ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Gyurmák

(9 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

A gyurma kiváló fejlesztőjáték

A gyurma a kisgyerekek egyik kedvenc játéka, a gyurmázás pedig egy sokoldalúan fejlesztő tevékenység, amit a pedagógusok is jó szívvel ajánlanak. Nagy hiba lenne hát megfosztani a gyerekeinket ettől az örömtől; a másfél-kétéves gyerekek amúgy is mindent szívesen megtapogatnak, ami a kezük ügyébe kerül, miért ne adnánk nekik olyasmit, ami nemcsak jó móka, de egyúttal hasznos is? Egy gyurma készlet pedig igazán nem nagy befektetés, legyen az akár egy egyszerű Süni gyurma (amit a forgalmazója után ICO gyurma néven is szoktak emlegetni), akár egy bőrbarát natúr gyurma. Ne felejtsük el azonban alaposan előkészíteni a gyurmázáshoz a terepet, ha nem szeretnénk utána órákon át szedegetni a szőnyegbe ragadt darabkákat…

Bár a gyurma anyaga lehetővé teszi, hogy a gyerekek könnyen megalkossák a fejükben elképzelt figurát, ki kell tapasztalniuk, hogy milyen erővel nyomkodják, és a tenyerük melyik részével mintázzák az anyagot. A gyurmázás az egyik legjobb módszer a kicsik kézügyességének javítására, és a finommotoros mozgásuk játékos fejlesztésére. Ez utóbbinak az írás elsajátításánál van kiemelkedő szerepe. Ne higgyük azt, hogy a gyurmázás csak az ujjakat erősíti: a kar összes izma részt vesz a folyamatban, a tenyértől a csuklón át az alkar és felkar izmaiig. A sokat gyúró (gyurmázó) gyerekeknek erősebb, ellenállóbb lesz a csontozatuk is, így ritkábban sérülnek meg.

A színes gyurma a lehetőségek végtelen tárházát jelenti, hiszen a kisgyermek bármit alkothat belőle, ezáltal nagy szerepe van a kreativitás fejlesztésében. Segítségével a kicsi játékosan tanulja meg a színeket, például hogy a fák zöldek, a tetők pirosak. Az esztétikai érzéke is javul ezáltal: hamar észreveszi, ha egy-egy részlet nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, és addig szépítgeti, amíg elégedett nem lesz a végeredménnyel. A gyurmázás a színek mellett a formák tanulására is remek lehetőséget biztosít. Először csak a legegyszerűbb formákkal, a gömbbel és a kockával ismerkednek meg a gyerekek, de később megtanulnak olyan összetett alakzatokat is megformálni, mint a trapéz, a kúp vagy a hasáb.

A gyermek megfigyelő- és koncentrációs képességét is erősíti a gyurmázás. Ha nem csak céltalanul, szabadon játszik a gyurmával, hanem létező tárgyakat vagy mesefigurákat szeretne megformázni, azt előbb alaposan szemügyre kell vennie, megfigyelnie. A szem-kéz koordináció is remekül fejlődik a gyurmázással, hiszen a gyereknek folyamatosan néznie kell a kezében kialakuló formákat, majd a látottak alapján az ujjaival korrigálnia őket. A rajzoláshoz hasonlóan a gyurmázás is segíti az arányérzék fejlődését, ami később megint csak az írás tanulásakor, azon belül is a nagy- és kisbetűk megkülönböztetésénél fog előtérbe kerülni.

Ha nem a szobában található tárgyak vagy játékok közül szeretne valamit megmintázni a gyermek, akkor pontosan fel kell tudnia idézni magában a tárgy apró részleteit is, ami által dolgozik az emlékezete. A szülő játékos feladatokat is kitalálhat a memória fejlesztéséhez, például különböző színű "fagyigombócokat" készíthetnek a gyurmából, ahol minden szín egy-egy ízt jelöl. Az kicsinek meg kell jegyeznie, melyik színű gombóc milyen ízű.

Végül pedig a gyermek számára hasznos funkciók után a szülőknek is tartogat a gyurma egy bónuszt. Sok családnál problémát okoz, hogy a gyerekek hamar megunják a legújabb játékokat is. A gyurmával ez nem fog előfordulni, hiszen nem tartós, maradandó alakú tárgy, hanem akárhányszor újraformálható, minden alkalommal valami újat lehet játszani vele, és nem tud elromlani, összetörni sem.