ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Kávézás
Automata kávéfőző
Espresso kávéfőző
Kapszulás kávéfőző
Szemes kávé
Kávé kapszula
Kávézás kellék
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék

Szemes kávé

(37 termék)
/ 2 oldal
PELLINI VIVACE szemes kávé 1000 g
Nincs raktáron
5 799 Ft

/ 2 oldal

Tudnivalók a szemes kávéról

A szemes kávé kivételes aromájának, finom illatának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend – és nem csak rajongói körökben. Szakemberek szerint az lenne az ideális, ha minden reggel frissen őrölt szemekből főznénk reggeli ébresztő italunkat. Az Office Depot minden igényt kielégítő kínálatával kíván hozzájárulni e professzionális szokás hazai meghonosításához. Weboldalunkon és üzleteinkben kiváló minőségű robusta és arabica kávék között válogathat (Frei kávé, Lavazza szemes kávé, Tchibo kávé, Caffe Perté kávé, Brazil Santos, Compagnia kávé stb.) és mosott eljárással készült különlegességeket is kipróbálhat.

Ha Ön nem igazán járatos ebben a világban, a robusta, arabica kifejezések idegenül csengenek, akkor az alábbi bejegyzésünkből hasznos ismeretekre tehet szert.

Fajták

A robusta és az arabica két különböző fajta kávécserje termése. A robusta az igénytelenebb, ellenállóbb növény, tápanyagokban szegényebb földben, alacsonyabban fekvő területeken is megterem. Magasabb koffeintartalmú, erősebb, de íze nem vetekedhet az arabicáéval.

Az arabica cserje kényesebb növény, termesztése körülményesebb, csak 1000–2000 méter magas hegyeken terem. Nem meglepő módon az arabica a drágább, körülbelül dupla annyiba kerül, mint a robusta.  A tiszta arabicából kevésbé keserű, inkább savanykás, hosszan érezhető ízű, aromagazdag ital fő. Sokszor keverik is a két típust, hogy mindkettő előnyös tulajdonságai érvényre jussanak.

A minőségi fekete elkészítésének három fontos alappillére van: 1. a szüret és a feldolgozás, 2. a pörkölés, 3. az elkészítés. Mindhárom lépésnek könyvtárnyi szakirodalma van, itt most csak a legszükségesebb információkra szorítkozunk.

1.Szüret és feldolgozás

A feldolgozás célja, hogy a babokat megtisztítsa a magot körülvevő, sok cukrot tartalmazó cseresznye húsától. Ez háromféleképpen történhet: a száraz eljárásnál a babokat természetes állapotukban, azaz a cseresznyehússal együtt szárítják a napon. A nedves vagy mosott eljárásnál először áztatással teljesen eltávolítják a húst és a mag körül lévő nyálkás réteget, csak ezután kezdik szárítani a babokat. A honey módszer középút a száraz és a nedves között, mert a cseresznyehús külső rétegét eltávolítják, de a ragadós, pektines réteget megtartják és azzal együtt kezdik el a szárítást.

A feldolgozás módja jelentősen befolyásolja az aromákat. A száraz és a honey eljárás végeredményeként édeskésebb ízű feketét kapunk, a mosott viszont a leginkább képes kiemelni a bab eredeti jellemzőit, ezért a fanatikusok kedvencének számít.

2.Pörkölés

Alapvetően három színt, három erősséget találunk a piacon: világos, közepes és sötét pörkölést. A sötét pörkölés a legismertebb, legelterjedtebb és legmarkánsabb. Itt már szinte csak keserű ízek találhatóak a szemekben, minden finomabb ízárnyalat elvész a pörkölés során. A szakértők azt ajánlják, hogy ha több ízre és aromára vágyunk, tegyünk egy próbát a közepes és világos pörkölt kávéval is.

3.Elkészítés

Ha szemes terméket vásárolunk, tudnunk kell, hogy a különböző típusú főzőkhöz és elkészítési módokhoz különböző finomságú őrlemény az ideális. Például a filteres gépen készített törökös főzethez az igen finomra őrölt, míg például a kotyogóshoz a gríznél is durvábbra őrölt dara a legmegfelelőbb. Érdemes a darálás finomságával kísérletezni, mert jelentősen befolyásolja a végeredményt.

Tévhitnek minősíthető, hogy a főzésen múlna, hogy milyen finom lesz végül az ital. Ez így nem teljesen igaz. Az azonban nem vitatható, hogy az egyes főző típusok között vannak különbségek. Az automata gépeknek van egy alapbeállításuk, hogy milyen finomra darálják a szemeket, vagy hogy milyen hőfokúra melegítsék a vizet. Az egyszerűbb típusoknál ez nem állítható, csak a drágább készülékeken. Pedig a darálás finomságának és a víz hőfokának módosításával akár különböző ízű italt is lehetséges előállítani ugyanabból a babkávéból és vízből.

Tartósság

Többek között azért is érdemes otthonra is szemes terméket venni, mert az az őrölttel ellentétben akár 2 hónapig is eláll. Kedvenc élénkítőnk legnagyobb ellensége az oxigén és a levegő páratartalma. A nyers babot kb. 200 fokon pörkölik, így jól ki is szárítják. A levegővel érintkezve magába szívja annak páratartalmát, sőt a benne lévő több száz összetevő egy jó része is reakcióba lép a levegővel az antioxidáns hatása miatt. Ezért érdemes egyszerre kis adagot vásárolni és használat után minél hamarabb, lehetőleg légmentesen visszazárni.

Tárolás

Nem kell a megvásárolt terméket más tartóba átönteni. A kávéból olajok válhatnak ki, ami aztán a doboz oldalán lerakódva meg is avasodhat. Érdemes ezért a dobozt rendszeresen tisztítani. De még egyszerűbb, ha az eredeti csomagolásában hagyjuk, és lehetőleg légmentesen visszazárjuk. Ha nagyon zavaró számunkra a csomagolás, akkor azzal együtt, lezárva tegyük be a dobozába.

A reggeli élénkítő ital elkészítése sokak számára egyfajta rituálé. Próbálja ki kiváló minőségű termékeinket! Sok vásárló kedvence például a Frei kávé, a Lavazza kávé vagy a Tchibo kávé, de mindenkinek magának kell megtalálnia a legmegfelelőbbet!