Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Irodai eszközök
Nyomtatás
Kapcsolat
Hálózat
Router
Access point, Bridge
Switch
Hálózati adapter
Powerline adapter
Hálózati eszköz
IP Kamera
VoIP Telefon

Router

(260 termék)
/ 8 oldal
/ 8 oldal

Router, WiFi router – egy úttal több eszköz a hálózaton

A megfelelő router, WiFi router beszerzése a hatalmas kínálat láttán nem könnyű, noha egy ilyen eszköz elengedhetetlen a netre való csatlakozáshoz, a különböző típusú hálózatok összekapcsolásához. Egy Asus router, Tenda router, Xiaomi router, Huawei router jó választásnak tűnhet, ahogy a MikroTik router sem véletlenül ismert brand, de vajon egy belépő szintű TP Link router is megfelelő választás lehet, ha az ár/érték arány a fontos a számunkra? Ha csak a router ár alapján döntünk, biztosan jól járunk? Érdemes körültekintően választanunk, mert egy jól kiválasztott útvonalválasztóval és néhány kiegészítővel olyan hálózatot alakíthatunk ki, amelyre hosszú éveken át biztosítja egész otthonunkban a router wifi stabil működését.

Fontos, hogy hány és milyen kliens eszköz/adaptert szeretnénk csatlakoztatni, illetve milyen környezetben akarjuk használni a forgalomirányítót. Ha csak egy-két telefont, laptopot csatlakoztatnánk egy kis alapterületű, vékony falú lakásban, a router árak között böngészve könnyen eligazodhatunk. Pl. egy TP Link router belépő szinten nem tévedhetünk nagyot, de egy TP Link Archer már egészen biztosan elégedettséget fog eredményezni.  Ha viszont egy többszintes, vastag vagy akár vasbeton szerkezetű falakkal rendelkező házban akarunk stabil hálózatot létrehozni, amelyhez sok és nagy sávszélességet igénylő eszközt – HD tévét, Xboxot, nagyfelbontású kamerát, okosotthon alkalmazásokat – akarunk csatlakoztatni, a router ár csak az egyik szempont lesz, amely meghatározza a választásunkat; a termékek tulajdonságait is szem előtt kell tartanunk. Az alapszintű wifi router, TP Link router, MikroTik router, Asus router, Tenda router, Xiaomi router, Huawei router wifi jelét jó eséllyel nagyon legyengítik a vastag falak. A vasbeton födém akár azt is eredményezheti, hogy az emeleten már csak gyengén érzékelhető a földszinti router wifi. Ezt megoldja egy másik eszköz a felső szinten, vagy egy acces point.

Ezekre figyeljünk!

Fontos, hogy mekkora sávszélességű internetkapcsolat áll rendelkezésünkre. Ha a netelérésünk gyorsabb, mint 1000 megabit másodpercenként, akkor olyan terméket válasszunk, amely gigabites sebességre képes. Ha a netünk lassabb ennél, nem feltétlenül indokolt a gigabit megléte, azonban ne feledjük, hogy az internetelérés nem minden! Ha több gépünk van, és mondjuk, a gépek között helyi hálózaton szeretnénk nagyméretű fájlokat másolni, vagy alacsony ping értéken játszani, jól jöhet a gigabites sebesség. Figyeljünk arra, hogy a PC-be, notebookba egyéb eszközökbe épített vezetékes hálózati vezérlőknek is támogatnia kell ezt a sebességet – máskülönben csak a kívánt tempó töredékét érhetjük el.

Lényeges a forgalomirányító Wifi szabványa. Az otthon használt vezeték nélküli eszközök rendszerint 2,4 GHz-es frekvencián működnek, ezért ez a sáv igencsak terhelt, vagyis egy nagyobb társasházban, ahol minden lakásban külön-külön WiFi hálózat van, zajos, instabil lehet a kapcsolatunk. Válasszunk tehát olyan útvonalválasztót, amely támogatja az 5 GHz-es frekvenciasávot! Ez a sáv ugyanis még nem annyira terhelt, ezért stabilabb kapcsolatot biztosít, mint a 2,4 GHz-es - igaz kisebb hatótávolságon, bár ez nem akkora baj, főleg, ha nem a szomszédnak akarjuk sugározni netet.  Ebben az esetben „dual band” megoldásokat keressük, azonban tartsuk szem előtt, hogy ezek a modellek nem tudnak egyszerre mindkét tartományban működni – vagyis manuálisan kell majd váltogatni a sávok között. Ha olyan eszközt keresünk, amelyek mindkét sávon egyszerre képes üzemelni, a „Quad-Band” jelzésű termékeket keressünk. A nagyobb márkák biztosan rendelkeznek ilyen modellekkel, pl a TP-Link router, MikroTik router, Asus router, Tenda router, Xiaomi router, Huawei router. Ha pedig igazán hosszú távra tervezünk, vagy sok eszközt szeretnénk a hálózatra csatlakoztatni, köztük nagy sávszélességet igénylő kütyüket, már WiFi 6 szabvány szerinti megoldásokat is találhatunk. Akárhogy is döntsünk, ne felejtsük, kliens oldalon is kell támogatás, a WiFi kártyának vagy a WiFi adapternek is ismernie kell az adott szabványt.

Mennyire tartjuk fontosnak a mobilitás? Ha sokat utazunk, és szeretnénk a mobilinternet elérésünket kollegáink, barátaink, családtagjaink gépeivel is megosztani, érdemes lehet megfontolni egy kisméretű, hordozható, pl. Tenda sim kártyás router beszerzését. A 4G router természetesen otthon is használható, bár nem biztos, hogy mobilneten keresztül érdemes HD tartalmakat nézni a tévénken, de ha nem szeretnénk, hogy nyaralás alatt a családunk tagjai nyílt WiFi hálózatokon keresztül kapcsolódjanak a netre, biztosan jól járunk egy ilyen típusú termékkel is.

Fontos, hogy az útvonalválasztóval szemben milyen extra igényeket támasztunk. A korszerű titkosítási módok, a VPN hálózat vagy a szülői felügyelet lehetősége, az energiatakarékos funkciók, a vendégfelhasználóknak adott korlátozott jogosultságok mind elérhetők, azonban tükröződnek a router árakban is – csak akkor fizessünk értük, ha használni is fogjuk őket! Ha figyelünk a fontos részletekre, mint pl. hogy azonos gyártó termékeiből építsük a hálózatot – TP link acces pointhoz ne Asus routert válasszunk –, a korszerű termékek nemcsak megbízható hálózatot biztosítanak majd számunkra, de elegáns, modern kiegészítői lesznek a lakásnak vagy az irodának is.