Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Kávézás
Automata kávéfőző
Espresso kávéfőző
Kapszulás kávéfőző
Szemes kávé
Kávé kapszula
Kávézás kellék
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék

Kávé kapszula

(146 termék)
/ 5 oldal
/ 5 oldal

Nespresso kapszula, Dolce Gusto kapszula – a kávékapszula fajtáiról

Nespresso kapszula, Dolce gusto kapszula, esetleg Tchibo kapszula – ezekre a termékekre mindenképpen szükségünk lesz, ha megvettük, vagy ajándékba megkaptuk az áhított eszpresszó kávéfőzőt. A legtöbb kapszulás rendszer a Nespresso által kifejlesztett technológiát használja különféle csomagolásban, melynek segítségével akár reggel a konyhánkban, akár napközben az irodában gyorsan és egyszerűen főzhető egy igazi, kávéházi minőségű espresso kávé.

Ezek a készülékek mind egyesével csomagolt kis kávékapszulákkal működnek, amelyek úgy néznek mi, mint a kávétejszín doboza, csak nagyobbak annál, és erősségtől, típustól és fajtától függően 6-8 gramm kávét tartalmaznak. A kapszulás kávéfőzők működése gyors és higiénikus, és szerencsére a sebesség nem megy a minőség rovására, hiszen épp ettől vált ez a fajta kávé olyan népszerűvé.

Elkészítése mindössze annyiból áll, hogy a kiválasztott kapszulát kicsomagolás nélkül beletesszük a gépbe, ráhajtjuk a biztonsági fedelet, és bekapcsoljuk a készüléket. A gép kilyukasztja a kapszula két végét, ezután pedig magas (12-20bar) nyomás alatt forrásban lévő vizet présel keresztül rajta. Nagyjából 15 másodperc múlva már bele is kortyolhatunk az espressónkba, hosszú kávénkba vagy cappuccinónkba. A kávézacc ott marad a kapszulában, és teljesen kiszárad, aztán amikor újra kinyitjuk a gépet, egy gyűjtőedénybe pottyan, amit egy mozdulattal el tudunk távolítani.

A Nescafe Dolce Gusto esetében mind a gép, mind a kapszula egy hajszálnyival olcsóbb, mint a rivális Nespresso kávéfőző és a Nespresso kapszula. Az egyetlen különbség közöttük az, hogy az egyik 18-20bar, míg a másik 13-15bar nyomást használ az italok elkészítéséhez. A kávéik minősége hasonló: ízben nem igazán lehet megkülönböztetni őket, talán csak az igazi ínyenceknek tűnik fel, hogy a Nespresso kávégép valamivel jobb állagú kávét főz, amiért viszont kárpótolnak minket a másik cég barátibb árai. A Nestlé cég, a Nespresso kapszulás kávéfőzők gyártója a gépek egyedi dizájnjával próbálja megfogni a fiatalokat; a nagy versenytársnál viszont rengeteg féle különleges Dolce Gusto kapszula közül választhatunk, úgymint forrócsoki, Nesquik kakaó vagy különböző teák. Létezik olyan ital is, amelyet két kapszula felhasználásával tudunk elkészíteni: az egyik tartalmazza a kávét vagy kakaóport, másik pedig a hozzávaló tejszínt és esetleg fűszereket.

Az újrahasznosítás iránti való igényre szerencsére a kapszulás kávégépek gyártói is reagáltak, így az üres kapszulák is értéket képviselnek. Mindkét nagy cég átveszi az üzleteiben a kiürült kapszulákat, vagy rendeléskor a futárnak is oda lehet adni őket, s ehhez díjmentesen kaphatunk zsákot. A kávékapszulák aztán hétköznapi tárgyak formájában kezdenek új életet: újabb kávékapszula, svájci bicska, toll, bicikliváz, vagy éppen szemüvegkeret készül belőlük, a kapszulában található kávézacc pedig kerti komposztként hasznosul újra.

Az „erős kávé” kifejezést szinte minden országban másként értelmezik: egyesek sűrűbb italt értenek alatta, intenzív ízzel; míg mások a sötétebb pörkölést vagy a magasabb koffeintartalmat.

A brazilok azt szeretik, ha sötétebb a kávé pörkölése; a spanyolok egy lekerekített aromájú, testes italra gondolnak; a görögök szerint egy erős kávé hosszan tartó, intenzív ízekkel rendelkezik. Az olaszok az erőteljes ízű kávét gondolják erősnek, ami nem feltétlen függ össze azzal, hogy mennyi benne a koffein, és jobban kedvelik a kesernyés ízű kávékat a savas ízvilágnál. Az indonézek a koffeintartalommal kapcsolják össze a kávé erejét: náluk egy-egy igazán erős kávéból már egy korty is heves szívverést okozhat. Dél-Afrikában pedig az emberek ahhoz kötik a kávé erejét, hogy mennyi ideig ázott a vízben, és hogy mennyire keserű.