Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Grafitceruzák

(218 termék)
/ 7 oldal
/ 7 oldal

Grafitceruza – hasznos tudnivalók a grafitceruzák használóinak

A grafitceruza, akárcsak a színes ceruza, mindennapos használati tárgyaink közé tartozik. Mindannyian megismerkedünk velük legkésőbb kisiskolás korunkban, és elektromos kütyük ide vagy oda, később is egész életünkben hasznos társaink maradnak. A grafitceruza rendkívül sokoldalú felhasználást tesz lehetővé a jegyzeteléstől kezdve egészen a magas szintű művészi tevékenységig. Ki játékra, ki hobbieszközként, ki pedig a munkájához használja őket, de az biztos, hogy minden háztartásban akad belőlük néhány.

Ceruzát sokféle célra vásárolhat az ember: van, aki vázlatokat vagy művészi grafikákat készít vele, mások pedig egyszerűen csak szeretnek vele írni. Ha ceruzát készülünk vásárolni, figyeljünk oda a legfontosabb tulajdonságára, a grafitbetét keménységére. A grafitbetét keménysége változó, attól függően, hogy milyen adalékanyagokat kevernek hozzá. Attól függően, hogy mire fogjuk használni, más-más keménységű és tulajdonságú grafitceruza lesz a megfelelő számunkra.

A grafitceruzák keménységét másképpen karcolási keménységnek is hívják. Ezzel azt mérjük, hogy mennyire karcolja a ceruza a papírt, illetve, hogy a karcolás nyoma mennyire látszódik meg a papíron. A grafitbetét keménysége minden egyes ceruzán fel van tüntetve. A jelölések között található többnyire a gyártó neve, és néha egy vonalkód is, de számunkra az egészből csak a két utolsó betű vagy egy szám és egy betű lesz érdekes. A ceruzán látható számok a tónusértéket mutatják meg, ami azt jelenti, hogy a ceruza nyoma mennyire lesz világos vagy sötét árnyalatú a papíron, a skálán látható betűk pedig az alábbiakat takarják:

B = Black (azaz fekete) – ezek a sötétebb tónusú és puhább ceruzák.

F = Fine (azaz jó, finom) – ebből a jelzésből csak egy van a skála közepén, nagyjából ugyanazt jelenti, mint a HB jelzés.

H = Hard (vagyis kemény) – ezek a világosabb tónusú és keményebb ceruzák.

A grafit ceruza keménységének jelölésére tehát egy tónusskála van használatban, melyen a H és B jelöléseket, illetve a megfelelő számot alkalmazzák. Keménységtől függően a ceruzákat 10H és 9B között osztályozzák; ez márkánként eltérő lehet, például a Koh-i-Noor 10H-tól 8B-ig, a Staedtler 9H-tól 8B-ig használja a skálát.

Minél nagyobb szám van a H betű mellett, annál keményebb a ceruza. A H jelzésű ceruzákat elsősorban műszaki rajzok készítésére használják, mert ezek, ha jól ki vannak hegyezve, nagyon vékony és éles vonalat hagynak a papíron, ezenkívül lassabban kopnak, kevésbé maszatolódnak, és ritkábban kell őket hegyezni.

A grafitceruzák keménységét leíró skála közepén találhatók a HB és az F jelzésű darabok; a két kód nagyjából ugyanazt a minőséget takarja. Hétköznapi használatra, írásra, jegyzetelésre ezek a típusok a legjobbak: elég finom vonalakat húzhatunk velük, szükség esetén azonban jóval egyszerűbben radírozhatók, mint a nagyon puha, sötét ceruzák. Ha írásra fogjuk használni a ceruzát, semmiképp sem ajánlott átlépni a B tartományba, mert ahogy fentebb már említettük, a puha grafit gyorsabban kopik, és könnyebben maszatolódik, mint a keményebb. A művészek vázlat készítéséhez, skicceléshez a HB jelölésű termékeket szokták javasolni, és a tanító nénik sem véletlenül kérik, hogy legyen HB ceruza az elsőosztályosok tolltartójában.

A skálán a B irányába haladva egyre puhább grafitbetétekhez érkezünk – a 3B ceruza puhább, mint a 2B ceruza, és így tovább. A B jelzésű ceruzákat rajzoláshoz, azon belül is főleg árnyékoláshoz, tónusozáshoz, sötét színek felviteléhez használják elsősorban; íráshoz semmiképp ne ezt válasszuk!

Végül ne felejtsük el azt sem, hogy akár jegyzeteléshez, akár rajzoláshoz választunk ceruzát, fontos a jó minőség! A gyenge minőségű grafitbél könnyen törik, gyorsan kopik, és összességében kevésbé leszünk elégedettek az eredménnyel, mintha megfelelő minőségű ceruzát választottunk volna. Ha többféle célra is szeretnénk ceruzát vásárolni, egy megbízható márkájú grafitceruza készlet lehet a megoldás.