Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Hűtés
Mobilklíma
Léghűtő
Álló ventilátor
Oszlop ventilátor
Asztali ventilátor
Menyezeti ventilátor
Kültéri ventilátor
Fűtés

Oszlop ventilátor

(14 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Oszlop ventilátor avagy toronyventilátor: halk és dizájnos segítség a kánikulában

Oszlop ventilátor, más nevén toronyventilátor segíthet elviselhetőbbé tenni a forró, nyári napokat, ha beköszönt az igazi kánikula. Nehéz lenne megmondani, hogy melyik a legjobb készülék, de ha valaki igazán halk ventilátort szeretne, amelynek nincs forgó propellere, számára az oszlop ventilátor a legjobb választás, mivel a hagyományos készülékeknél sokkal csendesebb, és már a legkisebb fokozaton is kellemesen hűti a levegőt.

A hőség mindenkinek megviseli a szervezetét: koncentrációs képességünk csökken, nem tudjuk sem ellátni a napi teendőinket, sem kipihenni magunkat éjszakánként. Szerencsére már néhány fokkal hűvösebb levegő is nagyot lendíthet a közérzetünkön és a munkánk hatékonyságán.

A mostani házakat úgy építik, hogy a benne lakók egyszerűen szabályozhassák a hőmérsékletet: télen könnyen felfűthessék a teret, nyáron pedig ugyanígy lehűthessék. A többség azonban nem ilyen korszerű lakásban lakik, és sokszor az ablakot is hiába nyitjuk ki, csak ömlik be kintről a forró levegő. A leghatékonyabb módszer a levegő hűtésére a légkondicionáló, de ennek a beszerelése és üzemeltetése nem mindenhol megvalósítható, s viszonylag drága. Ilyenkor szinte életmentő tud lenni egy ventilátor.

A klímával ellentétben a szobai ventilátor nem hűti le a helyiség levegőjét, hanem keringeti, amitől friss, hűvös érzetünk lesz, mintha nyári szellő cirógatna bennünket. Vagyis, ha megmozgatjuk a meleg levegőt, azonnal érezhetően csökken a hőérzetünk, így az otthonunk bármely pontját komfortossá tudjuk tenni. A kisebb lakásokban egy mennyezeti ventilátorral is elérhetjük a kívánt eredményt, a nagyobbakban (illetve a különösen meleg otthonokban) viszont érdemes minden helyiségben külön felfrissíteni a levegőt. Ma már kaphatóak kimondottan energiatakarékos és csendesen működő típusok is, az időzítő funkcióval pedig beállíthatjuk, hogy mikor kapcsoljon ki automatikusan a gép, miután elaludtunk.

Ha nagyobb, 50–100 négyzetméteres helyiségek levegőjének átmozgatására van szükség, érdemes beszerezni egy torony- avagy oszlop ventilátort. A készülék egy karcsú oszlopból és rácsból vagy nyílásból áll. Az alapzat beszívja a szoba levegőjét, a benne lévő lamellák és kis propellerek segítségével megnöveli a térfogatát, majd nyomás segítségével kifújja.

A légkondicionálóval ellentétben könnyen, szerelés nélkül beállítható, helytakarékos kialakítású, és távirányítóval kényelmesen kezelhető. Találunk köztük éjszakai üzemmóddal és elsötétedő kijelzővel rendelkező, energiatakarékos típust is, amellyel alvás közben is fenntarthatjuk a kellemes klímát. A fő előnye azonban, hogy bár felfelé nem fúj, egészen a plafonig megmozgatja a fenti levegőrétegeket is. Akinek fontos az eszköz külleme is, a toronyventilátorral igazán elégedett lehet: a finom megjelenésű, karcsú készülék az esztétikai szempontoknak is maximálisan megfelel. Bár a ventilátor árak eléggé változatosak, azt azért érdemes megjegyezni, hogy nem ez a legolcsóbb típus, ám ez kimagasló hatékonyságának tudható be.

Általában a ventilátorok használatának van némi kockázata, a lapátjaik ugyanis több száz fordulatot tesznek meg percenként, ekkora sebességnél pedig még egy papírlap is veszélyt jelenthet, nemhogy a ventilátor műanyagból vagy fémből készült lapátjai. Épp ezért nagyon fontos, hogy a készülékünknek sűrű rácsa legyen, amin egy kisgyermek ujja sem fér be. Az állványos ventilátorok esetében a másik fontos tényező a stabilitás és ezáltal a biztonság – fontos, hogy olyan modellt válasszunk, amely stabil alapzattal rendelkezik, s lehetőleg csúszásmentes talpakkal. Mivel az oszlopventilátor stabilabban áll a padlón, külső védőráccsal rendelkezik, és nincsenek benne forgó lapátok, kevésbé balesetveszélyes, mint egy hagyományos készülék, ezért is az egyik legjobb ventilátor, melyet egyre többen keresnek.

A toronyventilátor tisztítását rendszeresen végezzük el egy tiszta és puha ronggyal! Erre érdemes odafigyelni, mert a rárakódó szennyeződés meghibásodást okozhat. Megfelelő karbantartással a készülék akár több szezonon keresztül is hűséges társunk lehet a forró napokon az otthonunkban vagy a munkahelyünkön.