Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Hűtés
Fűtés
/ 4 oldal
Beurer LR 210 légtisztító
Raktáron
27 999 Ft

/ 4 oldal

Ózongenerátor, légtisztító, aroma diffúzor, páramentesítő vagy párásító – az egészséges levegőért

Talán mi magunk is tapasztaltuk már, hogy nem minden lakásban adott az egészséges levegő. A levegő minőségének javításában nagy segítséget nyújtanak a légtisztító, légmosó, légfertőtlenítő, aroma diffúzor, párásító, páramentesítő készülékek. Az optimális az lenne, ha naponta többször is alaposan kiszellőztetnénk, de ha valaki forgalmas út mellett lakik, vagy a téli hidegre érzékeny szobanövényekkel van tele a lakás, ez nem is olyan egyszerű. Az állott levegő viszont hamar megtelik mikroszkopikus méretű szennyeződésekkel. A szennyezett levegő kedvez a baktériumok, vírusok, penészgombák szaporodásának. Így gyorsabban terjednek a fertőzések, gyakoribbak lesznek a megbetegedések. Bőrirritációk, szemviszketés és kötőhártya-gyulladás is felléphet, a bőrön pedig kiütések jelenhetnek meg. A rosszul szellőző helyiségekbe ezért érdemes biztosítani a fellépő problémát kezelő készülékkel a légtisztítást. Légmosó, légfertőtlenítő, aroma diffúzor, UV lámpa vagy penészedés esetén akár ózongenerátor segítségével.

A levegő tisztítása

A légtisztító készülékek a többsége ionizátort tartalmaz, azaz működés közben negatív ionokat állít elő a levegőből, s ilyen módon semlegesíti a szennyező részecskéket. A másik eszköz a levegő tisztítására a különböző szűrők alkalmazása. A HEPA-szűrő nagy hatékonysággal, háromféle módszer kombinációjával gyűjti össze és távolítja el a levegőből a port és a szennyeződéseket, a szénszűrő pedig aktív szén felhasználásával javítja a levegő minőségét. Egyes modelljeink mind a kétféle szűrőt tartalmazzák. Talán mondanunk sem kell, hogy a szűrők idővel megtelnek szennyeződéssel, ilyenkor cserélni kell őket. Kimosni nem lehet őket. A cserére azonban a használati idő függvényében több év után van csak szükség. Időnként UV-lámpa használata is elegendő. Ebben az esetben nincs szükség szűrőcserére. Az UV-C lámpák kényelmesen használhatók élettartamuk végéig.

A levegő fertőtlenítése

Nemcsak a tisztítás, a fertőtlenítés is fontos, különösen járványhelyzetben. A fertőtlenítés praktikus eszközei a nálunk is elérhető ózongenerátorok. Az ózon a természet önműködő tisztítószere, egy kémiailag nagyon aktív gáz, amely azonnal kölcsönhatásba lép a baktériumokkal és a szagmolekulákkal. Ezért rendkívül erős fertőtlenítő, több ezerszer hatékonyabb, mint a klór. Elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, atkákat, penészgombákat és egyéb kórokozókat, illetve semlegesíti a kellemetlen szagokat. Az UVC lámpák rövidhullámú ultraibolya tartományú fényforrások, melyek szintén a fertőtlenítést szolgálják. Germicid- vagy más néven baktériumölő lámpáknak is szokták hívni őket. Az UV-C sugárzás a DNS-ük szétroncsolásával pusztítja el a kórokozókat, miközben ionizálja az oxigént, a folyamat során pedig szintén fertőtlenítő hatású ózon keletkezik.

Párásítás

A téli szezonban nagyon kevés háztartásban van egészséges levegő; a panellakások klímája például a központi fűtés miatt extrém száraz tud lenni. Egy egészséges felnőtt számára az optimális páratartalom 40–60%-os, kisgyerekeknél pedig még ennél is magasabb. A túl alacsony páratartalom a nyálkahártyák irritációját, a szemek szárazságát, torokkaparást és száraz köhögést okozhat. Az ultrahangos technológiával működő párásítók hideg párát bocsátanak ki, így nem emelik tovább a szoba hőmérsékletét. Egy részük kisebb méretű, 1 liter alatti űrtartalmú, speciális formájú, dekoratív készülék. Ezeket inkább illatosításra, aromaterápiára fejlesztették ki, ugyanis illóolajat lehet beléjük tölteni, ami a párásítással együtt a levegőbe kerül. A relaxáció fokozása érdekében a legtöbb készüléken még hangulatvilágítást is választhatunk. Ahol viszont a párásítás a fő szempont, ott érdemesebb nagyobb kapacitású, robusztusabb, 4–5 literes modellt választani. Ezek diszkrétek, csendesek, akár éjszaka is használhatók. Amint a levegő páratartalma eléri a kívánt szintet, vagy kifogy belőlük a víz, automatikusan kikapcsolnak.

Páramentesítés

Más esetben túl magas lehet a ház vagy lakás páratartalma, ami viszont a kórokozók, atkák és gombák elszaporodásának kedvez, és növeli az allergiák kialakulásának kockázatát. Károsítja a házak szerkezetét is: a falak könnyen dohossá, penészessé válhatnak. Szerencsére ezen ma már segíthetünk páramentesítő eszközök használatával. Ezek a készülékek egy nap alatt akár 12 liter vizet is el tudnak vonni a szoba levegőjéből. Állítható időzítéssel, többféle üzemmódban használhatók a párátlanítók. Például van olyan funkció, amely kimondottan a nedves ruhák száradását gyorsítja. Itt is fontos figyelembe venni, hogy az adott modellt mekkora térfogatú helyiségbe ajánlják.