Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Kávézás
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék
/ 83 oldal
/ 83 oldal

Egy jól felszerelt konyha kötelező tartozékai, avagy a háztartás alapvető kisgépei

Akár egy régi konyha elavult eszközeit szeretnénk lecserélni, vagy új otthonunk első felszereléseit kívánjuk megvásárolni a minőségi, praktikus kisgépek a háztartás elengedhetetlen darabjai lesznek. A prémium minőségű konyhai kisgépek, edények, serpenyők és különböző kávéfőzők széles választékban állnak rendelkezésünkre, ezáltal az egyszerű, klasszikus vonalak kedvelőjétől a modern konyha rajongójáig mindenki megtalálja az elképzeléseiknek megfelelő összeállítást.

Ahhoz, hogy a háztartás lelkévé váljon egy-egy helyiség, kellő figyelmet kell fordítani annak megtervezésére is. A konyhatervezésnek számos szempontja ismert. A forma általában adott, ez lehet egysoros, L-alakú vagy U-alakú. Ehhez alkalmazkodva kell elhelyezni a beépíthető és szabadonálló készülékeket, a mosogatót és a munkafelületeket. Fontos a rendelkezésre álló hely hatékony kihasználása annak érdekében, hogy kényelmesen mozoghassunk, lehetőleg ne akadályozzon semmi bennünket sütés-főzés közben. Napjainkban a legtöbben beépíthető készülékek mellett döntenek, melyeknek köszönhetően egységesebb, letisztultabb teret kaphatunk. Egy beépíthető hűtőszekrény sokkal inkább belesimul a környezetébe, mint egy szabadonálló készülék, de igaz ez a gáztűzhelyre és a mikrohullámú sütőre egyaránt. Választhatunk például beépíthető sütőt, amit legtöbbször magasabban helyeznek el kényelmi szempontból, s ezt kiegészíthetjük egy beépíthető gáz-, kerámia- vagy indukciós főzőlappal. Bármelyik megoldást is választjuk, elmondható, hogy ezekhez kapcsolódva mára egyre kevesebb olyan háztartás van, ahol ne lenne páraelszívó. Ennek számos előnye ismert. A szagok elszívása mellett elsősorban a penész kialakulása előzhető meg használatával, hiszen főzés közben számottevő gőz keletkezik, ami magas páratartalomhoz vezet. Ezek a beépíthető készülékek foglalják el a konyha nagy részét, de legalább ilyen fontos az ésszerűen kialakított tároló részek, mivel összességében nagy helyre van szükségük.

A tárolás terén nagyon fontos szempont, hogy minden kézre essen és a legtöbb akár jelentéktelenül kicsinek tűnő helyet is igyekezzünk praktikusan kihasználni. Ha minden fakanalat, habverőt és kisebb kézi eszközt a pulton szeretnénk tárolni, akkor nem lesz helye a konyhai kisgépeknek. Természetesen ezeknek sem szükséges mindig kéznél lenniük, de a mindennapos használatban lévő gépek, mint például a kenyérpirító, vízforraló, szendvicssütő vagy gofrisütő helyet kell kapjon a pulton. Ilyenek lehetnek még a víztisztítás vagy szódakészítés kellékei, attól függően, hogy melyiket preferáljuk. Arra sem árt odafigyelni, hogy egy nagyobb családi összejövetel alkalmával átlagosan több konyhai kisgép (például konyhai mérleg, olajsütő) és felszerelés kerül elő, mint egy átlagos hétköznapon, de ezeken az alkalmakon is jó, ha kényelmesen elférünk, van elég helyünk pakolni. A robotgépet valószínűleg nem használjuk napi rendszerességgel, azonban egy sütemény elkészítéséhez segítségünkre lehet. Hasonlóan a turmixgép és a grillsütő sem kerül elő minden nap, de vélhetően a legtöbb háztartás alapkellékei közé tartoznak A konyhatervezésre tehát megéri időt szánni, hiszen lehetnek magas minőségű készülékeink és felszereléseink, ha használatukhoz nincs elegendő terünk, és emiatt folyton kényelmetlenül érezzük magunkat főzés közben, úgy az egész értelmét veszti.

