Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Személymérleg
Okosmérleg
Vérnyomás mérő
Vércukorszint mérő
Ön- és szívdiagnosztikai eszköz
Lázmérő
Infralámpa
Fényterápia
Masszírozógép
Fitness eszköz
Hűtés
Fűtés

Vércukorszint mérő

(1 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

A vércukorszintmérő (vércukormérő) szerepe az egészségmegőrzésben

A vércukorszintmérő – rövidebb nevén vércukormérő – egy olyan gyógyászati eszköz, melynek minden háztartásban helye van, ahol fontos az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés. A vércukorszint mérés létfontosságú azon személyek számára, akik diabétesszel (vagyis cukorbetegséggel) élnek, hiszen a nagyon alacsony vércukorszint vagy éppen a magas vércukorszint náluk súlyos tüneteket és következményeket okozhat. Az ő életükben a cukormérő egy kulcsfontosságú eszköz, amely segítségükre van a normál vércukorszint fenntartásában.

Miért mérjük a vércukrunkat?

A cukorbetegség Magyarországon népbetegségnek számít, illetve egyre több személyt diagnosztizálnak inzulinrezisztenciával, melyet a diabétesz előszobájaként is szokás említeni. Mindkét anyagcserezavar esetében nagyon fontos a stabil vércukorszint megőrzése, melyet szigorú diétával, mozgással s a vércukor rendszeres ellenőrzésével lehet elérni, vagy súlyosabb esetekben mérsékelni az ingadozást. Aki ilyen betegséggel küzd, annak javasolni szokták a mérések eredményeinek pontos feljegyzését, azonban a modern vércukormérő készülékek ma már ebben is segítenek: tárolják a mérések adatait az időpontokkal együtt. Az viszont készülékenként eltérő, hogy mennyi adatot, illetve mennyi ideig tudnak megőrizni az eszközök, ezért erre érdemes odafigyelni, alaposan elolvasni a termékismertetőt, és esetleg manuálisan vagy más módon is vezetni egy naplót a mért adatokról.

Maga a vércukorszintmérés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, fontos azonban a mérés időpontja. Akiknek valamilyen cukoranyagcsere-betegségük van, azok számára (általában) hetente két alkalommal ajánlott az éhgyomri vércukormérés – ez alatt azt értjük, hogy a páciensnek úgy kell elvégeznie a mérést, hogy előtte 8–12 óráig nem eszik, illetve nem fogyaszt olyan italt sem, amely kalóriatartalommal rendelkezik. A vércukrot érdemes étkezés előtt megmérni, valamint az étel elfogyasztása után 90 perccel ellenőrizni az értéket. Hipoglikémiáról vagyis alacsony vércukorról akkor beszélünk, ha a kijelzőn 3,9 mmol/l vagy ennél alacsonyabb érték jelenik meg, hiperglikémia, azaz magas vércukor pedig akkor áll fenn, ha az éhgyomri mérés értéke 7 mmol/l vagy annál magasabb, illetve étkezés után eléri vagy meghaladja a 8 mmol/l-t.

Néhány fontos tudnivaló

Nagyon fontos, hogy a vércukorszintmérő jól be legyen állítva, illetve megfelelő tesztcsíkot használjunk. Tudni kell, hogy az a tesztcsík, amely egyik készülékkel kompatibilis, nem biztos, hogy használható lesz egy másik eszközzel, ezért, ha fogytán van a tesztcsíkunk, érdemes úgy elindulni újabb doboz csíkot vásárolni, hogy tisztában vagyunk a pontos terméktípussal. Szintén lényeges információ, hogy a tesztcsíkoknak is van szavatossági idejük, ezt a gyártók a csomagoláson szokták jelezni. Ha a szavatosság lejár, a tesztcsíkokat nem szabad használni, mert előfordulhat, hogy pontatlan lesz az eredmény, amelyet kapunk.

„Könnyebb a bajt megelőzni…”

Nemcsak a cukoranyagcsere-betegséggel élő emberek számára fontos a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, hanem mindenki számára, akiknek fontos az egészségmegőrzés. A cukorbetegség kialakulása általában egy hosszabb folyamat, és sok esetben kellő odafigyeléssel, megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással sokat tehetünk azért, hogy például egy inzulinrezisztens állapotból ne alakuljon ki diabétesz, vagy lelassítsuk ezt a folyamatot. A cukorbetegségre való hajlam sokszor öröklődik, vagyis ha valakinek a családjában előfordul a diabétesz, esetleg halmozódás figyelhető meg, akkor kiemelten nagy szerepe van a prevenciónak, vagyis a betegség megelőzésének, melynek egyik legegyszerűbb és legeredményesebb módja a vércukor ellenőrzése.

Vércukorszintmérő avagy vércukormérő eszközt bármelyik patikában vagy gyógyászati segédeszköz szaküzletben lehet vásárolni, azonban honlapunkon is megtalálható ez a termék, s nemcsak a készüléket szerezheti be nálunk, hanem az ahhoz megfelelő tűt és tesztcsíkot is.