Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Irodai eszközök
Nyomtatás
Lézernyomtató
Tintasugaras nyomtató
Multifunkciós nyomtató
Nyomtató kellék
Kapcsolat
Hálózat

Nyomtató kellék

(581 termék)
/ 17 oldal
HP CF259A (59A) fekete toner
Raktáron
46 999 Ft

HP CF541A (203A) cián toner
Raktáron
34 899 Ft

HP CB436A (36A) fekete toner
Raktáron
38 999 Ft

Canon CRG-719 fekete toner
Raktáron
28 999 Ft

/ 17 oldal

Nyomtató patron, toner, tintapatron – segítünk eligazodni közöttük

„Melyik nyomtató patron után nyúljak? Toner vagy tintapatron, amire szüksége van?” – teszi fel a kérdést az eladó az üzletben. Minden nyomtatóból kifogy időnként a festék, amit valahogy pótolni kell, és ha elolvassa alábbi útmutatónkat, Ön már felkészült lehet a témában.

Nyomtató patron, toner, tintapatron

Már az elnevezések területén is nagy a zűrzavar.

Noha a tintapatron és a toner alapvetően különbözik egymástól, mégis a patron a nyomtatófesték általános elnevezése, függetlenül attól, hogy melyik konkrét típusról beszélünk.

A tintapatron a tintasugaras nyomtatókba való festékkazetta. Mindegyik ilyen kazetta folyékony tintát tartalmaz, amelynek apró cseppecskéit a nyomtatófejek hordják fel a papírra.

 1. Ezek a festékkazetták általában kicsi, színkóddal ellátott dobozkák, amelyek a nyomtató belsejében egymás mellett találhatók.
 2. A kazetta általában egy vagy több tartályt tartalmaz – a fekete patron általában külön kapható, a színes patron három alapszínnel (cián, bíbor és sárga) feltöltött tartályt tartalmaz.
 3. Viszonylag kis méretűek, kb. 200–300 oldal nyomtatására elegendőek.
 4. Áruk kedvezőbb, viszont sokkal kevesebbet lehet velük nyomtatni, mint egy tonerrel (vagyis a lézernyomtatókban használt festékkazettákkal).
 5. A nyomtatás sebessége az oldal tartalmától függően változik: egy hagyományos, szöveges, A4-es oldal kinyomtatása fekete-fehérben sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint például egy színes fényképé.
 6. A tintakazettában található festékanyag kihasználatlanság esetén hajlamos beleszáradni a kazettába, ezért ezt megelőzendő nagyon fontos, hogy legalább heti egy-két oldalt nyomtassunk.

Viszonylag új tendencia a nyomtatók piacán az utántöltő- vagy tartályrendszerrel rendelkező tintasugaras nyomtatók megjelenése. Ez a megoldás a hagyományos tintakazettákhoz képest nagyságrendekkel olcsóbb, könnyebb és gyorsabb utántöltést nyújt, nem beszélve arról, hogy kevesebb hulladékot termel, tehát sokkal inkább környezetbarát megoldást kínál. Ennél a technológiánál nem az egész kazettát kell kicserélni, hanem az eredeti, újratölthető kazettába csak a tintát kell – könnyen, gyorsan, egyszerűen – újratölteni.

A por állagú festékkel töltött toner kazettát a lézernyomtatók használják. Ez egy nagyméretű, nyomtatóba helyezhető tartály, amelynek szélessége meghaladja a nyomtatópapír szélességét.

 1. A kazetták nagy mennyiségű (kb. 1000–30000 oldal nyomtatására elegendő) festékport tartalmaznak.
 2. Nyomtatáskor a lézer a nyomtatóhengerre irányul, ahol pontosan olyan mintázatú negatív töltésű területet hoz létre, mint a nyomtatandó oldal. A negatív töltés a porfestéket ezekhez a felületekhez szippantja, s a nyomtatóhengerről a papírra továbbítja. Végül a papír két fűtött henger között halad át, melyek a porfestéket a papírra égetik.
 3. Áruk jóval magasabb, mint tintasugaras nyomtatókba való festékkazettáké.
 4. A lézernyomtatók általában fekete-fehérek, de manapság vannak színes nyomtatásra is alkalmas modellek is. Ezek a készülékek nagy sebeséggel és szép szövegnyomtatási képpel rendelkeznek, azonban például fényképek nyomtatására nem feltétlenül ideálisak.
 5. A tintasugaras nyomtatókba való festéktartályokkal ellentétben a lézernyomtató festék nem szárad bele a kazettába, a nyomtató jelentős kihagyás után is üzemképes.

Mind a tintasugaras, mind a lézernyomtatókba való festékkazetták között léteznek nagy kiszerelésű változatok. Ezek több festékanyagot tartalmaznak, áruk is magasabb, viszont arányosan jóval többet lehet velük nyomtatni, mint a standard változatokkal. Beszerzésük nagy mennyiségű nyomtatás esetén ajánlott és gazdaságos. Az Office Depot kínálatában például HP nyomtató patron („tintás” is, lézeres is) színesben és feketében is kapható normál és nagy kapacitású változatban is.

Eredeti vagy utángyártott patron

A megfelelő festékkazetta kiválasztásakor van még egy fontos szempont, amit el kell döntenünk: mégpedig hogy eredeti vagy utángyártott terméket választunk. Számos olyan vállalkozás működik a piacon, melyek nem eredeti kazettákat kínálnak. Ennek oka az eredeti festéktartályok kifejezetten magas ára. Fontos leszögezni, hogy minőség tekintetében legjobb az eredeti. Sokáig bírja, gyönyörű a nyomtatás minősége, ritka a meghibásodás, viszont az ára is borsos.

Ha nem akarjuk ezt a magas költséget megfizetni, több lehetőség közül is választhatunk.

Az utángyártott festéktartályokat – legyen az egyszerű tintás „kazetta” vagy utángyártott toner – egy másik gyártó készíti el az eredeti alapján, úgy, hogy tökéletesen kompatibilis legyen az adott nyomtatóval. Az általános tapasztalatok alapján az utángyártott tintasugaras nyomtatókba való kazetták és utángyártott tonerek szinte ugyanolyan minőségűek, mint eredeti társaik, nem véletlenül uralják a piacot.

Ha ez nem lenne elég, újragyártott festékkazetták közül is választhatunk. Az újragyártott kazetta egyszer már használatban volt. Miután kiürült, elszállítják, leellenőrzik, kicserélik az esetleges hibás alkatrészeket, újratöltik, csomagolják és eladják. Mivel ezek használt termékek, olcsóbbak, mint az újonnan vásárolt társaik. Ennek a típusnak nagy előnye a környezetbarát újrafelhasználás.

Tintapatron vagy toner vásárlása esetén mindenképpen ajánlott az alapos tájékozódás. Legfontosabb, hogy tisztában legyen az Ön által használt nyomtató márkájával és típusával. Az eladók ennek ismeretében tudnak Önnek segíteni a vásárláskor.