Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Színesceruzák

(164 termék)
/ 5 oldal
/ 5 oldal

Színes ceruza és postairón – a kicsik eszközei

A színes ceruza nagyon sok gyerek kedvenc eszköze – a rajzolás, színezés pedig rendkívül hasznos, sokféle készséget fejlesztő elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Egy kisgyerek akár már egyéves kora körül elkezdhet rajzolni, ha neki is és a szülőknek is van kedve hozzá, de ilyenkor még nem lehet tudni, mennyire lesz tartós a rajzolás iránti lelkesedés. Kezdetnek ezért elég a kezébe adni egy-két színt, később pedig már gondolkodhatunk készletben is.

Első próbálkozás

Csináljunk szabad helyet egy felnőtt asztalnál, és fogjunk pár A4-es papírt, meg egy könnyen nyomot hagyó, vastag ceruzát. Vegyük az ölünkbe a gyermeket, adjuk a kezébe a ceruzát, amit a hegyéhez közel fogjon marokra, és a kezét vezetve rajzoljunk vele együtt óriási karikákat, lendületes vonalakat, aztán továbbra is az ölünkben tartva hagyhatjuk egyedül is firkálni. Ha nem tetszik neki a dolog, ne erőltessük, inkább egy későbbi időpontban próbálkozzunk újra. Ha a kicsi rákap a rajzolás ízére, akkor már érdemes lesz beszereznünk egy színes ceruza készletet, de legkésőbb az iskolakezdés idején úgyis mindenképp eljön ennek az ideje.

Formák és fogás

Egy ceruza lehet henger alakú, vagy három- illetve hatszögletű. A pedagógusok mind a grafitceruza, mind a színesceruza esetében a háromszög alakúakat szokták ajánlani az elsősöknek, mert segítik a helyes írószerhasználat kialakítását. Kerüljük ellenben a sima, csúszós felszínű, kerek kidolgozású darabokat, és ne kísérletezzünk az olcsó, kemény hegyű színes ceruzákkal sem, mert az apró kezecskék nehezen tudják őket használni, küzdelem lesz velük a rajzolás, és a gyerkőcnek könnyen elmehet a kedve az alkotástól.

A ceruzateszt

Egy színes ceruza készlet esetében az a legfontosabb, hogy mennyire szépek, élénkek a színei, és mennyire könnyű velük dolgozni. Egyik évben az iskolakezdés kapcsán egy szakértői teszt során színes ceruzákat vizsgáltak. Az értékelésnél a színtelítettséget, az átfedést, a törésállóságot és a hegyezhetőséget vették figyelembe, valamint azt is, hogy rendelkezik-e a készlet FSC minősítéssel – ez utóbbi azt jelzi, hogy a faanyag felelős erdőgazdaságból, ellenőrzött forrásokból származik-e. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a piacon elérhető termékek minősége igen széles skálán mozog. A verseny egyértelmű győztese a kiváló minőségű, nálunk is kapható Stabilo, Koh-I-Noor és Faber Castell színes ceruza. Ár-érték arányban a legjobbnak a Herlitz színes ceruza bizonyult, amelynek a jó minőség mellett az ára is kedvező, és amely szintén elérhető az Office Depot kínálatában.

A postairón

Egy kisiskolás tolltartójában a grafitceruzák és a színesek mellett helyet kap a postairón is. Ez a speciális ceruza a normálnál vastagabb kialakítású, ezáltal a gyermek könnyebben tudja tartani az ujjai között, és a betűket is egyszerűbb formálni vele. A postairon így segíti az írástanulást és a motorikus képességek fejlődését. Egyesek úgy tudják, hogy régen a postai dolgozók használták a postairónt, erre azonban nincs bizonyíték, és ma már természetesen ők is számítógépeken dolgoznak, így nem tudhatjuk biztosan, hogy ennek az íróeszköznek valóban köze volt-e a postához.

Mivel a postairón egyik vége piros, a másik kék, a kisdiákok a folyóírás tanulásakor a mondat elején található nagy kezdőbetűket pirossal szokták kiemelni, a mondat többi részét pedig kékkel írják. Az alsó osztályos tanítók minden tanévben kérni szokták a szülőktől a postairon beszerzését. Érdemes ebből is a háromszögletű verziót vásárolni, mely még jobban megkönnyíti az írni tanuló kisgyerekek dolgát. Vegyünk belőle egyszerre két-három darabot is év elején, hogy mindig kéznél legyen egy új, ha az előző elhasználódott, esetleg elveszett.