Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Külső SSD
Külső merevlemez (HDD)
Pendrive
Laptop dokkoló, adapter, töltő
Laptop táska, tok
Laptop állványok, hűtők
Monitor állványok
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
PC periféria
PC komponens
TOP márkák
Szoftver

Külső SSD

(40 termék)
/ 2 oldal
/ 2 oldal

SSD, külső SSD a csendes és villámgyors háttértár

A külső SSD ára egyre barátibb, és gyorsasága, megbízhatósága, kompakt mérete, csendes működése méltán népszerűvé tette a hagyományos háttértárak kiváltójaként. Egy 1TB SSD jó alternatívát jelent a merevlemezekkel, pendrive-okkal, egyéb háttértárakkal szemben, a 2TB Samsung SSD pedig már a high-end igényeket is kielégíti – azonban érdemes tájékozódni a termékek részleteit illetően, akkor is, ha laptop SSD vásárlása a cél, akkor is, ha PC-vel, esetleg más eszközzel lesz használva a meghajtó.

Az SSD jelentése, jelentősége

A számítógépben lévő háttértárak, legyenek akármilyen nagyok, egyszer mind elérik a kapacitásuk végét – vagyis megtelnek. Márpedig a 4K/Ultra HD minőségű filmek, modern programok egyre több helyet foglalnak – nem ritka az 50 GB méretű játék sem. Vagyis a tárhelybővítés előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. Ilyenkor jelenthet nagy segítséget egy külső Solid Sate Drive meghajtó. A legtöbb SSD laptophoz vagy PC-hez egyszerű kábellel csatlakoztatható – az SSD üzembe helyezése néhány másodperc alatt elvégezhető. Segítségével pillanatok alatt áthelyezhetjük, archíválhatjuk adatainkat, vagy készíthetünk biztonsági másolatokat. Ha nem szeretnénk felhő alapú vagy merevlemezes tárolással kockáztatni, egy SSD meghajtó beszerzése ésszerű, gyorsan megtérülő döntésnek bizonyulhat már rövid távon is.

Első az egyenlők közt?

Ezen eszközök leglényegesebb előnye a külső merevelemezekkel, pendrive-okkal szemben a villámgyors adatátvitelben áll. Hiába van ugyanis hatalmas méretű háttértárunk, a több száz gigabájtnyi adat másolása hosszú órákat is igénybe vehet. Míg egy átlagos pendrive másolási sebessége 100-150 MB között van másodpercenként, addig egy SSD ezt a feladatot 500-1000 MB/s-os tempóval is képes elvégezni. Ezért fontos, hogy lehetőleg a legmodernebb USB szabvánnyal készült változatokat keressük, különben a meghajtó elméleti sebességét a gyakorlatban nem tudjuk majd kihasználni. A legtöbb termék ma már 3.1-es USB-n keresztül csatlakoztatható a számítógéphez vagy a laptophoz, de az USB 3.2-s vagy Thunderbolt interfész sem ritka.

Mivel ezek a termékek mozgó alkatrészek nélkül készülnek, hosszú távon is lényegesen megbízhatóbbak, mint a hagyományos külső háttértárak, és jóval robosztusabbak is azoknál, vagyis igencsak ellenállóak a fizikai behatásokkal szemben. Ha egy ilyen eszköz véletlenül a földre esik, biztosak lehetünk, hogy nagy bajuk nem lesz. Sokkal halkabbak is, mint a külső winchesterek, ami nem mellékes, ha csendes körülmények között szeretnénk dolgozni vagy filmet nézni. Ráadásul jóval kisebb a tömegük is, mint a hagyományos külső merevlemezeké, így könnyebb súlyt kell cipelnie annak, aki magával akarja vinni az adatait. Hőtermelése nagyon kicsi, mivel mozgó alkatrész nincs benne. A régi merevlemezek esetében olykor problémás tulajdonság volt az energiafelhasználás, míg egy laptop SSD áramigénye elenyésző, ami akkor sem mellékes, ha a notebook vagy laptop akkumulátorának kímélése is prioritás.

SSD árak

Belépő szintet képvisel a 240 GB-os ADATA SSD, amelyet már egy külső HDD áráért megkaphatunk. Néhány ezer forinttal drágább, de kétszer akkora kapacitást biztosít a 480 GB ADATA SSD, tehát ha az ár/érték arányt nézzük, vagyis az egy megabájtra/gigabájtra eső egységárat, érdemes nagyobb kapacitású termék mellett döntenünk. Ha bizonytalanok vagy ár-érzékenyek vagyunk, érdemes abból kiindulni, hogy egy 1000 GB-os termék egy 250 GB-os termékhez képest nem annyival drágább, mint amennyivel többet tud. Ha Samsung mellett tennénk le a voksunkat, egy 500 GB SSD kezdésnek jó választás lehet. Ha 1 TB SSD, esetleg 2TB SSD terméket keresünk, a nagyobb Samsung SSD megoldásokkal biztosan nem tévedhetünk. Igaz, kicsit mélyebbre kell a pénztárcánkba nyúlnunk, de ezen termékek között már a legmodernebb PCIe NVMe technológiájú eszközöket is megtalálhatjuk, amelyek nem csak villámgyors adatátvitelt biztosítanak, de egyéb kényelmi, biztonsági extrákkal is fel vannak szerelve, tehát lehet kicsit többet áldozni rájuk. Azonban akárhogy is döntsünk, nagyot nem tévedhetünk: mindegyik termék megbízható működéssel, kompakt kialakítással, és villámgyors sebességgel rendelkezik.