Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Szövegkiemelők, markerek
Ügyféltoll, multifunkciós toll
Tollbetétek, tinták
Tűfilcek, rostirónok
Golyóstollak, töltőtollak
Rollerirónok, zselésirónok
Ceruzák, nyomósirónok, betétek
/ 4 oldal
/ 4 oldal

Tinta és tollbetét – avagy az ördög a részletekben lakozik

A tinta és a tollbetét írószereink „üzemanyagai”. A legolcsóbb megoldásoktól eltekintve ma már a legtöbb golyóstoll, rollertoll, zselés toll – és persze értelemszerűen a töltőtoll is – utántölthető, vagy cserélhető betétet tartalmaz. Tehát, ha „kifogyott a toll”, nem kell az egészet eldobni, és újat venni, elég a betétet kicserélni.

Nem mindegy persze, hogy milyen az a betét. Mivel méret szempontjából nagyon sokféle toll létezik, nem minden betét passzol minden tollba, még típusonként sem. Tehát nem minden golyóstoll betét illik minden golyóstollba. Sőt, a betét cseréjével a toll típusát is megváltoztathatjuk. Ha például egy gyárilag golyóstoll betéttel ellátott tollba sikerül találnunk egy kompatibilis zselés- vagy rollertoll betétet, golyóstoll helyett máris egy rollertoll boldog tulajdonosai lettünk.

Golyóstoll, rollertoll, zseléstoll betétek

A golyóstoll, rollertoll és zseléstoll esetében működési elvét tekintve hasonló betétekkel találkozhatunk. Mindegyiknél egy golyóban végződő írócsúcsot találunk, ahol a tinta a golyó forgása által jut a papírra. A különbség a tintájukban van. De hogyan is néz ki egy golyós végű tollbetét?

A betét írócsúcsában lévő golyó megmunkálásához nagyon precíz fémmegmunkáló gépek és kiváló minőségű alapanyag szükséges. A foglalat esetében a legjobb alapanyagnak a rozsdamentes acélt, a golyó esetében a wolfram-karbidot tartják. Ha a golyó alapanyaga vagy megmunkáltsága nem megfelelő, az írócsúcs hamar elkopik, a golyó olykor megszorul, vagy túl könnyen forog. Ilyenkor a toll alig fog, vagy pacát ejt, folyik. Egyes gyártók – például a BIC vagy a Schneider – minden egyes tollbetét golyót mikroszkóppal vizsgálnak, vagy az elkészült tollat vetik alá automata tesztelésnek. Ilyen – a végterméken már nem látható dolgok – is hozzájárulnak a hasonló jellegű íróeszközök ára közötti különbséghez. Röviden: a minőséget meg kell fizetni.

A betétek tintatartálya készülhet fémből vagy műanyagból. A fém alapanyagú termék fala sokkal vékonyabb, mint a műanyagé, így elvileg több tinta fér bele.

Jobb minőségű utántöltőkben megtalálható a tintakövetőnek nevezett zsíros anyag, amely a tintát követi a betétben. Arra hivatott, hogy légmentesen lezárja a tartályt, így a tinta nem szárad bele a betétbe, valamint a tinta fogyásával együtt, lefelé csúszva tolja maga előtt a tintát, így az maradéktalanul eljut az írócsúcsba, nem ragad a betét falára.

A betét utánpótlás nem mellesleg igen fontos szempont golyóstoll, rollertoll vagy zselés toll vásárlásakor, ha nem akarjuk, hogy a gyári betét kifogyásakor a toll egy fiók mélyén landoljon. Érdemes a gyári betétet emlékeztetőnek eltenni, és olyan tollat választani, amelynek utántöltő betétje könnyen elérhető. Például a Parker tollbetét (Parker Royal) minden Parker golyóstollal kompatibilis, és több mint 3000 méter íráshosszra tervezték.

Töltőtollak utántöltése

A töltőtollak utántöltése típustól függően többféle módszerrel is lehetséges. A legelterjedtebb a patronos utántöltés, amikor is a tollat szétcsavarva belülről kivesszük a kiürült műanyag tintapatront, és egy mozdulattal újat pattintunk a helyébe. Előnye, hogy nagyon egyszerű, tiszta és praktikus módszer, hátránya, hogy a töltőtoll patronok gyakran kiürülnek, és nem is túl olcsók.

A dugattyús töltőtollak testébe egy beépített dugattyú segítségével lehet a tintát eljuttatni. Előnye, hogy az üveges tinta jóval gazdaságosabb és olcsóbb, hátránya, hogy több vele a maszatolás.

A fenti két módszer kombinációja a konverter, azaz átalakító. A töltőtoll konverter egy olyan dugattyús szerkezet, amelynek patron formája van, így a patronos tollakba csavarva, az eldobható tintapatronokat helyettesítve használható az üveges tinta.

Figyelem! Töltőtollba csak töltőtoll tinta alkalmas, minden más anyag (pl. tustinta) tönkreteheti a tollunkat.

A tinta árát jelentősen befolyásolja a származási helye. Minél közelebbi országban készül, annál kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg itthon.

Betét, tintapatron, tinta vásárlásakor is részesítsük előnyben a minőségi termékeket. Egy Herlitz, Stabilo, Parker, Pilot tollbetét vagy Zebra tollbetét mindig jó választás, de nem fognak csalódást okozni a Pax vagy Pelikan termékek sem.