Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Szövegkiemelők, markerek
Flipchart markerek
OHP (fólia) markerek
Lakkmarkerek
Permanent markerek
Szövegkiemelők
CD/DVD markerek
Fehértábla markerek
Speciális markerek
Ügyféltoll, multifunkciós toll
Tollbetétek, tinták
Tűfilcek, rostirónok
Golyóstollak, töltőtollak
Rollerirónok, zselésirónok
Ceruzák, nyomósirónok, betétek

Szövegkiemelők

(231 termék)
/ 7 oldal
/ 7 oldal

Szövegkiemelő – hogy ne sikkadjon el a lényeg

A szövegkiemelő az az írószer, amely a rostirónok családjába tartozik, s melyet mindannyian jól ismerünk, mert hű társaink voltak az iskolai évek alatt, később pedig a munkahelyen segítettek irodai feladataink során. Sokféle területen és sokoldalúan használható eszközről van szó, amely remek szolgálatot tesz számtalan élethelyzetben, ezért érdemes tartani belőle otthon néhány színt, az iskolatáskáknak és az irodai íróasztaloknak pedig elmaradhatatlan kelléke.

Mi az a szövegkiemelő?

Ez egy vízbázisú, élénk színű tintával töltött íróeszköz, amely a vele átszínezett szövegrészt – nevének megfelelően – kiemeli, elkülöníti a szöveg egészétől, ezáltal az ilyen módon kijelölt adatok, szavak, szövegrészek, esetleg teljes bekezdések első pillantásra is kitűnnek a betűk tengeréből. A klasszikus kiemelők élénk neon színekben pompáznak, azonban ma már vásárolhatunk pasztell szövegkiemelő eszközöket is, ha a nagyon erős, rikító árnyalatok kevésbé felelnek meg az ízlésünknek. Rengeteg gyártó forgalmazza őket, webshopunk kínálatában is megtalálható többek között a Stabilo szövegkiemelő és a Faber Castell szövegkiemelő, de nagy népszerűségnek örvend a vásárlók körében az ICO szövegkiemelő is.

Hol és mire használhatjuk?

Szinre bármilyen területen, ahol szöveggel van dolgunk. A bevásárlólista egyes pontjainak kiemelésére, a receptes könyvben a kipróbált és bevált sütemények megjelölésére is használhatjuk, de akár a hetilapban is átszínezhetjük a minket érdeklő hirdetést a kiemelővel. Sőt, akár kreatív tevékenységekhez is kiváló.

Az iskolában már alsó tagozaton is szükség lehet erre az íróeszközre, hiszen már ebben az időszakban elkezdik ránevelni a gyerekeket az értő olvasásra. A szövegértési feladatok, a házi feladat gyanánt feladott jegyzet- vagy vázlatkészítések mind arra irányulnak, hogy a tanulók megtanulják kiszűrni a szövegből a fontos, lényeges elemeket. Ehhez persze idő kell, s nagy segítség lehet ebben a kiemelő. Ugyancsak jelentős szerepe lehet abban, hogy a diákok megtanuljanak tanulni. Ha valaki időben felismeri, hogy vizuális típus, és könnyedén fel tudja idézni például az élénk színnel kiemelt információkat, ezt a módszert tudatosan alkalmazva később hatékonyabb lehet számára a tanulási tevékenység.

Aki megtanulja helyesen használni a kiemelőket, annak nagy segítség ez az eszköz, amikor már dolgozatírásra, felelésre, később pedig vizsgákra kell készülni, hiszen ilyenkor már nagyobb mennyiségű szöveget kell feldolgozni. Egy egyetemi szigorlatra akár több ezer oldalnyi anyaggal kell „megküzdeni”, s bizonyos munkakörökben és munkahelyeken, ahol például kutatások is zajlanak, szintén hatalmas terjedelmű írott anyagokat kell átlátni. A szövegkiemelő használata lehetővé teszi azt is, hogy egy előadás közben a papírra pillantva, csak a kiszínezett részeket elolvasva összefüggően, lényegi információ kihagyása nélkül tudjunk beszélni a témánkról.

Használhatjuk ezeket az íróeszközöket színkódolásra is – például kihúzhatjuk a megtanulandó vagy feldolgozandó anyagban kékkel az évszámokat, dátumokat, sárgával a fontosabb neveket, rózsaszínnel az egyéb lényeges adatokat. Ez később segíteni abban, hogy könnyedén tájékozódni tudjuk a szövegben.

Egy átlagos irodai környezetben is jól jönnek a kiemelők, ha például a napi teendők közül ki akarjuk emelni a fontosabb feladatokat, vagy ha valamilyen lényeges információt könnyen meg szeretnénk találni egy szövegben.

Felvetődhetne néhányakban a kérdés, hogy egy sima toll vagy ceruza miért nem alkalmas erre a feladatra. Sajnos egy ceruzával aláhúzott szó, mondat vagy szövegrészlet felett könnyen átsiklik a tekintetünk, mivel se a ceruza, se a toll (még a színes változatban sem) nem üt el igazán a szöveg egészétől, s csak egészen kicsi, vékony felületen hagy nyomot. Egy kiemelő esetében, még a pasztell szövegkiemelőnél is jóval nagyobb a színkontraszt, szélesebb az átszínezett felület, így a szemünk hamarabb rátalál a kiszínezett szövegrészekre.