Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

E-jármű
Navigáció
Távcső és teleszkóp
Játék
Hűtőtáska
Digitális fényképezőgépek
Kamera és videokamera
/ 5 oldal
/ 5 oldal

Digitális fényképezőgép, Instax vagy hagyományos – variációk fotózáshoz

Bármennyire jó fotókat lehet készíteni okostelefonnal, még mindig érdemes digitális fényképezőgépekbe beruházni, hiszen még egy zsebméretű, alap kompakt fényképezőgéppel is jobb fotókat és videókat készíthetünk.

A fényképezőgép szó hallatán manapság szinte mindenki digitális gépre gondol, hiszen ezek majdnem teljesen kiszorították a mechanikus, analóg készülékeket.

Digitális eszközökből a kínálat szinte végtelen, ezért vásárlás előtt a legfontosabb kérdés annak megválaszolása, hogy pontosan mire tervezzük a gépet használni. Alapvetően 4 különböző típust – kompakt, bridge, tükör nélküli fényképezőgép (MILC) és a tükörreflexes fényképezőgép (DSLR) – szokás megkülönböztetni a kategórián belül. Kifejezetten borsos áron kaphatók persze hagyományos, analóg gépek is. Illetve szintén analóg elven működnek a legújabb típusú, Instax készülékek is.

Kompakt fényképezőgép

A kompakt fényképezőgépeket hétköznapi fotózásra tervezték. Van pár kézi beállítási lehetőségük az automata módon kívül. Jó minőségű fényképek készíthetők velük például családi események alkalmával, születésnapon, nyaralás alatt. A kompakt fényképezőgépek között is találhatunk drágább, többet tudó, úgynevezett profi prémium kompakt gépeket. Érdemes ezeket akkor választani, ha a telefonminőségnél többre vágyunk, de egy profi géppel nem akarunk bajlódni. Előnyük, hogy kicsik, könnyűek, zsebben is elférnek.

Bridge vagy ultrazoom fényképezőgép

A bridge vagy ultrazoom néven is emlegetett eszközök átmenetet, hidat képeznek a kompakt és a profi fényképezőgépek (MILC, DSLR) között. Sok területen bevethetők, legnagyobb előnyük a kompakt gépekkel szemben az óriási látómezővel rendelkező zoom. Ez a típus már szenzorral is rendelkezik. Objektívje nem leszerelhető, nem cserélhető. Nagyobb mérete miatt használata kényelmes, ergonomikus. Előnye, hogy szinte minden célra alkalmas, nagy átfogása miatt.

Tükör nélküli fényképezőgép, MILC

A MILC elnevezés olyan kompakt digitális készüléket jelöl, amelynek objektívje leszerelhető. Igény szerint akár nagylátószögű, vagy akár közeli képek készítésére alkalmas teleobjektívre is lecserélhetjük. Külsőre nézve, a gépház hasonló a kompakt típusokéhoz, ám itt az objektív nem húzható vissza a géptestbe. A tükör nélküli fényképezőgépek könnyűek, a tükörreflexes gépeknél kisebb méretűek, tudásuk mégis vetekszik azokéval, esetenként túl is mutat rajtuk.

Tükörreflexes fényképezőgép, DSLR

A tükörreflexes fényképezőgépek hozzáértő kezekben a kategória csúcstermékei, a profi fotósok munkaeszközei. Objektívjük leszerelhető, kicserélhető, így az aktuális feladathoz legoptimálisabbat szerelhetjük fel. Külső vakut is csatlakoztathatunk, azonban ezeknek a csatlakozója – ahogy objektíveké is – gyártónként különböző.

Ezen gépek külső jellemzője, hogy van egy keresőnek nevezett nézőkéjük, amelybe belenézve közvetlenül a valóságot látjuk. A valóság minél pontosabb visszaadásához van szükség a belsejükben 45 fokos szögben, ferdén elhelyezett tükörre, melyről ez a típus a nevét kapta. Ha tükörreflexes gépet választunk, vegyük figyelembe, hogy amennyiben többféle témában (tájkép, portré, közeli) is szeretnénk képeket készíteni, ahhoz többféle extra objektívre is szükségünk lesz a megfelelő minőség érdekében.

Instant fényképezőgép: az Instax

Az azonnali analóg képalkotás, ami a polaroid fényképekről sokaknak ismerős lehet, újra reneszánszát éli a Fujifilm által kifejlesztett Instax gépeknek köszönhetően. Exponálás után a gépből azonnal előbújik a papíralapú fénykép, amely egy-két perc elteltével már teljes pompájában tündököl.

Az Instax fényképezés kicsit visszarepít a digitális képek előtti világba, amikor még egy-egy fényképnek valódi jelentősége volt: „megfogta a pillanatot”. Használatával papírkép alakjában is kézzel foghatóvá válnak emlékeink, nem tűnik el a pillanat a digitális információk özönében.

Analóg fényképezőgép

A hagyományos, analóg, filmes fényképezőgépek iránt is egyre többen érdeklődnek. Ennek oka, hogy noha műszakilag és funkció szempontjából kevesebb lehetőséget nyújtanak, felbontásban viszont olyannyira verhetetlenek, hogy a legdrágább, legprofibb digitális fényképezőgépről sem mondható el, hogy egy analóg géppel felérne.

Mindenkinek magának kell eldönteni, mely típus számára a legjobban használható. Webshopunk kínálatából az egyszerűbb, kompakt fényképezőgépektől kezdve a komolyabb, MILC vagy DSLR készülékeken át az Instax gépekkel bezáróan bármelyik típusból kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbbet.