Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Hűtés
Fűtés

Egészségmegőrzés & Klíma

(469 termék)
/ 14 oldal
Orion OOR-11 olajradiátor
Raktáron
26 999 Ft

DeLonghi HCX3120FS konvektor
Raktáron
43 999 Ft

Zinas ZN 304 barna sparhelt
Raktáron
129 999 Ft

/ 14 oldal

Egészségmegőrzés a 21. században

Ha egészség van, minden van

Az egészségmegőrzés kérdése és a hosszú életre való törekvés több mint 2000 éve foglalkoztatja az emberiséget. Régen a bölcsek úgy kezelték a betegséget, hogy megelőzni igyekeztek azt, ahogyan egy jó kormányzó vagy császár meg tudta tenni a szükséges lépéseket a háború elkerülése érdekében. A betegség kezelése, ha az már felütötte a fejét olyan, mint a lázadás elnyomása annak kitörése után. Az egészségmegőrzés témája minden korban aktuális és időszerű, azonban manapság, a Covid-19 járvány miatt különösen felértékelődött a jelentősége, hiszen a védekezés az egyetlen, amit a vírussal szemben tehetünk. Egészségünk magában foglalja fizikai és lelki, illetve mentális jólétünket, így amikor szervezetünk védekező képességének erősítéséről beszélünk, nem csupán a testi épségünkre kell gondolnunk. Tény azonban, hogy minden az ép fizikumnál kezdődik, mint mondani szokás: „ép testben ép lélek”.

Házi „diagnosztika”

Számos lehetőség kínálkozik egészségi állapotunk megőrzésére. Azon túl, hogy igyekszünk egészségesen étkezni, napi rendszerességgel mozogni, s odafigyelni testünk jelzéseire, rengeteg dolgot tehetünk még az ügy érdekében. Régebben, ha például ellenőrizni szerettük volna vércukrunkat, vérnyomásunkat, vagy valamilyen kisebb egészségvédő kezelésre volt szükségünk, átsétáltunk a legközelebbi orvosi rendelőbe vagy patikába, ahol az ott dolgozó személyzet profi eszközök segítségével megvizsgált, kezelt minket. Természetesen ma is a vizsgálatok és kezelések jelentős része csak valamilyen egészségügyi intézmény falain belül valósulnak meg, de nőtt a kínálata azoknak a termékeknek, amelyek lehetővé teszik, hogy otthonunkban ülve, kényelmesen, saját magunk mérhessük szervezetünk működésének különféle értékeit. A legtöbb háztartásban a lázmérő alapvető eszköz, azonban egyre több család vásárol vérnyomásmérőt, vércukormérőt, és már az sem ritka, ha egy lakás felszereléséhez tartozik az infralámpa vagy a masszírozógép. Lehetőség van ma már ön- és szívdiagnosztikai eszközök megvásárlására is, illetve otthoni fényterápiára.

Sport a négy fal között? Igen!

A konditermek bezárása sok sportolni vágyó ember számára okozott fejtörést. A helyzetet tovább súlyosbította a téli hideg beköszönte, amely ellehetetlenítette a szabadtéren történő sportolást is. Voltak persze, akik az időjárás viszontagságaival dacolva ugyanúgy megtartották kinti edzéseiket, vagy lefutották szokásos köreiket a Szigeten vagy a parkban, de a többség, ha nem akarta kiiktatni teljesen a mozgást a mindennapjaiból, kénytelen volt a lakásban megoldani az edzést. Kézi súlyzók, fitness eszközök és okosmérlegek kerültek az elszánt sportolók otthonaiba. Másfél évvel ezelőtt még elcsodálkoztunk, ha valaki egy kisebb „konditermet” rendezett be a lakásába, ma azonban mindez természetes és megszokott lett.

Tiszta a levegő?

A pandémia azonban nemcsak sportolási szokásainkra volt jelentős hatással. A félelem a vírustól, saját és családtagjaink egészségének védelme érdekében elterjedtek az otthoni levegőt tisztító, fertőtlenítő berendezések. Azonban az ilyen termékek, mint például az UVC lámpa, az ózon generátor és az egyéb, légtisztító, légmosó eszközök nem csupán a koronavírussal szemben védenek meg bennünket. Hajlamosak vagyunk a levegőszennyezésre úgy gondolni, mint valami kültéri szmogra, ózonra. De az igazság az, hogy az otthonokban, irodákban és más épületekben a levegő szennyezettebb lehet, mint kint. Az otthoni levegőt szennyezheti ólom (a ház porából), formaldehid, tűzgátlók, sőt a hagyományos tisztítószerekben használt illatanyagok illékony vegyi anyagai is. A beltéri allergének és irritáló anyagok az utóbbi évtizedekben sokkal fontosabbá váltak, mivel több időt töltünk bent. Mivel a modern otthonok légmentesek, ezek az irritáló anyagok nem tudnak könnyen kikerülni a zárt térből. A fent felsorolt eszközök ezekkel az anyagokkal, illetve a szagokkal, a gombákkal, baktériumokkal és vírusokkal hivatottak felvenni a harcot.

Hogy télen se fázzunk…

Azonban nemcsak az fontos, hogy otthonunk levegője tiszta legyen – ugyanilyen mértékben járul hozzá egészségünk megőrzéséhez és a megfelelő komfortérzethez az, hogy a különböző évszaki sajátosságoknak megfelelően szabályozni tudjuk a benti hőmérsékletet.

