Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Személymérleg
Okosmérleg
Vérnyomás mérő
Vércukorszint mérő
Ön- és szívdiagnosztikai eszköz
Lázmérő
Infralámpa
Fényterápia
Masszírozógép
Fitness eszköz
Hűtés
Fűtés

Vérnyomás mérő

(37 termék)
/ 2 oldal
/ 2 oldal

A vérnyomásmérő és a pulzoximéter – amit tudni érdemes otthoni használatukról

Míg vérnyomásmérő készülékkel már valószínűleg sokan találkoztak, addig a pulzoximéter nem biztos, hogy ugyanilyen ismert, bár a koronavírus járvány kapcsán több figyelem irányult a véroxigénszint mérő eszközökre mint korábban. Lássuk tehát, laikusként mit kell tudnunk erről a két, otthon is egyszerűen használható készülékről.

Vérnyomásmérő

Közismert tény, hogy a rendezetlen vérnyomás egészségügyi kockázatokat rejt, ezért is javasolt a rendszeres mérés. Otthoni használatra csak digitális mérőműszer ajánlott, ezek igen egyszerűen használhatók, elég egy gombot kell megnyomni, és már működnek is. A vérnyomás mérésére alapvetően két típusú, csuklós és felkaros digitális vérnyomásmérő áll rendelkezésre. Az általános vélekedés szerint a felkaros vérnyomásmérő megbízhatóbb, míg a csuklós vérnyomásmérő kis helyigénye miatt praktikusabb.

  1. Mindkét típuson egy mandzsetta található, amely elszorítja az érszakaszt. Csuklós vérnyomásmérő esetében a mandzsettát a csuklóra, felkaros vérnyomásmérő esetében a felkarra kell helyezni. A pumpával nyomást hozunk létre, amely elszorítja a vizsgált artériában a keringést. A vérnyomás aktuális értékét a nyomás csökkentésekor a pulzus megjelenése és ismételt eltűnése mutatja meg. A kijelző a szisztolés és a diasztolés értéket, valamint a pulzusszámot mutatja.
  2. A felkaros vérnyomásmérő előnye, hogy mandzsettája különböző méretekben kapható. Csak megfelelő méretű mandzsetta használatával kapunk pontos értéket. A legtöbb otthoni használatra ajánlott készülék közepes méretű mandzsettát tartalmaz, de van lehetőség egyéb méret beszerzésére is.
  3. A csuklós vérnyomásmérő előnye kis helyigénye, egyszerű felhelyezhetősége, és hogy olyan esetekben is használható, amikor a felkaros nem működőképes (pl. túl vastag, vagy lógó felkar esetében). Hátránya, hogy kevésbé pontosan mér, és mandzsettája csak egy méretben áll rendelkezésre.
  4. Az új generációs Omron vérnyomásmérő, a M7 Intelli IT újdonsága a 22-42 cm méretű okos mandzsetta, amely 360°-os zónában mér, és bármilyen módon, bármilyen szögben tarthatjuk a felkart, mindenképpen pontos értéket ad. Egy ilyen okos mérővel játszva ellenőrizhetjük vérnyomásunkat, de egy egyszerűbb, digitális készülékkel sincsen nehéz dolgunk. A lényeg, hogy szerezzünk be egy készüléket otthonra, és rendszeresen mérjük vérnyomásunkat. Sok információhoz juthatunk ezáltal egészségünk állapotáról, és ha gond támadna, időben közbeléphetünk.


Pulzoximéter

A pulzoximéter egy egyszerű, kis méretű, orvosi diagnosztikai eszköz, melyet az ujjunkra csíptetve használhatunk. Segítségével egyszerűen, gyorsan, fájdalommentesen mérhető a vér oxigéntelítettsége (oxigénszaturáció) és az aktuális pulzus.

  1. A véroxigénszint mérő készülékben fényforrás világítja meg az ujjbegyet, látható és infravörös fénnyel. Szenzorok segítségével kiszámítja, hogy mennyi fény nyelődött el a vérben, és az így kapott értékekből számolja ki a készülék az oxigénszaturációt.
  2. Az oxigénszaturáció megadja, hogy a vérben található oxigénszállító fehérjének (hemoglobin) hány százalékához kötődik oxigén. Minél magasabb ez az érték, annál jobb. Egészségesekben 96 % feletti érték tekinthető normálisnak, míg a dohányosok, krónikus tüdő- és szívbetegséggel élők alacsonyabb, akár 90 % körüli értékeket mérhetnek. 90 % alatt már súlyos oxigénellátási zavar áll fenn, de ez csak a klinikai tünetekkel (fulladás, rosszullét) együtt értékelhető. A mérés eredményét több tényező is befolyásolhatja. Pl. fényes körömlakk, műköröm, hideg végtagokon elvégzett vizsgálat fals eredményeket adhat.
  3. A pulzus értéke megadja, hogy mennyit ver a szívünk percenként. A pulzus optimális értéke egészséges emberek esetében elég tág határok között változik. Nyugalmi helyzetben a 60-90 közötti érték tekinthető optimálisnak. De például a sportolók pulzusa általában alacsony, ami esetükben szívük edzettségét mutatja. Nem sportolók esetében viszont a túl alacsony pulzus, általában nem az egészség jele.
  4. Mint a fentiekből is kiderül, a pulzus és az oxigénszaturáció esetében sok tényező befolyásolja, hogy mi számít normális értéknek. A kapott adatok szakszerű értelmezéséhez sokszor előny az egészségügyi végzettség. Sok felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha az otthoni véroxigénszint mérő által adott értékeket eleinte megbeszéljük háziorvosunkkal.