Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Adattároló / HDD Külső

HDD Külső

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

HDD, külső HDD, külső winchester – a mobil adattároló

A HDD ( HDD jelentése = Hard Disk Drive), az adatok tárolására szolgáló mágneses háttértároló, vagyis merevlemez. Ha a számítógépen kívül található a winchester, külső winchesterről beszélünk. A termékek nagy változatosságot mutatnak, kapacitásuk, méretük, sebességük és sok más tulajdonságuk is eltérő lehet. Érdemes tehát nem csak a HDD ár alapján dönteni - javasolt egyéb szempontokat is mérlegelni a vásárlás előtt!

A számítógép merevlemeze szűkös, és nem tudjuk az adatainkat hol tárolni? Ilyen esetekben szükséges a külső vincseszter. Ezek az USB porton keresztül csatlakoztatható eszközök ugyanis olcsó és hatékony megoldást jelentenek az adatmentés vagy a gépek közötti adatátvitel problémájára.

Egy külső tárhely akkor is jó választás lehet, ha a fontos adatainkat akarjuk védeni - vagyis ha szeretnénk felkészülni arra az esetre, hogy a számítógépünkkel történik majd valami, és el akarjuk kerülni az adatvesztést. Csak rámásoljuk a fontos dolgainkat, képeket, videókat, elrakjuk a lemezt egy biztonságos helyre, máris gondoskodtunk arról, hogy elfelejthessük a problémát jó időre. Jól jöhet egy ilyen lemez akkor is, ha vannak fájlok, amelyekhez nem akarunk állandó hozzáférést, de nem szeretnénk, hogy ezek foglalják a szűkös helyet gépünkön – ekkor is egy ilyen HDD az ideális választás. Csak átmásoljuk rá az archíválandó fájlokat és meg is oldottuk a dolgot – az adataink továbbra is megvannak, azonban nem foglalják tovább a háttértár kapacitást.

Ha másolni akarunk egyik gépről a másikra, de több terabájtos adat mennyiségről van szó, a gépek viszont nem köthetők össze hálózattal, akkor egy ilyen termékkel könnyedén megoldható a feladat.

A legfontosabb szempontok

Az egyik leglényegesebb szempont a külső meghajtó kapacitása – vagyis, hogy mennyi zenét, filmet, képet, adatot, programot tudunk rajtuk tárolni. Egy 500 GB HDD külső meghajtó belépő szintű megoldásként jó választás lehet, azonban ha van rá mód, törekedjünk minél nagyobb tárhellyel rendelkező modellt beszerezni. Egy 1TB HDD már bőséges helyet kínál, azonban egy ekkora méretű tárhely is gyorsan megtelhet. A DVD minőségű filmekből kb. 200 db-ot tudunk tárolni, ha a kapacitás 1 TB HDD, tehát biztosan jól jön majd a 2TB HDD, vagy a 4TB HDD kapacitás is. Kapható 8TB HDD is, melyen már nagyon komoly mennyiségű adat elfér. A külső HDD ár is számít. Főszabály a külső winchester ár tekintetében, hogy minél nagyobb a tárhely, annál jobb ár/érték arányt képvisel a termék.

Fontos, hogy milyen porton keresztül tudjuk a meghajtót a számítógéphez csatlakoztatni. Ez határozza meg ugyanis a másolási, adatátviteli sebességet. Többnyire USB porton keresztül csatlakoznak, azonban nem mindegy, hogy 2.0-ás, 3.0-ás, esetleg 3.1-es verziót választunk. Pl. a 2.0-ás változattal 480 MB/s sebességgel, a 3.0-as változattal 4,8 GB/s sebességgel másolhatunk. Figyeljünk arra, hogy ha az alaplapunkon csak 2.0-ás változatú csatlakozó van, a 3.1-es verziójú lemez plusz sebessége nem fog érvényesülni. Ugyanakkor, mivel lefelé kompatibilisek a termékek, mégiscsak érdemes minél magasabb verziószámú USB-vel készült meghajtót választanunk, mert ha esetleg új alaplapot vásárolnánk, sajnálni fogjuk, ha csak lassabb kapcsolatra képes külső meghajtónk van. A tárolók USB-n keresztül más eszközökhöz, pl. okostévékhez is csatlakoztathatók, vegyük tehát mindig figyelembe ezen készülékek specifikációit.

Lényeges a meghajtó fizikai mérete is, azaz hogy 2,5 HDD vagy 3,5 HDD modellt választunk. A 2.5 HDD inkább alkalmas mobil használatra, 3.5 HDD-t pedig akkor érdemes választanunk, ha a tárhely nagysága az elsődleges szempontunk.

A külső meghajtók között még számos különbség létezik. Pl. vannak ütés- és vízálló kialakításúak, de eltérhetnek a házuk anyagában, kinézetében, a jelszavas védelem lehetőségében, a cache memória méretében, a fordulatszám nagyságában is – de valószínűleg a legfontosabb a külső winchester ára. Egy 1000 GB-os kapacitású, 16 MB cache memóriával szerelt, 2,5”-os 5400 RPM fordulatszámú meghajtó már húsz ezer forint alatt elérhető, de a húsz-harminc ezer forintos középkategóriás termékek szinte minden szempontból megfelelőek lehetnek egy átlagfelhasználó számára.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve