ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Hegyezők

(77 termék)
/ 3 oldal
ICO Süni 616 hegyezőgép
Raktáron
3 299 Ft

/ 3 oldal

Hegyező – a szükséges plusz a gyerek tolltartójában

A hegyező, legyen szó akár a klasszikus változatról, akár a modern elektromos hegyezőről, szükséges felszerelése minden tolltartónak, háztartásnak, irodának, hiszen a faragó néven is nevezett eszköz teszi lehetővé, hogy ceruzáink mindig hegyesek és jól használhatók legyenek.

Története

A mai értelemben vett ceruza már a 16. században is létezett. Hegyezését nagyon sokáig egyszerűen késsel oldották meg, ami nem volt túlzottan egyszerű művelet, és a mai ceruza faragókhoz viszonyítva erősen pazarolta a ceruza anyagát.

Az első, mechanikus ceruza hegyezőt 1828-ban találták fel Franciaországban, azonban az ezzel való hegyezés szinte ugyanannyi időt vett igénybe, mint a kézzel farigcsálás, ezért nem is terjedt el igazán. Az első valóban jól használható kézi megoldás, amely nagyon hasonlított a napjainkban is használthoz, 1847-ben került forgalomba. Ez egy – a maihoz hasonlító – kúp alakú szerkezet volt, amely már jelentősen megkönnyítette a hegyezés műveletét. Jóval kevesebb lett a forgács, és egyenletesebb a végeredmény. Nagy mennyiségű ceruza faragására azonban ez az eszköz sem volt alkalmas.

Az áttörést a kézzel tekerős, asztali hegyező hozta el. Ez a mai asztali, tekerős hegyező elődje, amely már irodai használatra is praktikus volt.

A következő lépést az elektromos áram hozzáadása jelentette az 1910-es évek elején. Megszületett az első elektromos hegyező, amely azonban szélesebb körben csak az 1940-es években terjedt el. Ezzel a megoldással a hegyezéshez már nem kellett kézi erőt kifejteni, egyszerűen bedugták a ceruzát a gépbe, majd pár másodperc múlva hegyesen kihúzták belőle. Ez a ma is használt elektromos faragó.

Típusai

A napjainkban használt típusok alapvetően két kategóriába sorolhatók: kézi erővel meghajtott, mechanikus és elektromos.

  1. A kézi ceruzahegyező egyszerűbb változata egy fém-, műanyag- vagy faburkolatban rögzített éles penge, ami a ceruza kézi elforgatása hatására lefaragja róla felesleget. Ez a típus kapható tartállyal kombinált változatban is, ahol a forgács nem csak egyszerűen lehullik a szabadban, hanem egy tartályban összegyűlik, és onnan kiüríthető. Talán ez a leggyakrabban használt változat, sok előnye van: könnyű, kis helyen elfér, használata egyszerű és praktikus, szépen hegyezi a ceruzákat és ára is csak pár száz forint. Egylyukú és kétlyukú kivitelben is kapható, különböző vastagságú ceruzákhoz. Hátránya, hogy a hegyezés művelete viszonylag lassú és fárasztó, nagy mennyiségű ceruza rendszeres faragásához nem igazán alkalmas.
  2. Kisebb erőkifejtéssel és gyorsabban hegyezhetünk a kézi meghajtású, karos, tekerős hegyezővel, amit egy szorító segítségével az asztalra rögzíthetünk, és egy kar forgatásával hegyezhetjük a bele helyezett ceruzát. Irodákba, iskolákba célszerű legalább egy ilyet, vagy inkább egy elektromos modellt beszerezni
  3. Az elektromos hegyező áramellátása elemekkel vagy a hálózatról történhet. Az előbbi termékek mobilabbak, az utóbbiakat nagyobb teljesítmény jellemzi. Magasabb áruk ellenére sokan döntenek mellettük. Előnyük a gyorsaság, hatékonyság, pár másodperc alatt elkészülő tökéletes végeredmény. 

Az Office Depot kínálatában mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb terméket, kiváló minőségben, legyen az egy Stabilo, Maped vagy Faber Castell hegyező iskolai, irodai, vagy otthoni használatra. Természetesen, ha a funkcionalitás mellett egy kis eredetiséget is csempésznénk a hétköznapjainkba, vagy a gyermekünket lepnénk meg egy olyan, egyedi kialakítású termékkel, amely nincs ott minden osztálytársa tolltartójában, akkor is jó helyen vagyunk: az Office Depot kínálatában különböző figurális: fényképező formájú, katicabogaras, sünös, sasos termékekre is lelhetünk, de ha végig kattintjuk a választékot, még Auguste Rodin Gondolkodójával is találkozhatunk – ceruzahegyező formájában.