Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Légtisztító, légmosó
Légfertőtlenítő
Ózon generátor
UVC lámpa
Szűrő és kiegészítő
Párásító
Párátlanító
Aromatizáló
Wellness és egészség
Hűtés
Fűtés

Párátlanító

(10 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Párátlanító, páramentesítő készülékek az egészséges levegőért

Egy párátlanító készülék vagy páramentesítő gép mindig jól jön, ha csökkenteni kell a levegő nedvességtartalmát. A penész minden háztulajdonos rémálma – de a terjedő zöld gomba súlyos egészségügyi és anyagi károkat is okozhat a bérelt lakásokban is. Nem csak esztétikai problémákat jelent, egészségügyi kockázata is van. Mivel táptalaja a páradús levegő, ezért szinte kötelező kellék minden otthonban egy mentesítő, párátlanító készülék. Hiszen a legjobb gyógymód – ahogy a mondás is tartja – a megelőzés, vagyis a probléma időben történő felismerése, és a negatív következmények elkerülése, enyhítése. Webshopunkban számos készülék fellelhető, amelyekkel szabályozni tudja otthona páratartalmát. Kínálatunkban szerepel Somogyi párátlanító, Delonghi párátlanító, de más elektromos páramentesítő is beszerezhető nálunk.

Mi ez és miért van rá szükség?

Ez egy olyan technikai eszköz, amely – mint a neve is mutatja – párátlanítja a levegőt, pontosabban normalizálja annak nedvességtartalmát. A levegőben mindig van egy bizonyos mennyiségű víz, ez maga a páratartalom. A lakóterekben általában ez az érték 40 és 60 százalék között van. Sem az ennél alacsonyabb, sem az ennél nagyobb víztartalmú levegő nem egészséges. A túl száraz levegő irritálhatja a nyálkahártyát, torokfájáshoz, köhögéshez vezethet. Ha az említett értéknél magasabb a páratartalom, az káros az építőanyag, a falak számára, és elősegíti a penész kialakulását és elterjedését.  A penész pedig, mint említettük, nem csupán esztétikai problémákat jelent, hanem egészségi állapotunkra is igen súlyos hatással lehet, hiszen egy kórokozókkal teli levegő légúti, asztmás, sőt reumatológiai tüneteket és betegségeket is okozhat. Ráadásul otthonunkban is komoly károkat tehet, ugyanis bejuthat a víz a falakba, károsítva annak belső szerkezetét, anyagát. Ezért szükséges, hogy a páratartalom tartósan csökkenjen, és normál tartományon belül maradjon. Ezt teszi lehetővé a levegő páratartalmát csökkentő gép. Egy ilyen eszköz folyamatosan méri a víz arányát a levegőben, és beavatkozhat, ha az észlelt érték túl magas. Ez a beavatkozás általában kondenzációs szárítással történik: a páratartalom-szabályozó ventilátorral egy hőcserélőn keresztül irányítja a levegőt. A hűtőfolyadék csapvíz vagy sóoldat, amely kicsapja a párát a keresztüláramló levegőből. Az így kicsapódó víz ezután lefolyik a hideg felületről, és egy kondenzációs tartályban gyűlik össze. A beállítástól függően a páratartalom-szabályozó biztosítja, hogy a levegőben lévő nedvesség aránya ne haladjon meg egy bizonyos százalékot. További működési módok és módszerek a higroszkópos folyadékokban történő abszorpció és a vízgőz felszívódása.

Hol érdemes használni?

Célszerű minden olyan helyiséget vagy épületet felszerelni ilyen készülékkel, amelyben a páratartalom túl magas lehet. Ez vonatkozik például az uszodákra, medencével rendelkező helyiségekre, de ugyanúgy a saját fürdőszobánkra is. Bármilyen vízkár lép fel, az után is csökkenteni kell a páratartalmat, hogy az épületszövet ne sérüljön maradandóan. A páratartalom-szabályozót használhatjuk kiegészítő védelemként a penész ellen amellett, hogy gondoskodunk a megfelelő, víz elleni szigetelésről, a helyiségeket megfelelően fűtjük, de a rendszeres szellőztetéssel is sokat tehetünk a tiszta és egészséges levegőért, valamint ingatlanunk állapotának megóvásáért. Egy ilyen készülék különösen hasznos lehet azokban a helyiségekben, lakásokban, ahol nincs megoldva, vagy nem megfelelő a vízszigetelés, ugyanis ilyenkor a falak a kapilláris jelenségknek köszönhetően a talajvízből, a csapadékból, a belső, magas párából is felveszik a nedvességet, s ezáltal mind vizesebbek, a levegő pedig egyre egészségtelenebb lesz. Ha a magas páratartalmat legalább normál tartományba vissza tudjuk szorítani, jelentős mennyiségű nedvességtől kíméljük meg a falakat.  

Egészségi állapotunk és komfortérzetünk alapvetően meghatározza életminőségünket, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy otthonunk levegője tiszta és megfelelő páratartalmú legyen. Ebben segítenek a különféle gépek, páratartalom-szabályozó eszközök – használjuk őket egészséggel!