Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Szövegkiemelők, markerek
Ügyféltoll, multifunkciós toll
Tollbetétek, tinták
Tűfilcek, rostirónok
Golyóstollak, töltőtollak
Rollerirónok, zselésirónok
Ceruzák, nyomósirónok, betétek
Grafitceruzák
Színes ceruzák
Nyomósirónok
Nyomósirón betétek
Jelölő ceruzák

Grafitceruzák

(217 termék)
/ 7 oldal
/ 7 oldal

Grafitceruza – típusok és felhasználási területek

A grafitceruza talán a legelső írószer, amellyel gyerekként megismerkedünk, és használata általában végigkíséri az életünket. Éppen ezért minden háztartásban megtalálható, legfeljebb abban van különbség, hogy milyen területen dolgozunk vele. Egy írószerboltban számtalan színes ceruza és grafit ceruza kapható, s ha nem nézzük meg figyelmesen a különféle jelöléseket, könnyen azt hihetjük, mindegyik termék egyforma, csupán külső megjelenésükben, kivitelezésükben térnek el egymástól. Ez azonban nem így van.

A grafit és finom agyag felhasználásával készült írószer legfontosabb tulajdonsága a puhasága, simasága, valamint az, hogy egy radír segítségével könnyedén eltávolítható a papírról, így a hibák könnyen javíthatók. Nem véletlen, hogy a kisgyerekek ezeket az eszközöket használják iskolai életük első éveiben, amikor az egyik legfontosabb feladatuk az írás elsajátítása, s a megfelelő íráskép kialakítása. Később aztán újra találkoznak a ceruzával, amikor valamilyen művészeti ágban, például rajzolásban vagy festésben próbálják ki a tehetségüket, vagy ha olyan pályát választanak, ahol tervrajzokat, alaprajzokat, műszaki rajzokat kell készíteni. A mérnököknek például az egyik legfontosabb munkaeszköze a ceruza. A különféle tevékenységekhez azonban eltérő típusú írószer szükséges.

A választást megnehezíti az is, hogy számtalan gyártó van jelen a piacon ránézésre egyformának tűnő termékekkel, azonban itt is fontos, hogy megfelelő minőségű árut válasszunk. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha olyan márka mellett döntünk, amely már bizonyított. Webshopunk kínálatában megtalálhatók a piacvezető gyártók termékei, úgymint:

  1. a Herlitz ceruza,
  2. a Stabilo ceruza,
  3. az ICO cerzua,
  4. a Pelikan ceruza,
  5. a Koh-I-Noor cerzua,
  6. a Nebuló ceruza.

Ha ismerjük a megbízható márkákat, már csak azt kell tisztán látnunk, hogy melyik területre milyen fajta grafitceruza a megfelelő választás, ugyanis nem ugyanaz a típus lesz az ideális, ha az elsőosztályos gyermek iskolai felszerelését állítjuk össze, vagy ha műszaki rajz készítéséhez kívánjuk használni.

HB ceruza, 2B ceruza, 3B ceruza – mi a különbség?

A ceruzákon található jelölések alapján ismerhetjük meg a termék legfontosabb tulajdonságait. Ehhez tudnunk kell, hogy a ceruzabél alapvetően kétféle anyagból tevődik össze: grafitból és agyagból. Hogy milyen sötét vonalat tudunk húzni a ceruzával, azt a bélben lévő grafittartalom határozza meg, míg az agyag feladata, hogy tartást adjon a grafitnak, hiszen az önmagában túl puha, sérülékeny lenne – eltörne, elkenődne. Minden ceruza számokból és betűkből álló jelölést kap. A szám 2 és 10 között van, amely mellett egy B, F vagy H betű is szerepel. A jelölés a grafitceruza keménységét jelzi, ez alapján dönthetjük el, melyiket válasszuk.

A B-s ceruzabél magasabb grafittartalommal rendelkezik, ezért jóval puhább F-es vagy H-s társainál. Az ilyen eszközök tökéletesen alkalmasak írásra vagy rajzolásra, s könnyű őket radírozni. Ugyanakkor hamar eltörnek. A H-s termékek esetében magasabb az agyagtartalom, így a bél keményebb. Mivel nem kenődnek olyan könnyen, alaprajzok vagy műszaki rajzok elkészítéséhez ideális választást jelenthetnek, s balkezesek számára is ez a típus javasolt. Vigyázni kell azonban velük, mert keménységük miatt könnyen megsérthetik, megkarcolhatják a papírt, az írás átnyomódhat annak túloldalára.

Az F és a HB egyfajta átmenetet képez a B-s és a H-s ceruza között, éppen ezért írásra ezek bizonyulnak a legjobb választásnak. Nem maszatolódnak, nem is túl kemények, mégis elég sötéten fognak és jól radírozhatók. A betűk melletti számok a tónusértéket jelölik – minél magasabb a szám, annál markánsabb, erősebb színt hagy a ceruza a papíron.

Ha ezeket a jelöléseket ismerjük, könnyűszerrel kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő termékeket – akár webshopunk kínálatából.