Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iratrendezés, archíválás
Irodai kiegészítők
Irodai kisgépek
Hibajavítás, ragasztás
Radírok
Hibajavítók
Ragasztószalagok, ragasztók
Irodatechnika

Radírok

(81 termék)
/ 3 oldal
Herlitz ovális radír
Raktáron
249 Ft

Rotring Tikky 30 radír
Raktáron
179 Ft

Rotring Tikky 20 radír
Raktáron
269 Ft

Nebuló UFO radír
Raktáron
449 Ft

Kikkerland focilabda radír
Raktáron
2 199 Ft

/ 3 oldal

Radír gyorstalpaló – tüntessük el hatékonyan a nyomokat!

A radír azon írószerek egyike, amelyet mindannyian ismerünk és használunk gyerekkorunk óta. Számos területen alkalmazható, hiszen ahol ceruzával dolgoznak, ott rendszerint a radírgumira is szükség van. Így például nem csupán az általános iskolás gyerekek tolltartójának a kötelező eleme, hanem a mérnökök és a tervezők is munkaeszközként használják, ahogyan a művészvilágban is fontos szerepet tölt be. A mindennapok során egy átlagos háztartásban is gyakran jól jöhet. Fontos azonban, hogy jó minőségű terméket válasszunk, különben a ceruzanyomokat nem eltüntetni, hanem elmaszatolni, szétkenni fogjuk a papíron. Ha biztosra szeretnénk menni, válasszunk olyan gyártó termékpalettájáról, amelyben korábbi tapasztalataink alapján megbízunk. Vannak azonban a választásnak egyéb szempontjai is, ezekből adunk egy kis ízelítőt.

Sokan úgy gondolják, az üzletekben és a webáruházakban kapható elképesztően sokféle termék legfeljebb küllemében és árában különbözik egymástól, azonban ez koránt sincs így.

Alapvetően három csoportra oszthatjuk ezeket az írószereket aszerint, hogy milyen anyagból készültek.

Anyagválasztás

A természetes gumiradír viszonylag olcsó, s ez mondható a legkorábban gyártott típusnak. Meleg és UV-fény hatására hajlamos kiszáradni, töredezni, s ha elhasználódik, akkor maszatol és kárt tehet a papírban is. Előnye viszont, hogy rendkívül alacsony áron megvásárolható.

Kivételek azonban mindig akadnak, s ebben a kategóriában is lehet jó minőségű árut találni. A latexből készült eszközöknek diszkrét gumiillatuk van, tapintásuk pedig szemcsés. Ilyen az „elefántos radír” néven ismert termék. Ez egy igazán masszív darab, nem töredezik, és nem keni el a ceruzanyomokat.

A szintetikus gumiból készült társaik egy fokkal modernebbek, amolyan második generációs termékek. A latexből gyártott eszközökhöz képest alaposabban dolgoznak, használatukhoz kisebb erőfeszítés is elegendő, s többnyire nem tartalmaznak dörzsanyagot sem. Radírozás közben „morzsálódnak”, így sokkal kíméletesebbek a papírral szemben. Élettartamuk is hosszabb, ami azonban hátrányként említendő, hogy a felületük könnyen telítődhet porral és grafitmaradvánnyal, ami maszatoláshoz vezethet.

A műanyagból készült termékek a legmodernebbek, leghatékonyabbak, ugyanakkor a legdrágábbak is. Könnyedén, gyorsan, erőfeszítés nélkül lehet velük dolgozni. Ezeket szinte mindig kartonpapír bevonattal lehet megvásárolni, amely attól véd, hogy a használat során az amúgy viszonylag puha anyag eltörjön. Ilyen például a Rotring radír (Tikky 30) vagy a Faber-Castell radír (Dust-Free). Érdemes gondot fordítani arra, hogy mindig tisztán tartsuk a felületét, szennyeződés esetén kicsi koptatással megtisztítsuk, máskülönben maszatolhat – ám ez minimális odafigyeléssel megelőzhető.

Fontos megemlíteni, hogy vannak speciális termékek – ilyen a toll radír, amely a golyóstoll nyomait tünteti el. Ha ilyen eszközre is szükségünk van, jó választás lehet a Pelikan kék/fehér radír, melynek fehér vége a grafitceruzát, kék vége a golyóstollat és a színes ceruzát törli.

Továbbá azok számára, akik érzékenyek a latexra, kifejlesztettek latexmentes termékeket is.

Forma

A téglalap formájú alapdarabokon kívül van lehetőség különleges színű és formájú termékeket választani. Amellett, hogy ezek többnyire trendik és esztétikusak, bizonyos esetekben (például, ha kisebb, vékonyabb darabokról van szó) praktikusak is lehetnek, hiszen lehetőséget nyújthatnak a precízebb használatra.

Keménység

Radírválasztásnál alapvető szabály, hogy a keménységét annak a ceruzának a keménységéhez igazítsuk, amelynek nyomait törölni kívánjuk. Vagyis például a H-s ceruzákat tömörebb, keményebb termékkel, a B-s ceruza nyomait puhábbakkal lehet eltüntetni, HB-s ceruzabélhez pedig akármelyik műanyagból készült darab jól használható.

Érdekességképpen említjük meg, hogy a 16. század közepéig viaszt vagy kenyérbelet használtak a grafitnyomok eltávolítására. 1770-ben a brit Edward Nairne felfedezte, hogy a gumi alkalmas a ceruzajegyek kitörlésére, azonban ahhoz, hogy a gumiradírok maihoz hasonló „felhasználói élményt” nyújtsák, a vulkanizálás feltalálása is szükséges volt.