Szinte mindenkinek van otthon radiátora, konvektora vagy kályhája, de ez nem mindig elég. Különösen a régi lakásokban vannak még olyan helyiségek, amelyekben nincsenek fűtési rendszerek, vagy azok már nem úgy működnek, ahogy kellene. Ilyenkor segíthet egy hordozható fűtőkészülék, a megfelelő páratartalmat pedig párásítóval biztosíthatjuk a fűtőszezonban. A ventilátor fűtése ugyanolyan jól felmelegítheti a lakás hideg sarkait a téli hidegben. Az elektromos fűtéssel ellentétben a ventilátorfűtés inkább olyan ventilátorhoz hasonlít, amelynek van fűtőeleme.

A fűtés lehetővé teszi ugyan, hogy ne fázzunk meg a téli hidegben, azonban sokan tartanak a szén-monoxid mérgezéstől. Egy jól működő fűtési rendszer védelmet nyújt ez ellen, azonban elég egy kisebb meghibásodás ahhoz, hogy mérgező anyagok kerüljenek a levegőbe. Ennek a problémának az orvoslására találták ki, és kezdték el forgalmazni a különféle szén-monoxid érzékelőket, amelyek képesek érzékelni a CO jelenlétét, és riasztó jelzéseket kiadni.

… és a nyári kánikula ellen is találjunk megoldást

A fűtésétől egészen más forgatókönyvet igényel a nyári meleg elleni küzdelem. Főleg nyár közepén vannak egyszerű módszerek a hőmérséklet elviselhetőbbé tételére. Ha nagyon meleg van, ventilátorra van szükség. Ennek különböző változatai vannak, léteznek asztalra tehető, sarokba állítható, de mennyezetre és a padlóra szerelhető darabok is. A legelterjedtebbek azok az álló ventilátorok, amelyek nem igényelnek semmilyen rögzítést, így egyszerűen be lehet állítani őket bármelyik helyiségbe, a kívánt helyre, ha pedig beköszönt a hidegebb idő, bármikor el lehet rakni őket a szekrénybe vagy valamely tárolásra használt helyiségbe. A kisebb, asztali ventilátorok is hasonlóan praktikusak. Teljesítményük ugyan kisebb általában, de ezzel együtt helyigényük is, és nagy mértékben megkönnyítik a mindennapi munkát otthon vagy az irodában azáltal, hogy megfelelő hőérzetet biztosítanak. Ugyanezen okból kifolyólag egyre több háztartásban és munkahelyen van már mobilklíma, split klíma vagy egyéb léghűtő berendezés.

Egy kis kényeztetés mindenkinek jár

Az Egészségügyi Világszervezet az egészséget úgy határozza meg, hogy "nemcsak a betegség vagy a fogyatékosság hiánya, hanem a teljes testi, szellemi és társadalmi jólét állapota". A wellness az a tevékenység, amelyet az egyén tesz az egészség fenti definíciójának teljesítése érdekében.

A wellness magában foglalja a választás erejét, vagyis az egyén képes cselekedni az optimális egészség érdekében. Például megteremti a megfelelő környezetet az egészségesebb életmódhoz. Ma már az emberiség többsége felfogta, hogy az optimális egészségi állapot elérése érdekében nincs gyors megoldás, azért nap mint nap tenni kell. A test, az elme és a szellem egyaránt törődést igényel.

Emiatt olyan népszerűek a wellness-hétvégék, masszázsok, szaunák és gyógyfürdők, mert az egészségmegőrzéshez hozzátartozik lelki-szellemi egészségünk gondozása is. Jelenleg a wellness-szalonok ugyanúgy zárva tartanak, ahogy a konditermek, így aki nem akar lemondani a testi-lelki kényeztetésről, némi leleményességgel kialakíthatja otthonában saját kis wellness-szobáját. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni – egy aromatizáló és egy masszírozógép is segíthet ellazulni és feltöltődni egy nehéz nap vagy hét végén. Néhány csepp illóolaj is csodákra képes – amellett, hogy segít ellazulni, jótékony hatással lehet egészségünkre is.


Lehetőségeink tehát bőven vannak, rengeteg dolgot tehetünk az egészségmegőrzés érdekében! Ma már úgy tartják, ha életmódot változtatunk, nem a lemondásokra kell koncentrálni (például arra, hogy mit ne együnk), hanem a pozitív változással kecsegetető, új szokások kialakítását tűzzük ki inkább célul. Mit is jelent ez pontosan? Például megfogadhatjuk, hogy mostantól odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre (felnőtteknek naponta legalább 2 liter víz fogyasztása javasolt), hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogunk enni, hogy mától az utat a pékségig vagy a munkahelyig nem autóval/tömegközlekedéssel, hanem inkább gyalog tesszük meg. Vagy hogy rendszeresen szellőztetünk, és igyekszünk legalább 7-8 órát aludni naponta. Ha pedig valakinek problémái vannak a vércukrával vagy a vérnyomásával, beépítheti a napi rutinjába a rendszeres vércukorszint-mérést vagy a vérnyomás ellenőrzését. Minden apró lépés, minden kis változtatás számít, és biztosak lehetünk benne, hogy szervezetünk meg fogja hálálni a gondoskodást, főleg hosszabb távon. Ma már rendelkezésünkre áll számos diagnosztikai eszköz, amelyeket beszerezve otthon monitorozhatjuk egészségi állapotunkat. Lehetőség van kedvezően befolyásolni lakásunk levegőjének minőségét és hőmérsékletét is, sőt azt is megtehetjük, hogy kialakítjuk a szoba valamely szegletében saját fitness termünket vagy wellness-szalonunkat.

Ahelyett tehát, hogy rettegünk a koronavírustól vagy bármely más betegségtől, tegyünk meg mindent azért, hogy megelőzzük azokat, s fordítsunk nagyobb figyelmet egészségi állapotunk védelmére! Nem véletlenül mondják, hogy könnyebb a bajt megelőzni, mint orvosolni.