Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Otthon, háztartás / Háztartási kisgép és kiegészítői / Egyéb comfort készülék

Egyéb comfort készülék

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

HEPA szűrő – mi az?

A HEPA szűrő az üzemeltetési vezetők számára jól ismert fogalom, de a vásárlók gyakran azt hiszik, hogy egy márka vagy egy gyártó neve. Valójában ez egy rendkívül hatékony légtisztító szűrő (filter), a név pedig a „magas hatásfokú részecskeszűrés” angol nevének kezdőbetűiből áll össze.  Eredetileg a második világháború idején atomenergiai kísérletekhez fejlesztették ki amerikai tudósok, mivel egy olyan eszközt igyekeztek létrehozni, ami kiszűri a levegőből a radioaktív részecskéket. Használata ma már széles körben elterjedt: műtőkben, laboratóriumokban, légkondicionáló berendezésekben, repülőgépeken, légtisztító berendezésekben és porszívókban is használják.

A tiszta levegő mindannyiunknak jár – csak nem mindig jut

Világszerte egyre komolyabb probléma a fokozódó légszennyezés, mely nemcsak a szabad levegőn, hanem a lakás falai között is panaszokat okoz. A szálló por különböző egészségügyi problémákat idézhet elő, illetve fokozhatja őket: asztmát, allergiát, tüdőbetegségeket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legalább az otthonunkban felvegyük a küzdelmet a levegő szennyezettsége ellen, ha már a munkahelyen, az utcán és a tömegközlekedési eszközökön úgyis rengeteg káros anyagot lélegzünk be a tüdőnkbe.

Az amerikai szabvány szerint egy HEPA légtisztító 99,97%-os hatékonysággal távolítja el a 0,3 mikronos részecskéket a levegőből. Ezt a méretet úgy definiálták, hogy mindenféle méretű részecskével tesztelték a szűrőket, amiből kiderült, hogy a 0,3 mikron méretűeket a legnehezebb elfogni, az ennél nagyobbakat és kisebbeket is könnyebb kiszűrni. Az ilyen méretű részecskék ráadásul elég kicsik ahhoz, hogy ne akadjanak fent az emberi orr csillószőrein, ahhoz viszont túl nagyok, hogy könnyen belélegezzük őket.

Egy eszköz, három funkció

A HEPA minősítést azok a termékek kapják meg, amik háromféle módszer együttes használatával gyűjtik össze és távolítják el a levegőből a port, allergéneket, poratkákat, baktériumokat, spórákat, emberi szőrt, penészt és füstöt. Lássuk, mik ezek a módszerek:

·Elzáródás – a légtisztítón áthaladó légáramlatban a 0,5 mikronnál nagyobb részecskék fennakadnak a filter rostjain, és ott meg is rekednek.

·Feltartóztatás: a közepes méretű részecskék a légáramlattal együtt haladnak egyik rosttól a másikig, de az enyhe irányváltoztatás miatt végül a rostok ezeket is feltartóztatják.

·Diffúzió: A legkisebb 0,1 mikron méretű részecskék egymásnak ütköznek, mozgásuk kiszámíthatatlan lesz, és nagyon nagy eséllyel nekiütköznek a rostoknak (ezért van az, hogy nem a legkisebb részecskéket a legnehezebb kiszűrni).

Az Euro HEPA megjelölés az európai definícióra utal, ami megengedőbb, mint az amerikai szabvány: ennek előírása szerint a HEPA légtisztítóknak a 0,3 mikron méretű részecskék 85%-át kell eltávolítania. Az Európai Uniós szabványokban többféle filter létezik aszerint, hogy milyen mértékben képes kiszűrni a részecskéket a levegőből. A porszívóknál általában HEPA 11 és HEPA 12 típusokat alkalmaznak. Utóbbi azt jelenti, hogy a légtisztító tízezer részecskéből ötvenet enged át.

Fontos!

A HEPA-type, HEPA-like, HEPA-style vagy 99% HEPA elnevezésű típusokról azt kell tudni, hogy ezeket nem tesztelték laboratóriumi körülmények között, és nem feltétlenül felelnek meg a szabványoknak. Ha jót fogunk ki, lehetnek ezek is majdnem olyan hatékonyak, mint a valódiak, de ehhez szerencse kell. A HEPA szűrő légtisztító szűrőszett részeként is kapható: a szett egy aktív szénszűrőt is tartalmaz, amely a szagokat és a gáz halmazállapotú szennyeződéseket képes semlegesíteni.

A filter egy nem szőtt, szintetikus vagy üvegszálas anyagból készül. Ahhoz, hogy hatékonyan működjön, időnként meg kell tisztítanunk a portól és szennyeződésektől. Távolítsuk el róla a lerakódott por nagy részét, majd tartsuk folyóvíz alá. Általában jár hozzá a csomagban egy speciális kefe, ezzel alaposan tisztítsuk meg, különben a benne maradt porból sár lesz, ami aztán kemény bevonatot képez a terméken. Mosás után szobahőmérsékleten szárítsuk meg: ne tegyük ki a napra, mert a melegtől az anyag eldeformálódhat és akkor már nem fogjuk tudni használni. Körülbelül évente egyszer cseréljük ki a filtert.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve