Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
PC periféria
Monitor
Webkamera
Billentyűzet
Billentyűzet+egér
Egér, egérpad
Digitalizáló eszköz, tuner
Digitális rajztábla
Szkenner
PC komponens
TOP márkák
Szoftver

Szkenner

(4 termék)
/ 1 oldal
EPSON Perfection V19 scanner
Nincs raktáron
29 999 Ft

Canon CanoScan LiDE 400 szkenner
Nincs raktáron
31 990 Ft

/ 1 oldal

A szkenner

A szkenner a 20. század egyik legfontosabb találmánya: a magyar származású Russel Kirsch által 1957-ben feltalált eszköz mérföldkő a digitalizáció történetében, és ma is nélkülözhetetlen az analóg információk elektronikussá alakításához – nem is csoda, hogy minden irodában megtalálható, a szkennelés pedig a leghétköznapibb rutinfeladatok egyike az archívumok, szerkesztőségek, fordítóirodák, hivatalok dolgozói számára. A scanner kifejezés az angol „to scan” – átfut, letapogat, beolvas – szóból származik, és pontosan kifejezi a magyarul lapolvasónak nevezett eszköz feladatát: szövegek, képek, mindenféle dokumentumok digitalizálására, számítógépbe történő bevitelére szolgál. Vagyis, ha digitális formában szeretnénk elérhetővé, másolhatóvá, adott esetben kereshetővé tenni a dokumentumokat, a szkener és a szkennelés kínálja az egyetlen megoldást, mellyel kiváltható a fényképezőgéppel vagy manuális rögzítéssel járó vacakolás. Egy HP szkenner vagy egy jobb Canon szkenner segítségével egy pár száz oldalas anyag elektronikus formában történő archiválása 10–20 perc alatt elvégezhető, mindenféle nehézség nélkül, sőt régi fotók, diák, egyéb dokumentumok digitalizálása is pillanatok alatt abszolválható a megfelelő készülék segítségével. Igen ám, de a megfelelő készülék kiválasztása nem is olyan könnyű feladat, mint amilyennek elsőre tűnhet: ahogy az elektronikus készülékek esetében az általában lenni szokott, a lapolvasók is többféle típusban, többféle specifikáció szerint kaphatók: nemcsak a scanner ár tesz köztük különbséget, a különböző elveken működő, különböző tulajdonságokkal rendelkező modellek más és más feladatokra alkalmazhatók a legjobb hatásfokkal – egyáltalán nem mindegy tehát, mi alapján választunk. Ezért az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb típusokat, valamint azokat a szempontokat, melyeket érdemes megfontolni a vásárlás előtt.

Egy jól kiválasztott készülékkel játék a munka

A klasszikus, legtöbb irodában megtalálható típus a dokumentum szkener. Ahogy a neve is sugallja, ez a modell elsősorban nagy mennyiségű dokumentum beolvasására használható. Az, hogy egy-egy modell mekkora sebességgel képes elvégezni ezt a feladatot, természetesen több tényező függvénye – színes vagy fekete-fehér lesz a kép, zsúfolt vagy szellős, A4-es vagy A3-as méretű a szkennelendő oldal stb. –, de általában elmondható az, hogy egy átlagos, belépő szintű termék – pl. egy Canon szkenner – percenként 15–20 oldal beolvasására képes. Egy középkategóriás modell – pl. egy HP Scanjet – már 40 oldalas sebességre is képes lehet, de a profi megoldások esetében a 100 oldal/perc teljesítmény sem ritka. 

A teljesítmény/sebesség mellett fontos szempont a lapkezelés módja is – ebben a tekintetben két nagy típus különböztethető meg: a lapadagolós és a síkágyas szkenner. A lapadagolós (lapáteresztős) megoldások esetében a dokumentumok az egy helyben álló szkennelőfejek előtt zárt pályán mozogva haladnak el: ezek a modellek különösen gyors munkavégzésre, és a papír mindkét oldalának olvasására is képesek, ugyanakkor csak egyes dokumentumok vagy dokumentumkötegek szkennelhetők velük biztonsággal – kialakításukat tekintve a faxgéphez hasonlatosak.

