Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Otthon, háztartás / Világítástechnika és kiegészítői / Beltéri lámpák

Beltéri lámpák

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

A megfelelő világítástechnika – LED lámpa és LED izzó a korszerű irodákba

A jó szék és a jó kávé mellett a megfelelő világítástechnika is kulcsfontosságú egy irodában. Biztosan mindenki tudna történeteket mesélni a nem megfelelő irodai világításról. Én magam jártam olyan menő belsőépítész-irodában, ahol egy 20 négyzetméternyi helyiségben egyetlen hagyományos, kb. 60 wattos mennyezeti izzó világított (a többi ki volt égve), és a szövetmintákat a mobiltelefon zseblámpa-funkcióját használva tanulmányozták a tervezők. Olyan irodában is dolgoztam, ahol a vakító neonvilágítás úgy csillogott a fekete billentyűzeten, hogy csak a fejemet folyamatosan a megfelelő szögben tartva láttam rajta a betűket. Egy kis odafigyeléssel, a beltéri világítás megtervezésével, korszerűsítésével az ilyen esetek elkerülhetőek lennének.

Nem mindegy, hogy egy irodában milyen fényforrásokat használunk, hiszen az információk 80 százalékát a látás útján gyűjtjük be. A világítótestek, fényforrások nem csak dizájnelemek, hanem nagy mértékben befolyásolják a dolgozók teljesítményét is. Egy rosszul megvilágított iroda jelentősen hozzájárul a fáradtságérzéshez, álmossághoz és fejfájáshoz, ami csökkenti a jelenlévők munkatempóját és teljesítményét. Nem véletlen, hiszen a fény befolyásolja azt, hogy mennyi melatonint termel a szervezetünk. Amikor az agy a szemtől azt az információt kapja, hogy félhomály van, az agyban lévő tobozmirigy termelni kezdi a melatonin nevű hormont, így egyre fáradtabbnak és álmosabbnak érezzük magunkat. Éppen ezért kulcsfontosságú tényező, hogy minden irodában megfelelő erősségű és minőségű fényforrások legyenek elhelyezve.

Mennyezeti lámpa

A nem tartós munkavégzésre tervezett helyiségekben – mint a tárgyaló, a konyha, az étkező, a társalgó és a raktárszobák – a 300 lux fényerősség tekinthető ideálisnak (a lux a megvilágítás mértékegysége). Egy munkaállomás esetében azonban ez az érték 500–750 lux körül van. A papírokkal vagy számítógépen dolgozó munkatársak esetében ez az a tartomány, melyben a munkavégzés megvilágítás szempontjából egészségesnek tekinthető. Természetesen minél nagyobb a természetes fény aránya, annál kevesebb mesterséges világításra van szükség. A túlzottan erős fényforrások használata még sokkal gyakoribb hiba, mint a gyenge megvilágítás.

A mennyezeti fényforrás adja az általános megvilágítást, azaz biztosítja, hogy az irodában mindenhol legyen fény. A mennyezeti megvilágításra még mindig igen elterjedtek a neoncsövek. Ezek erősen világítanak ugyan, de a fényük túl kemény, így megnehezíti a szem számára a fókuszálást. Használata gyakran szemkáprázást, hosszabb távon akár fejfájást és szemkárosodást is okozhat. Kiváló alternatívájuk a napjainkra már elterjedtnek mondható LED világítás. Az irodai világítástechnika céljaira a LED-panelek a legalkalmasabbak. Kis fogyasztásuk, könnyű beépíthetőségük, káprázásmentes fényforrásuk behozhatatlan előnyt biztosít számukra a neonvilágítással szemben. A LED lámpáknak szabályozható fényerejű típusai is kaphatók, és üzemeltetés szempontjából is rendkívül praktikusak: karbantartási igényük kifejezetten alacsony, a 40–50000 üzemórára tervezett panelek pedig akár évekig kiszolgálnak még egy hosszú ideig nyitva tartó irodát, üzlethelyiséget is.

Asztali lámpa

Az általános világítás mellett helyi fényforrás használata is szükséges, melynek segítségével személyre szabhatjuk a világítást. Hiszen míg egy napfényes napon, általános levelezéshez elég lehet a mennyezeti világítás, egy borongós, esős reggelen, apró betűs táblázatok összehasonlításához biztosan több fényre lesz szükségünk. Ezért jó, ha minden íróasztalon van egy asztali lámpa, amelyet egyénileg be tudunk állítani magunknak. Hasznos a több ponton állítható, hosszú kar, hiszen így akár egy 2,5 m2-es felületet is be tudunk vele világítani.

A világítástechnika területén a kínálat szinte végtelen: webshopunkban is mindenféle stílusban és árkategóriában elérhetők asztali lámpák, állólámpák, gyereklámpák, mennyezeti LED-panelek. A praktikus használhatóság és az esztétikum mellett a környezetvédelem szempontjait is tartsuk szem előtt. Ha lehet, válasszuk fényforrásnak a korszerű, alacsony fogyasztású LED izzókat, vagy ahol a funkció megengedi – például kültéri világítás esetében –, részesítsük előnyben a napelemes típusokat.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve