Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Hűtés
Mobilklíma
Léghűtő
Álló ventilátor
Oszlop ventilátor
Asztali ventilátor
Menyezeti ventilátor
Kültéri ventilátor
Fűtés

Mobilklíma

(19 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Mobil klíma – a rugalmasan alkalmazkodó, mobil klíma berendezés

A mobil klíma jó választás, ha rugalmasan alkalmazkodó, mobilklíma berendezésre van szükségünk. A split klímával szemben legnagyobb előnye az áthelyezhetőség, mobilitás. Olyan helyen ajánlott a használata, ahova fixen szerelt klímaberendezés elhelyezése nem lehetséges vagy nem célszerű, például albérletek, nyaralók, műemléki védettséget élvező épületek esetében.

Mobilklíma a neve azoknak a klímaberendezéseknek, melyeket kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk, gyorsan áttelepíthetünk egyik szobából a másikba. Beszereléséhez nincs szükség szakemberre, sem telepítési nyilatkozatra. A mozgatást megkönnyítendő a készülék görgőkkel rendelkezik, kialakítása minden részletében a mobilitást célozza.

Ezek a hűtő készülékek kivitelük szerint két csoportra oszthatók. Vannak a vastag gégecsővel rendelkező típusok, valamint a kirakható kültéri egységgel rendelkező, mobil split néven is emlegetett változatok. A két típus között, a kinézeten és a kialakításon kívül, műszaki különbségek is vannak. A kirakható kültéri egységgel rendelkező modelleknél a meleget a gép a kültéri egységben elhelyezett kondenzátora segítségével adja le, ami az általános módszer a split klímáknál.

A vastag gégecsővel szerelt típusoknál viszont, a gép kondenzátora – ami a szobából elvont meleg levegőt hivatott leadni – a készüléken belül található. Erről a kondenzátorról egy ventilátor fújja ki a meleg levegőt a vastag gégecsövön keresztül a szabadba. Általánosságban elmondható, hogy a kültéri egységgel rendelkező modellek működésmódja energiatakarékosabb és hatékonyabb, mint a vastag gégecsöves változatoké.

Mire figyeljünk mobilklíma vásárlásnál?

  1. Átlagos, 2,6 méteres belmagasság esetén egy 40 m²-nél nagyobb helyiség lehűtéséhez legalább 3,5 kW teljesítményű szükséges, míg egy maximum 30 m² alapterületű szobát egy 2,6 kW-os berendezés is lehűt. Egy, a szükségesnél kisebb teljesítményű légkondi folyamatosan működni fog, és még így sem tudja majd hatékonyan lehűteni az adott helyiséget. Egy túlméretezett egység pedig túl gyakran kikapcsol majd, így esetleg nem tudja a megfelelő páramennyiséget kivonni a levegőből.
  2. A berendezés a hűtés során nedvességet von el a levegőből. Az így keletkező vagy egy tartályba összegyűlik össze, vagy ritkább esetben elpárologtatásra kerül. Típustól függően a tartályt akár naponta többször is üríteni kell. Párásabb környezetben élőknek, vagy egy fülledt nyári napon a berendezés párátlanító hatása is fontos tényező, hiszen az ugyanolyan hőfokú, páradús levegőt jóval melegebbnek érezzük, mint a normál páratartalmút.
  3. A klímaberendezés kondenzációs hűtést végez, vagyis a termelt meleget kijuttatja a szabadba, így folyamatosan hűtve tarja a belső teret. Emiatt mindenképpen szükség van a meleg levő elvezetésére, ami általában egy erre a célra kialakított szellőző csövön keresztül történik.
  4. A motor és a kompresszor hangot adnak ki a mobil klíma működése közben. A vastag gégecsöves modelleknél a két hangot adó egység egy berendezésen belül helyezkedik el, így ezek a típusok viszonylag hangosak, 50-60 dB hangot bocsátanak ki. Léteznek azonban 24 órára előre programozható, vagy éjszakai móddal is rendelkező modellek, amelyek csak bizonyos szükséges időközönként indulnak el. A kültéri egységgel rendelkező mobil klímák csendesebbek, mivel a zajt keltő alkatrészek a kültéri egységben helyezkednek el.

Léghűtő készülékek is kaphatók webáruházunkban. Sokan nem tudják, de a léghűtő nem azonos a mobilklímával. Hűtési teljesítménye, hatásfoka jóval kisebb, ennek folyományaként az ára is kedvezőbb, és működési elve is teljesen más. Működési elve a természetben is létező jelenségeken alapszik, a párolgáson és a hőelvonáson. Mindenkinek ismerős az érzés, amikor a strandon vizes testtel az enyhe szél hatására is borzongunk, mert testfelületünk hűlni kezd. A párolgás folyamatosan hűt, és a szél még jobban felerősíti a folyamatot.

A léghűtő berendezések működésük során vizet párologtatnak el és ventilátorral áramoltatják át a levegőt a rendszeren. Hűtési teljesítményük nem túl jelentős, a környezetihez képest pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletű levegőt képesek kifújni. Működésükhöz vízzel vagy jéggel kell feltölteni tartályukat. A léghűtők a víztartályból vizet párologtatnak a helyiségbe, így párásítóként is funkcionálnak. Emiatt sokan nem kedvelik, bár száraz levegőjű helyen a párásítás kimondottan hasznos is lehet.

A mobilklíma árak, ahogy a léghűtő készülékeké is, típustól és teljesítménytől függően különbözőek. Kínálatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő készüléket. Ha kedvező áron szeretne vásárolni, kísérje figyelemmel klíma akcióinkat!