ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
PC periféria
PC komponens
Alaplap
Processzor
Memória, RAM
Videokártya
Belső SSD
Belső HDD
Ház
Tápegység
Optikai meghajtó
TOP márkák
Szoftver

Alaplap

(33 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Alaplap – a rész, melyre alapul az egész

Az alaplap, más szóval motherboard a számítógép egyik legfontosabb komponense.. Ráépül a gép összes többi eleme, alkatrésze, így ez az alkatrész szabja meg a gép teljesítményét és bővítési lehetőségeit. Egy jó választás hosszú ideig elkísér és meghatározza, hogy milyen processzorral, videókártyával, memóriával stb. építhetjük a gépünket. Az alaplap tulajdonságai, funkciói között nagy eltérések lehetnek, ezért érdemes végiggondolni, mire akarjuk használni a PC-nket, és ezt figyelembe véve választani. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk vásárlás előtt az, hogy rendelkezzen mindennel amire szükségünk van, viszont azokért a funkciókért ne fizessünk, amelyeket nem fogunk használni. Vagyis nem kell mindent tudnia a, elég, ha számunkra eleget tud (vagy egy kicsivel többet).

A legfontosabb szempontok választás előtt

A legfontosabb különbség az alaplapok között az, hogy milyen a chipset (lapka) van rajtuk. Ez az a központi elem, mely összehangolja a számítógép részeinek működését, és meghatározza, hogy milyen processzort tudunk majd rá illeszteni. A legnagyobb gyártók, mint az ASROCK, az ASUS, a GIGABYTE vagy az MSI, a termékeiket jellemzően vagy Intel, vagy AMD lapkával építik, és a lapka típusának megfelelő processzorfoglalattal látják el. Hogy melyik gyártó melyik processzora mellett tesszük le a voksunkat egyéni preferenciától függ, de a döntésünk alapvetően meghatározza, hogy utána milyen chipszettre és milyen processzorfoglalatra épülő konfigurációk közül választhatunk. Érdemes tehát megfontolni, milyen gépet szeretnénk milyen célra építeni. Például egy gamer PC-ben más típusú processzor lehet az ideális, mint egy irodai gép esetében. Ha viszont döntöttünk, akkor már nincs visszaút: Intel lapra nem tudunk AMD processzort illeszteni, ahogy AMD-re sem Intelt.

Az alaplap mérete a következő lényeges szempont, amit meg kell fontolnunk vásárlás előtt – ugyanis pontosan illeszkednie kell a ház méretéhez, vagyis sem kisebb, sem nagyobb nem lehet annál. Lényegében háromféle – ATX, micro ATX, mini ITX – méret közül választhatunk. A számítógép házakon feltüntetik, hogy milyen alaplap fogadására alkalmasak. Döntésünk során mindenképpen mérlegelni kell, hogy milyen konfigurációt szeretnénk összeállítani és ezekhez rendelkezésre áll-e a szükséges számú csatlakozó a kiválasztott eszközön. Ha később bővíteni szeretnénk, azzal is kalkulálni kell. . Nagy általánosságban minél nagyobb a fizikai méret, annál több csatlakozót, bővítőhelyet – PCI vagy SSD slotot, memóriafoglalatot stb. kapunk vele együtt (ez nem jelenti azt, hogy egy kisebb méretűn nem kapunk meg minden fontos elemet, csak a csatlakozók száma kevesebb). A célszerűség elvét mindig tartsuk szem előtt. Ha pl. egy általános célú géppel szeretnénk kiváltani a nappalinkban lévő szórakoztató elektronikai eszközök sokaságát, nem biztos, hogy egy torony méretű ház lesz a legideálisabb választás., De ha videóvágáshoz vagy játékhoz állítunk össze egy nagyon erős PC-t, akkor szükség lesz a nagy helyre és a sok csatlakozóra.

Ezek a jellemzők annyira fontosak, hogy az elnevezésükben is rendre szerepelnek. Például az Office Depot kínálatában is megtalálható népszerű ASUS alaplap, a H410 LGA1200 mini-ITX esetében az első tag a chipszettre, a második a processzor foglalat típusára, a harmadik a termék fizikai méretére utal. Vagyis erre a lapra Intel gépet fogunk építeni, a legújabb, tizedik generációs Intel Core processzorral, az elérhető legkisebb méretű házban.

A felépítések sokszínűsége

A gyártók a termékskálájuk sokszínűségével igyekeznek kielégíteni a testreszabott igényeket. Az eddig említett alapvető eltérések mellett több egyéb szempont is van. A különböző felépítésű termékek különböző funkciókat, vezérlőket, portokat, kiegészítőket, eltérő bővítési lehetőségeket kínálnak. Ilyen pl. a beépített LAN, a WiFi, a RAID szolgáltatás, az integrált hang és video, az alternatív hűtési és túlhúzási lehetőségek, stb. Ezek többsége egy jó középkategóriás terméken már megtalálható, azonban figyeljünk a számunkra fontos részletekre. Ha csak irodai alkalmazásokat akarunk futtatni, elég lehet az integrált videochip, ha viszont játszani is szeretnénk, vagy a VR alkalmazásokat is kipróbálnánk, kiemelten fontos lesz, hogy hány gigabyte memóriát vagy milyen hangkártyát, videokártyát tud majd kezelni. Röviden tehát érdemes az időt rászánni a tájékozódásra, és megfontoltan dönteni.