Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Szövegkiemelők, markerek
Ügyféltoll, multifunkciós toll
Tollbetétek, tinták
Tűfilcek, rostirónok
Golyóstollak, töltőtollak
Golyóstollak
Töltőtollak
Tollszettek
Érintőképernyős golyóstoll
Exkluzív írószerek
Rollerirónok, zselésirónok
Ceruzák, nyomósirónok, betétek

Töltőtollak

(0 termék)
/ 0 oldal

Sajnos nincs megjeleníthető találat!

/ 0 oldal

Töltőtoll, az időtálló elegancia

A töltőtoll miért is jó? Adja magát ez a kérdés az eldobható reklám golyóstollak világában. Egyáltalán, miért használja még bárki is ezt az íróeszközt? Ezek a kérdések csak addig maradnak megválaszolatlanok, amíg ki nem próbáljuk, ugyanis értéket és stílust képvisel.

Története

A cserélhető patronos változatát a román származású Poenaru szabadalmaztatta Franciaországban 1827-ben. Az évtizedek alatt folyamatos fejlesztésekkel javították a toll működését. Az irídiumvégű arany tollhegy, a keménygumi tolltest és a szabadon folyó tinta kifejlesztése mind javított a tollak működésén, kiküszöbölve a kezdeti nehézségeket, például a tinta csepegését. Az 1850-es években új lendületet kapott a tollgyártás, de igazi reneszánszukat ezek az íróeszközök a két világháború között élték. Az 1940-es, 50-es években a golyóstollak elkezdték kiszorítani őket a piacról, így a tölthető toll a státuszszimbólum kategóriába került. Az egyszer használatos termékek trendjének visszaszorulásával napjainkban ismét egyre divatosabbá válnak. Ennek egyik oka, hogy kényelmes, erőfeszítés nélküli írást tesz lehetővé; tartós, szép, értékes; emellett nagyon sokféle tintával használható. Időtlen eleganciát és stílust képvisel. Ma már színben, dizájnban óriási a választék, balkezes tollak is forgalomban vannak, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Működése

A jó minőségű töltőtollak hegye acélból vagy aranyból készül. Ez a két fém a legalkalmasabb erre a célra rugalmassága és korrózió-ellenállása miatt. A tinta megfelelő áramlása miatt a tollhegyen egy vagy több bevágás és különféle alakú „lélegző lyukak” is találhatók. Ezek szabályozzák a tollhegybe folyó tinta mennyiségét. A legtöbb tollhegy kör alakban végződik, de előfordulnak más (pl. kampós) formák is. A hegy használat során kis árkokat váj a papírba, ez is megkülönbözteti a golyóstolltól.

Utántöltés

  1. Ezeket az írószereket típustól függően többféle módon is fel lehet tölteni tintával. A legelterjedtebb a patronos módszer, amikor is a tollat szétcsavarva a belső részéből kivesszük a kiürült műanyag töltőtoll patront, és egy mozdulattal újat pattintunk a helyébe. Előnye, hogy nagyon tiszta és praktikus módszer, hátránya, hogy a patronokat gyakran kell cserélni, és nem is túl olcsók.
  2. A dugattyús töltésű tollak testébe egy beépített dugattyú segítségével lehet a tintát felszívni. Előnye, hogy jóval kiadósabb és olcsóbb, mint a patronos módszer, hátránya, hogy több vele a maszatolás.
  3. A fenti két módszert egyesíti a konverter, azaz átalakító. A konverter egy olyan dugattyús szerkezet, amelynek patron formája van, így a patronos tollakba csavarva, az eldobható tintapatronokat helyettesítve használhatunk üveges tintát.

Miért is használjunk töltőtollat?

  1. Időtálló, minőségi, elegáns. Egész életünkben hű társunk, szinte a védjegyünk lesz.
  2. A jó minőségű heggyel ellátott íróeszköz siklik a papíron, alig ér hozzá. Nyomni egyáltalán nem szükséges, így az írás puhább, selymesebb, gördülékenyebb lesz. Csúnyán író gyerekeknél is érdemes kipróbálni.
  3. Magyarországon többnyire csak kék, türkiz, zöld, fekete és piros tinta van forgalomban, de külföldről rengeteg szín beszerezhető. Az itthon kapható alapszínekből ki is keverhetjük magunknak a nekünk tetsző árnyalatot.

Fontos azonban tudni, hogy a tollhegy időnként tisztítást igényel, és mivel a töltőtoll tinta vízbázisú, ezért az ezzel írt szöveg víz hatására elmosódik.

A bemutatott írószer előnyei jóval felülmúlják a hátrányait. Érdemes egyszer energiát szánni rá, és vásárolni egy minőségi darabot az otthon kallódó harminc beszáradt, olcsó golyóstoll helyett. Környezetünknek és a lelkünknek is jót teszünk vele. Kiváló ballagási vagy születésnapi ajándék is lehet, emellett ideális év végi ajándék tanároknak is. Egy Parker töltőtollal, Herlitz vagy Stabilo töltőtollal nemcsak egy tárgyat, hanem egy életérzést is ajándékozunk, amely végigkíséri útján a tulajdonosát.