Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Körzők

(18 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Körző – a geometria és a műszaki rajz klasszikus eszköze

A körző hosszúságok mérésére és átvitelére, valamint kör rajzolására szolgáló klasszikus eszköz – különösebben nem is kell bemutatni senkinek. Noha a számítógépes tervezőszoftverek elterjedésének eredményeként ezen eszköz használata egyre inkább visszaszorulóban van, de az iskolákban a műszaki rajz és a geometria tanításában továbbra is nélkülözhetetlen – nagy szerepe van a megfigyelőképesség, a figyelem, a pontosság, a precizitás, a finommotorikus mozgás fejlesztésében, a térszemlélet (a vizualizáció, a térbeli tájékozódás) kialakításában, a formák, alakzatok, vagy az absztrakciós és esztétikai szabályszerűségek stb. elsajátításának segítésében. Röviden minden diáknak szüksége van rá általános és középiskolában egyaránt. Második, harmadik osztálytól kezdve egészen a középiskola végéig a kötelező tanszerek listáján is szerepel. Bár, ahogy a geometriai alapelvek, úgy ez a mértani eszköz sem változott sokat az elmúlt kétezer évben – elviekben ugyanolyan, mint amilyen régen is volt, de bizonyos praktikus részleteiben, kezelhetőségében, anyaghasználatában azért sokat fejlődött – a sok tetszetős kivitelű modell között nehéz a választás. Műanyag vagy fém körző kerüljön a tolltartóba? Elég egy szóló példány vagy körző készlet lesz inkább a megfelelő? Középiskolában is elég egy egyszerű modell? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolásához nyújt segítséget alábbi bejegyzésünk.

A választás legfontosabb szempontjai

A legfontosabb, hogy tisztázzuk, milyen célból vásároljuk az eszközt. Nem mindegy ugyanis, hogy iskolában használjuk majd 10-20 alkalommal egy tanévben, vagy napi 8 órában komoly műszaki rajzokat szerkesztünk vele.

Az általános iskolai órákon használt iskolai körző esetében az fontos, hogy jó minőségű, egyszerűen használható és megbízható legyen. Rendelkezzen stabil tűheggyel, és a jól élezhető, vagy cserélhető grafit körzőhegy is alapvető szempont. Fontos, hogy a szárak egyszerűen és gyorsan beállíthatók, könnyen, de ne túl könnyen mozgathatók legyenek. Általános iskolában egy önálló, jó minőségű, lehetőleg fém körző a legjobb választás.

Középiskolában, főleg egyes szakközépiskolákban gyakran a műszaki rajz szerkesztése is tananyag. Ezek készítéséhez már egy fokkal komolyabb megoldás, vagyis körző készlet szükséges, amely a kiegészítő egységeken kívül legalább egy normál és egy nullkörzőt is tartalmaz. Pici körök, körívek rajzolására ugyanis a normál, alap modell nem megfelelő, mivel felépítésénél fogva az egymáshoz túl közel lévő szárak pontatlan rajzolást eredményeznek. Ezt a problémát küszöböli ki a nullkörző, amely kisméretű körök szerkesztésére alkalmas. A kiegészítő, tartalék elemek általában a tuskihúzó, többféle hosszabbító, univerzális csőtoll vagy írószer befogó. A jó minőségű termékeket általában ceruzával, és tuskihúzó fejjel is lehet használni.

Hogyan használjuk?

  1. Az eszköz használatát meg kell tanulni, be kell gyakorolni.
  2. A körzőhegy helyes kihegyezése elengedhetetlen egy pontos műszaki rajz kivitelezéséhez.
  3. A hegyet a szerkesztéshez élesre csiszoljuk, kihúzáshoz azonban inkább tompán használjuk.
  4. A tű, a körzőhegy és a fogószár is lehetőleg merőleges legyen a lapra.
  5. Törekedjünk arra, hogy a grafit hegy folyamatosan érintse a papírt.

A legfontosabb ebben az esetben is, hogy ne az árat, hanem a minőséget nézzük! A mérnöki, tervezői munka, de már egy műszaki rajz szerkesztése is nagy fokú precizitást igényel. A zökkenőmentes, hatékony munkavégzéshez magas minőségű írószerekre és hibátlan kiegészítőkre lesz szükségünk, mint amilyen például egy Rotring körző vagy Herlitz körző. Az Office Depot kínálatában mindenki megtalálja a kedvére való írószereket az egyszerűektől a professzionálisabb darabokig, mindig kiváló minőségben.