Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Személymérleg
Okosmérleg
Vérnyomás mérő
Vércukorszint mérő
Ön- és szívdiagnosztikai eszköz
Lázmérő
Infralámpa
Fényterápia
Masszírozógép
Fitness eszköz
Hűtés
Fűtés

Lázmérő

(16 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Digitális lázmérő vagy homlok lázmérő legyen a házipatikánkban?

A lázmérő – akár digitális lázmérő, homlok lázmérő vagy érintésmentes lázmérő – minden háztartás alapkellékei közé tartozik. Ha megbetegszünk, akkor gyakran be is lázasodhatunk, amelynek mértékét szükséges figyelemmel kísérni. Ezt a célt szolgálja a lázmérő, aminek több típusa is elérhető a kereskedelemben érintés nélküli lázmérő kivitelben is.

Digitális lázmérő

Ez a legelterjedtebb eszköz testhőnk ellenőrzésére. Azt a típust nevezzük így, amely formájában a hagyományos, higanyos típushoz hasonlít, viszont elemmel működik, ezért gyorsabb; és üveg helyett műanyag a borítása, tehát kevésbé törékeny.

 1. A bekapcsolás után pár másodperc alatt üzemkész.
 2. A mérés gyors, maximum 1 percig tart.
 3. A mérési folyamat egyszerű: mérés közben fixen a helyén kell tartani és megvárni, amíg befejeződik a mérés. Ezt a legtöbb készülék pittyegő hanggal jelzi.
 4. Folyadékkristályos kijelzőjükről egyértelműen leolvasható a mért érték.
 5. Egyes modellek gyorsmérés (10-20 másodperc) funkcióval is rendelkeznek.
 6. Egyes típusok a mért értékeket memóriájukban tárolni is képesek.
 7. Léteznek flexibilis, hajlítható fejjel rendelkező modellek is, melyek használata különösen csecsemőknél és kisgyerekeknél kényelmes és biztonságos. Szájban mérésnél véd a leharapástól, és a végbélben való hőmérést is megkönnyíti.
 8. Hónaljban, szájban (nyelv alatt) és a popsiban egyaránt alkalmazhatók.
 9. A digitális lázmérő ára kedvező, akár 1000–3000 Ft körüli áron is kapható.

Homlok lázmérő

Az infravörös homlokhőmérő higiénikus, érintésmentes lázmérő eszköz. A homlok vagy a halánték közelében tartva a sugárzó testhő, valamint a környezeti hőmérséklet alapján néhány másodpercen belül kiszámítja és jelzi testhőmérsékletünket.

 1. A koronavírus felbukkanása óta fontossá vált a kontaktusmentes lázmérés, ezért válik egyre keresettebbé.
 2. Formája eltér a hagyományostól, leginkább kézi vonalkód leolvasóra, vagy egyesek szerint pisztolyra emlékeztet.
 3. Számos téves információ kering róla, például, hogy sugárzást bocsát ki. Ennek éppen az ellenkezője igaz: érzékelője a meghatározott távolságban lévő test hősugárzását méri. Tehát a műszer méri az emberi test által kibocsátott infravörös sugárzás mértékét, de ő maga nem sugároz.
 4. A kizárólag a mérés helyét jelző picike infravörös pötty sugárterhelése szinte mérhetetlen, az emberi testre semmilyen negatív hatása nincs.
 5. Befolyásolhatja, torzíthatja a mérés eredményét a bőr ereinek tágultsága, a bőr típusa, az izzadság, a külső hőmérséklet ingadozása.
 6. Homlok lázmérővel kizárólag a homloknál lehet testhőmérsékletet mérni.
 7. Gyorsan mér, általában memóriával is rendelkezik.
 8. Hangjelzést ad ki a mérés befejezésekor.
 9. A magasabb árát egyedi előnyei ellensúlyozzák: ez az egyetlen érintés nélküli lázmérő típus. Az érintésmentes használat nem csak a leghigiénikusabb, hanem a legkényelmesebb megoldást is biztosítja.

Fülhőmérő

A fülhőmérő is digitális lázmérő típus, és szintén az infravörös érzékelés elvén működik.

 1. Gyors és viszonylag kényelmes megoldást nyújt.
 2. Mérési pontosságát befolyásolhatják külső tényezők, mint például fülgyulladás vagy fülzsír jelenléte, de akár a behelyezés módja is.
 3. Csak fülbe helyezve használható.
 4. 6 hónapos kor alatt nem ajánlott.

Hagyományos lázmérő

Sokan még ismerik gyerekkorukból a hagyományos, higanyos lázmérőt, amely üvegből készült, törékeny volt, sokáig tartott vele a mérés, a higanyoszlop magassága egy skálán mutatta meg a láz mértékét, és a végén le kellett rázni. 2009 áprilisa óta gyártani és forgalmazni is tilos a higany környezetszennyező és egészségkárosító hatása miatt, ezért nincs forgalomban az Európai Unióban, így hazánkban sem.

Kedvelőinek jó hír, hogy létezik még ez a fajta, formájában a higanyost idéző, mechanikus elven működő, csak a higanyt lecserélték kevésbé mérgező anyagokra, például gallium-ón ötvözetre vagy színezett, többnyire piros vagy kék alkoholra.

 1. Megbízhatóan mér, viszont a lázmérés hosszabb ideig tart.
 2. Működési mechanizmusa a hőtáguláson alapszik, tehát nincs digitális számjelzés, egy skáláról kell leolvasni a testhőmérsékletet.
 3. Használat után le kell rázni.
 4. Szájban vagy hónaljban lehet velük mérni.

Méréskor nem árt tisztában lenni a ténnyel, hogy a fülben, a szájban, a babapopsiban mért maghőmérséklet magasabb, mint a hónaljban vagy homlokon mért felületi testhőmérséklet. Ezért a testhőmérséklet pontos megállapításához a szájban, fülben vagy fenékben való mérés esetén 0,5 °C fokot le kell vonni a kapott értékből.

Kutatások sora bizonyítja, hogy a láz hasznos eszköz szervezetünk számára a betegségek leküzdésében, ezért az orvosok csak mértékkel javasolják a csillapítását. Fontos, hogy figyelembe vegyük természetes lefolyását (emelkedés, tetőzés, csökkenés, normalizálódás), és csak szükség esetén avatkozzunk be. A láz követéséhez a testhő gyakori ellenőrzésére van szükség, amihez nélkülözhetetlen eszköz egy gyors és megbízható lázmérő.