a képünk! Először mérd le a rendelkezésre álló helyet, pakolgasd a földön egymás mellé a papírokat, számold meg, hány függőleges és hány vízszintes sor fedi le a rendelkezésre álló területet. (Persze pusztán a méretek alapján is kiszámolhatod.)

- Válassz egy merev alapot - szépen elvágott gipszkartont, rétegelt lemezt, nagyon kemény kartont és vágd vagy vágasd méretre. Ez lesz az alap, erre ragasztod majd a papírkákat.

- Nézd meg, melyek az uralkodó színek abban a helyiségben, ahová a dekoráció készül. Válassz 3-4 fő színt és azokkal, valamint a sötétebb-világosabb árnyalataival dolgozz. Ne csábulj el más színek felé, mert kaotikus lesz a végeredmény!

- Ha nincs minden kívánt színben post-it, vegyél egyszerű A4-es színes papírokat. Rengeteg színben kapható. Sok papírboltban vállalnak méretre vágást, de ha erre nincs lehetőség, ollóval, vagy snicerrel is felaprítható. Nem olyan nagy munka ez! Úgysem lehet sehova sem menni!

- Kezdődhet végre a legizgalmasabb rész, a lapocskák helyrepakolása. Ha nem post-it-tel dolgozol, először még ne ragaszd le, csak tedd őket egymás mellé. Érdemes a színárnyalatokat laza csoportokban, némi átmenettel felhelyezni. De igazából, ezért a részért csináljuk az egészet! Úgy rakd a lapokat, ahogy neked tetszik! Te fogod nézni minden nap!

- Ha megtaláltad a legjobban tetsző elrendezést, valamilyen erős papírragasztóval (én a tapétaragasztót választanám) ragaszd fel a lapokat. Csak a felső szélét kend be ragasztóval, mint ahogy a post-it-eknél látod! Szépen, pontosan ragaszd egymás mellé a lapokat, lehetőleg ne maradjon hézag! Akaszd a falra és gyönyörködj a kezed munkájában! Hiszen ez a megvalósult színterápia!


Jó munkát mindenkinek! (A képek forrása: pinterest.com)

Kapcsolódó termékek

További hírek