Ha már úgy érezzük mindent megtettünk, hogy a konyha praktikus elrendezéssel bírjon, kényelmes legyen számunkra és ezáltal otthonunk egyik kellemes helyiségévé váljon, gondosan válasszuk ki a konyhai kisgépeket, kávéfőzőket és egyéb konyhafelszereléseket is. Rengeteg stílus és jellemző, illetve különböző technológiai megoldás közül válogathatnunk minden szóba kerülő konyhai kisgép kapcsán. Nem árt előzetes tervet készítenünk és egymással összhangban lévő gépeket, felszereléseket választanunk. Mielőtt vásárlásba fognánk végezhetünk kisebb kutatást, olvashatunk véleményeket az adott termékekkel kapcsolatban. Ezzel megbizonyosodhatunk arról, hogy az általunk választott robotgép vagy például automata kávéfőző megfelelő minőségű, rendelkezik a számunkra fontos funkciókkal. Akár régi készülékeket szeretnénk lecserélni, vagy teljesen új gépeket vásárolni nagyban meghatározza lehetőségeinket a költségvetés. Ezen túlmenően a készülékeknek meg kell felelniük életmódbeli szükségleteinknek, illeszkedniük kell a már meglévő beépíthető készülékekhez, konyhaszekrényhez, munkalaphoz. A mai legmodernebb luxuskonyhákban nagyon népszerű például a rozsdamentes acél használata, mely mindamellett, hogy időtálló, könnyen tisztítható és jól kombinálható különböző egyszerűbb eszközökkel. A csúcskategóriás termékek egyik legnagyobb előnye, hogy klasszikus vonalakkal készülnek, ezáltal különböző stílusokkal jól harmonizálnak. Szerencsére manapság rendkívül széles skálán mozognak a különböző termékek, így biztosan találunk mind funkcióiban, mind külső megjelenésében az elképzeléseinkhez és költségvetésünkhöz leginkább passzoló gépeket, felszereléseket.

