Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Radírok

(81 termék)
/ 3 oldal
Rotring Tikky 30 radír
Raktáron
179 Ft

Rotring Tikky 20 radír
Raktáron
269 Ft

Herlitz ovális radír
Raktáron
249 Ft

Nebuló UFO radír
Raktáron
449 Ft

/ 3 oldal

Amit a radír változatairól tudni érdemes

A radír rajz és technikaórákon elengedhetetlen felszerelés, de természetesen a többi tanórán is használatban van, ha a grafitceruzával írottakat javítani kell. Kifejezetten slágertermék a gyerekek körében: egy-egy illatos, színes vagy érdekes alakú darabbal könnyen csodálat tárgyává válhat az ember. Nemcsak az iskolákban használják, hanem a háztartásokban vagy munkahelyeken is. Bizonyára mindenki felfigyelt már rá, hogy ezek a termékek különböző anyagúak, tapintásúak lehetnek, más az illatuk, másképp viselkednek. Ezen különbségek okai az anyagában keresendők. Következzen ezért egy rövid áttekintés az anyagokról és a funkciókról is.

Természetes gumi

A természetes gumiból készült változat a legrégebben gyártott típus. Igen közkedvelt, bár napjainkban úgy tűnik, egyre inkább kiszorítják a műanyag alapanyagúak. Régebben elterjedt kifejezés volt a radírgumi megnevezés, amivel nem is jártak messze az igazságtól, ugyanis a természetes alapanyagú termékek három fontos összetevőből állnak: ezek a faktisz; a latex vagy más néven gumi; és valamilyen dörzsanyag. A legfontosabb összetevő nem a gumi, hanem a faktisz, amely egyfajta növényi olaj, amit vulkanizálással szilárdítanak meg. A faktisz szerepe, hogy puhává tegye a gumit, mert így a dörzsöléstől keletkező hő hatására a felületére tapadnak a szabad grafitrészecskék. A kaucsukfa nedvéből, a latexből vulkanizálás útján előállított gumi is fontos összetevő. Csak annyi szükséges belőle, hogy a faktiszt és egyéb alapanyagokat megkösse, és rugalmasságot biztosítson a végterméknek. A hozzáadott különböző dörzsanyagok – mint őrölt habkő, porított üveg, csiszolópor, apró szemcséjű homok – ledörzsölik a papír legfelső rétegét, így kiszabadítják a papírszálak közé ékelődött grafitszemcséket is. A latex törlőguminak van egy jellegzetes, kellemes, enyhe gumi illata, és tapintásra is kissé szemcsés. Nagyon ellenálló, nehezen törik, viszont az UV-fény és a meleg hatására idővel kiszárad és maszatolni kezd. Fontos jellemzője még, hogy morzsálódik, így az elhasznált darabkák leválnak, és folyamatosan friss felület áll rendelkezésre a következő használathoz. Ebbe a típusba tartozik a nálunk is igen elterjedt, fehér Koh I Noor radír, amit sokszor egyszerűen csak elefántos radírként szokás emlegetni.

Szintetikus gumi

A szintetikus gumiból készült példányok képviselik a következő generációt. Alapanyaguk nem természetes, hanem mesterséges kaucsuk, amit valamilyen kőolajszármazékból állítanak elő. A természetes gumiból készült termékekhez képest többnyire nem tartalmaznak dörzsanyagot, és kisebb erőfeszítéssel törölhetjük ki velük a grafitceruza nyomait.  Jobban morzsolódnak, ami a papír számára kíméletesebb, viszont a hatékonyság szempontjából hátrányos. Ha erősebben nyomjuk a ceruzát, és a grafitrészecskék a papírszálak közé kerülnek, akkor dörzsölés hiányában halvány nyomként ott is maradnak. Felületük könnyebben telítődik grafitporral, amitől egy idő után maszatolni kezdenek. Többféle színben és keménységben állítják elő őket, illatuk erősebb, tapintásuk kissé lisztes.

Műanyag

A legjobbnak tartott termékek műanyagból készülnek. Ezek gyártásakor egy mesterséges anyagokból álló, zselés masszához valamilyen töltőanyagot, például krétaport kevernek, dörzsanyagot viszont nem. Sima tapintásúak, különböző keménységben, sokféle színben, illatosított változatban is elérhető. Laikus vásárlóként is könnyen felismerhető. Nagyon hatékonyan, szinte erőfeszítés nélkül használhatjuk, és a végeredmény általában tisztább, jobb lesz, mint a gumi alapú példányok esetében. Szinte mindig kartonpapír tokban árulják őket, mivel egyébként puha anyaguk miatt könnyen törnek. Hátrányuk, hogy ha a felületük szennyeződik, azt később igen nehéz eltávolítani róluk. Jó megoldás, ha elkoszolódás esetén használat előtt megtisztítjuk, lekoptatjuk a felületét egy fehér papíron. Kiváló minőségű ebben a termékkörben a Faber Castell radir, a Stabilo radír vagy a Rotring radir.

Gyurmaradír  

A gyurmaradír természetes vagy szintetikus gumi alapanyagból, különböző adalékok hozzáadásával készül. Szinte kizárólag szénceruza és grafitpor eltávolítására alkalmas. Anyaga eleve ragad, tehát nem kell dörzsölni vele a papírt, hanem csak rá kell nyomni és a grafitszemcsék hozzáragadnak, így eltávolíthatók a felületről. A papír szálai közé ékelődött grafitot viszont nem tudja eltávolítani, ehhez másik típus használata ajánlott. Nem morzsolódik, mint a hagyományos társai, hanem anyagában köti meg a szennyeződést. Egy idő után telítődik szénporral, ilyenkor újat kell vásárolni.

Toll radír

A radírceruza néven is ismert toll radír vagy radírstift egy hosszú, műanyag alapanyagú radírhenger, valamilyen fa vagy műanyag tokba helyezve. Hegyezéssel vagy gombnyomással adagolható. Apró részletek nagy pontosságú eltávolításához ajánljuk. Használatuk kényelmes, ugyanakkor néha olcsóbb és hatékonyabb egy hagyományos, jó minőségű, hasáb formájú termék használata, mint amilyen például egy Pelikán vagy Rotring radír.