Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
PC periféria
PC komponens
Alaplap
Processzor
Memória, RAM
Videokártya
Belső SSD
Belső HDD
Ház
Tápegység
Optikai meghajtó
TOP márkák
Szoftver

Belső HDD

(99 termék)
/ 3 oldal
/ 3 oldal

Belső HDD, winchester, merevlemez – költséghatékony, nagy kapacitású adattárolás

A merevlemez, más szóval HDD (Hard Disk Drive), vagyis winchester, a számítógép azon alkatrésze, amely az adatok tárolására szolgál. Ha a gép belsejében található, belső merevlemezről beszélünk. A különböző adattárolási módok utóbbi években tapasztalható előretörése ellenére nagy mennyiségű adatok tárolására továbbra is ezek a termékek a legalkalmasabbak – nagy kapacitást, megbízható működést, és viszonylag gyors adatátvitelt jelentenek, és a winchester árak is a megfizethető kategóriában mozognak. Nem véletlen, hogy az ismert gyártók, mint a Seagate vagy a Western Digital termékei változatos skálájú eszközben, notebookokban, laptopokban, személyi számítógépekben, játékkonzolokban, set-top boxokban megtalálhatók.

Erre figyeljünk!

A termékek tulajdonságai és így a winchester árak között lényeges különbségek lehetnek. Hatalmas választékban érhetők el és kapacitásuk folyamatosan bővül. Egy 500 GB HDD ma már csak belépő szintnek tekinthető, azonban egy olcsó irodai PC-be vagy notebookba elegendő lehet. Ha nagy méretű fájlokat, programokat, videókat, zenéket, szeretnénk tárolni, archiválni, akkor célszerű azt szem előtt tartani a választásnál, hogy a HDD 1TB kapacitású, de mivel a HDD 2TB kétszer nagyobb, kétszer több adat fér rá, a 4TB HDD esetén pedig arányosan még több. Ha tényleg hosszú távra vásárolunk, valószínűleg akkor járunk jól, ha egy 4 TB HDD vagy egy 8 TB HDD mellett döntünk – noha ma már a 8TB HDD méret sem ritka. Tartsuk szem elött azt a szabályt, hogy minél nagyobb a tárhely, annál kisebb az egységnyi tárolókapacitásra eső ár.

A háttértároló mérete azonban nem minden. Az írási és olvasási sebesség, a hozzáférési idő, a fizikai méret, az energiafogyasztás, a zajterhelés és sok más tényező is befolyásolhatja a döntésünket - de nem mellékes az sem, hogy laptop winchestert vagy PC HDD-t keresünk. Ha például folyamatos működik az eszköz, akkor célszerű az erre tervezettek közül választani ilyen például a WD Red, melyet NAS rendszerekbe javasolnak. Ha pedig a gyorsaság számít, akkor például a Seagate Barracuda jó választás a magas fordulatszámával és nagy puffer memóriával. Ezért ha vásárlásra szántuk magunkat, érdemes körbejárni a témát, és alaposan tájékozódni.

Ha a merevlemezünket mint tartalék adathordozót szeretnénk használni, vagyis meg akarjuk menteni az adatainkat arra az esetre, ha a számítógépünkkel valamilyen kellemetlenség történne, a magas megbízhatóságra és a gigabájtokra vetített alacsony egységárra érdemes koncentrálnunk. Ha a vincsesztert pl. médialejátszásra való HTCP gépbe keressük, érdemes a csendesebb modellek közül választani. Ha hálózati tárhely céljából használnánk vagy szerverre kötnénk – vagyis az éjjel-nappali rendelkezésre állás a cél – érdemes kifejezetten folyamatos használatra tervezett modellt keresni.

Fontos szempont a termék fizikai mérete. Két kategória között kell választanunk. A 2,5 hüvelykes, vagyis 2.5 HDD sata lemezeket főleg a laptopokba, notebookokba, mini PC-kben alkalmazzák. Sokan a laptop winchester név alatt ezt a kisebb méretet értik. A laptop HDD kis mérete miatt gyakori a set-top boxokban, médiaközpontokban, megfigyelő rendszerekben is. Ha ilyen méretű lemezre van szükségünk, három további szempontot kell mérlegelnünk: a fordulatszámot, a magasságot, és a belső interfész típusát. Ha a nagyméretű adatfájlok gyors írási sebessége a prioritás, 7200 RPM vagy 10000 RPM-es változatokat keressük, ha a minimális energiafogyasztás, alacsony hőtermelés, és csendes működés a fontosabb, az 5400 RMP fordulaton működő modelleket keressük. Ha laptopba, notebookba keresünk adattárolót, tájékozódjunk a gyártók vagy a forgalmazó honlapján az adott termék magasságáról. Egy 9,5 mm-es terméket nem fogunk tudni ugyanis egy 7 mm-es rekeszbe illeszteni, noha egy megfelelő átalakító segítségével egy 7 mm-es terméket egy 9,5 mm-es helyre igen. A legtöbb termék SATA interfészen keresztük kommunikál – többnyire II-es vagy III-as szabvány szerint. Ezért fontos, hogy olyan lemezt válasszunk, amelyet támogat az alaplap. Ha átlagos PC-be keresünk vincsesztert a 3,5 hüvelykes változatok között érdemes nézelődnünk. Ha mégsem lennénk biztosak, bátran kérjünk segítséget hozzáértő személytől.