Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Porszívó
Robotporszívó
Takarítógép
Porzsák, szűrő, kellék
Kávézás
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék

Robotporszívó

(65 termék)
/ 2 oldal
Dreame D10s robotporszívó
Raktáron
119 999 Ft

Sencor SRV 9150WH robotporszívó
Nincs raktáron
139 999 Ft

iRobot Roomba i3+ robotporszívó
Nincs raktáron
159 999 Ft

/ 2 oldal

Robotporszívó – hasznos segítség minden háztartásban

A robotporszívó 2021-ben már nem a jövő, hanem a jelen. Egyre több háztartásban található meg ez az okos kis készülék, amellyel ugyan nem dobhatjuk le a takarítás minden nyűgét a vállunkról, de a rohanós hétköznapokkal járó nehézségeket jelentősen megkönnyíti.

A nagy választék elbizonytalaníthatja a vásárlót a választásban – vajon a Xiaomi robotporszívó lesz a legjobb döntés, esetleg egy Sencor robotporszívó mellett érdemes letenni a garast? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót, ami segíthet a döntésben.

Mi is ez tulajdonképpen?

Egy lapos, kevesebb, mint 10 cm magasságú, kerek, akkumulátoros porszívó, amely különféle – az oldalán, tetején, alján elhelyezkedő – érzékelők segítségével képes letapogatni a környezetét. Alul egy vagy több forgókefe segítségével távolítja el a koszt, port, egyéb szennyeződéseket a járólapról, szőnyegről, parkettáról. Nagytakarítást nem fog helyettünk végezni, de arra tökéletesen megfelel, hogy fenntartsuk vele a tisztaságot a gyakran használt helyeken. 

Mit tud?

Minden olyan helyen jól használható, ahol akadálytalanul közlekedhet. Elsősorban a nagy, összefüggő, üres felületek takarítására alkalmas, de ha befér, akkor az ágy és a szekrény alá is bemegy. Nem pakol össze helyettünk, „csak” felszívja a port és esetleg felmos. Leginkább olyan lakásokban ajánlott, ahol általában rend van, vagy bevállalják, hogy összepakolnak, és nagyjából akadálymentessé teszik a takarítandó felületet. Többszintes házban is jól elboldogul, mert képes érzékelni a lépcsőket, lezuhanni nem fog. Tapasztalatok szerint a gyerekek imádnak játszani vele, ez viszont a hosszú élettartam szempontjából nem a legkedvezőbb hír. Ejtsünk szót a típusokról is.

A bolyongók

Az egyszerűbb, olcsóbb gépek egy előre kiválasztott mozgásmódban haladva szívják a port. Kiválaszthatjuk, hogy körben, átlósan vagy cikk-cakkban haladjanak, és ők addig mennek, míg valaminek neki nem ütköznek, utána irányt váltva a következő akadályig ismét a kiválasztott mozgásmódban haladva takarítanak.

Van néhány szenzoruk, amivel érzékelik környezetüket, de a lakás alaprajzának megjegyzésére nem képesek, ezért úgy tűnik, mintha össze-vissza bolyonganának. Mozgás közben természetesen takarítanak is, előbb-utóbb minden helyre eljutnak, de nem szisztematikusan, valamiféle terv szerint, hanem akadálytól akadályig haladnak. Előfordulhat, hogy egy területen többször is átmennek, míg más kimaradhat az útvonalból. Ezek egyszerűbb szerkezetek, bár van néhány közöttük, ami felmosásra is képes, de még ezzel együtt sem mondhatók okosnak. Általában távirányítóval vezérelhetők, de néhány közülük már okostelefonos applikáció segítségével is irányítható.

A térképszerkesztők

A középkategóriás készülékek már úgynevezett LIDAR szenzorral is felszereltek, ami lehetővé teszi, hogy lakásunkat bejárva térképet készítsen róla, beleértve az akadályként funkcionáló berendezési tárgyakat is. Ezután megtervezi magának a legoptimálisabb útvonalat, és azt követve végzi a takarítást. Nem hagy ki egy területet sem, de a szükségesnél többször sem jár ugyanott. Tervszerűen halad, és mindenhol alaposan feltakarít.

Ezek a készülékek már csak mobilalkalmazás segítségével irányíthatók, ahol láthatjuk is az elkészített térképet, kizárhatunk területeket a takarításból, időzítő segítségével beállíthatjuk a takarítás időpontját és a szívóerőt, a legújabb modelleknél akár szobákra bontva is.

A térképszerkesztő felmosók

Ezek a legfejlettebb modellek, az előző kategóriánál annyival tudnak többet, hogy a por szívásán kívül alapszintű felmosásra is képesek. Persze ez a művelet nem lesz olyan hatékony, mint amikor nyeles felmosóval, tisztítószeres vízzel alaposan felmosunk, inkább áttörlésnek mondható, de a kisebb foltokkal megbirkózik, felfrissíti a takarított területet. Ahol nem szeretnénk felmosni, ott virtuális falak vagy „no-go zóna” beállításával távol tarthatjuk a gépet.

Milyen felületekre alkalmas?

Szinte bármilyen felület tisztán tartására képes, legyen az járólap, parketta, kőpadló vagy linóleum. A szőnyegeket is kiválóan portalanítja, kivételt képez a rongyszőnyeg és a nagyon magas szálú szőnyeg, ahol elakadhat.

Ahol kutyát, macskát tartanak a lakásban, ott különösen érdemes átgondolni a beszerzését, mert kiválóan elbánik a lehullott szőrrel, hajjal. Az ezek felszedésére szolgáló körkefét időről időre takarítani kell, de ezt egy mozdulattal megtehetjük.

Karbantartás

Mint minden háztartási eszközt, eme gép karbantartását is ajánlott időnként elvégezni. Le kell szedni a rátekeredett hajat a keféről, kiüríteni a portartályt, kimosni a HEPA-szűrőt, vagy feltölteni a víztartályt. Az érzékelőket sem árt időnként megtisztítani, hogy mindig jól lásson a készülék. Egy kellő gondossággal használt robot porszívó sokáig hasznos segítség lehet a háztartásban, érdemes ezért a karbantartására is odafigyelni. Mivel a legtöbb termék porzsák nélküli porszívó, szerencsére a porzsák ürítésével nem lesz sok gondunk.

Melyiket válasszam?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásakor is saját igényeinkből kell kiindulni. El kell döntenünk, hogy milyen összeget tudunk rászánni a vásárlásra. A robotporszivó ára értelemszerűen szoros összefüggésben áll a képességeivel. A bolyongó robotok árai viszonylag alacsonynak mondhatók, a képességei is ennek megfelelőek. A lézeres térképkészítő modellek már nagyobb tudású készülékek. Ha nem túl magas a keretünk, gondolkodjunk el rajta, hogy biztosan szükségünk van-e a felmosó funkcióra. Az ugyanolyan jó képességű, de csak porszívózásra képes modellek ugyanis a felmosó funkcióval is rendelkezőknél kedvezőbb áron megvásárolhatók. Kínálatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő modellt, legyen az egy Lenovo, Xiaomi robotporszívó, esetleg Sencor vagy egy iRobot Roomba. A Xiaomi robotporszívók között például belépő-, közép- és felső kategóriás készüléket is választhat.