A termékjellemzőket érdemes egymással összehasonlítani, s figyelni a különböző akciókat, árengedményeket. Ahhoz, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő konyhai kisgépeket válasszunk figyelembe kell venni a stílust, a kedvező tulajdonságokat és a teljesítményt egyaránt. Az energiatanúsítvány is segítségünkre lehet, minél magasabb energetikai besorolási osztályba tartozó gépet vásárlunk, annál inkább hozzájárulunk otthonunk energiahatékonyságához. A környezetre gyakorolt hatás csökkentése mellett megtakarítást is jelenthetnek számunkra ezek a berendezések.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen konyhai kisgépek legyenek otthonunkban mindenképp? Természetesen a választ számos tényező befolyásolja, de az alábbi kisgépek jó eséllyel mindannyiunk számára szükségesek napi vagy heti szinten legalább. A konyhai mérleg szükségessége valószínűleg vitathatatlan, természetesen vannak „bögrés sütemények”, melyek nem feltétlenül igénylik a hozzávalók pontos kimérését, azonban jobban járunk, ha a recept alapján dolgozva kéznél van egy mérleg. A szendvicssütő, kenyérpirító, vízforraló, és gofrisütő megkönnyítik mindennapi étkezéseinket, egyszerűbb vagy kiadósabb reggelikhez, teához kínálnak gyors megoldást, s többnyire egy funkcióval rendelkeznek. Ezzel szemben a legpraktikusabb és legsokoldalúbb konyhai kisgépek közé a robotgépek, mixerek és turmixgépek tartoznak. Ezek segítségével krémleveseket, süteményeket, gyümölcsturmixokat, bébiételeket készíthetünk, változatos felhasználhatóságuk teszi őket a konyha egyik alapkellékévé. Használatukhoz nem szükséges túl nagy főzőtapasztalat sem, bármelyik gép segítségére lehet egy kezdő szakácsnak is. Három fontos tulajdonságot érdemes szem előtt tartani kiválasztásukkor, melyek a következők: a motor teljesítménye, különböző funkciók és tisztíthatóság. A motor teljesítménye alapvetően meghatározza a készülék minőségét, a különböző sebességfokozatok és funkciók lehetővé teszik az ételek méretéhez való alkalmazkodást. A nagyobb teljesítményű motornak köszönhetően az aprítandó ételek megfelelő állagúak lesznek, nem maradnak darabosak, illetve több hozzávaló esetén jól keverednek egymással, ezáltal kellemes, egynemű ételt kaphatunk. Szószokhoz is jól használhatóak, illetve kis gyakorlatszerzést követően akár házi majonézt is készíthetünk segítségükkel. Egy olajsütő beszerzésével könnyebben és gyorsabban készíthetünk rántott ételeket, húsokat, zöldségeket (például gombát, karfiolt) egyaránt, melyek egyenletesen sülnek aranybarnára az olajban. Alkalmas hasábburgonya vagy steak krumpli elkészítésére is, előnye a serpenyőben való sütéssel szemben, hogy az olaj kellően forró marad a sütés teljes ideje alatt, így elkerülhető, hogy az ételek magukba szívják a felesleges zsiradékot, továbbá teljesen ellepik az ételeket, így nem kell forgatnunk őket, s nehezebben égnek oda. Az olajsütő egy egészségesebb változata az olaj nélküli, forró levegővel működő, légkeveréses fritőz, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az egészséges életmódhoz hozzátartozhat egy gyümölcscentrifuga vagy citrusprés beszerzése is. A gyümölcscentrifuga olcsóbb és gyorsabb megoldást kínál, de például nem alkalmas saláták, növényi tejek készítésére. A citrusprésben ezzel ellentétben készíthető növényi tej és több lé kipréselését eredményezi, valamint több ásványi anyagot tartalmaznak az elkészült levek. Az említett konyhai kisgépek legtöbbje megtalálható minden háztartásban, hiszen megkönnyítik mindennapjainkat. Ezeken a kisgépeken kívül számos más felszerelésre is szükségünk lehet.


A kapszulás kávéfőzők az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen ezekkel a gépekkel számtalan különböző kávét tudunk készíteni a hagyományos espressótól a tejeskávékon át egészen a különlegesebb karamellás kávéig. A gyerekekre is gondolva úgy alkották meg ezeket a típusokat, hogy akár kakaó, vagy forró csoki is készíthető velük, így biztosan az egész család kedvencévé válnak. Ezeket a kisméretű gépeket elsősorban otthoni felhasználásra tervezték, egyszerre egy adag kávé főzésére alkalmasak, viszont abból számtalan fajta áll rendelkezésre. Szinte egy kávézó kínálata elevenedik meg előttünk, mikor felfedezzük, hogy hányféle különböző kávé kapszula van a piacon. Vannak válogatások is, melyek lehetővé teszik, hogy több ízt próbáljunk ki, s megtalálhassuk abszolút kedvenceinket. Amennyiben a kávézás szerelmeseinek valljuk magunkat, mindenképpen érdemes egy kapszulás kávéfőző beszerzése, mellyel teljes lesz a háztartás. Vannak olyan kávéfőzők, melyek egy adott típusú kávé kapszulával kompatibilisek, azonban akadnak, amelyek kialakítása lehetővé teszi különböző típusok használatát. Attól függően, hogy milyen kávét szeretnénk készíteni, érdemes a vásárláskor erre a tulajdonságra odafigyelni. Bármelyik modellt is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy kialakításuk során szem előtt tartották a designt, így a konyha központi elemévé is válhatnak, illetve lehetőségünk van az otthonunkhoz leginkább illő kávéfőző kiválasztására. Legnagyobb előnyük a könnyű használat és kompakt méret mellett, hogy az automata kávéfőzők közül ezek a kapszulás kisgépek a legolcsóbbak.