A másik nagy típust a szintén népszerű síkágyas szkenner jelenti, mely működési elvét tekintve a fénymásológéppel analóg: a szkennelendő tárgy a tárgytartó üvegre helyezve egy helyben áll, az érzékelők pedig oda-vissza mozogva szkennelik a képet. A síkágyas szkenner különösen jó szolgálatot tesz abban az esetben, ha különböző méretű és alakú dokumentumok beolvasása a cél. Akkor is, ha a szkennelendő tárgy épségének megőrzése is prioritás: mivel a dokumentum/tárgy a beolvasása során egy helyben áll, garantáltan sértetlen marad – ennélfogva ez a típus mint fotószkenner is jól használható. Ugyanakkor az átlag irodai munkára, vagyis az A4-es papírok tömeges digitalizálására nem biztos, hogy a leghatékonyabb megoldást jelenti, mivel kézzel kell az oldalakat adagolni/fordítani – bár termesztésen gond nélkül használható.

Egy gépben számtalan lehetőség

Az elsősorban irodai célokat szolgáló dokumentumolvasók mellet természetesen más célokra is léteznek jól használható megoldások. Egy dia- vagy fotószkenner segítségével a régi fotókról, negatívokról készíthető digitális másolat. A kézi lapolvasót bárhova magunkkal vihetjük, ahol csak szükség van rá – különösképpen jól jön vonalkódok leolvasása esetén –, de a 3D olvasók is egyre több helyen felbukkannak, ahol a tárgyak digitális képének létrehozása során azok térbeliségének rögzítése is szempont (múzeumok, építészirodák stb.).

Képben a részletek

Ha eldöntöttük, milyen típusú lapolvasóra van szükségünk, már csak a technikai paramétereket illetően kell dűlőre jutnunk – azért is, mert a scanner ár ezen paraméterek mentén is szóródik: melyek azok a tulajdonságok, amelyeket elvárunk a készüléktől? Fontos szempont a DPI-ben megadott felbontás, vagyis az, hogy a szkennelt kép milyen minőségben áll majd rendelkezésre: minél magasabb ez az érték, annál élesebb lesz a kép, és annál nagyobb lesz a kép tárolásához szükséges kapacitás is. Egy 600 DPI-s felbontással rendelkező megoldás tökéletesen megfelelő a szokványos irodai munkákhoz, ha azonban fotószkenner mellett döntünk, érdemes minél magasabb DPI értékkel rendelkező modellt választani. A színmélység szintén lényeges szempont: a 24 bites színmélység ma már alapvetőnek tekinthető, de ha kompromisszummentes megoldást keresünk, ne engedjünk a 48-ból sem! Az ADF (automatic document feeder) funkció, vagyis az, hogy egyszerre több papírt is képes legyen szkennelni a készülék, ma már alapnak tekinthető, azonban ha igazán hatékonyan szeretnénk a munkával végezni, a DADF és RADF funkciókkal felszerelt modelleket keressük – ezek a gépek képesek a papír automatikus megfordítására. Ha gond nélkül akarjuk csatlakoztatni a készüléket a számítógéphez, akkor jól jön az USB csatlakozó, és a gép összetapadt lapok érzékelésére való képességet is nagyra fogjuk értékelni, ha tényleg dolgozni akarunk, nem csak dolgozgatni.

Digitalizálás, archiválás, szkennelés – egyszerűen, gyorsan, hatékonyan

Amíg a papír és a többi, fizikai formában létező információhordozó velünk marad, amíg az utolsó pályázati anyag le nem került a helyére, az irattárba, amíg az archívumokban található összes dokumentum nem öltött digitális formát, amíg a családi fotóalbumban található képek nem költöztek a merevlemezre mind, amíg a fontos iratok, számlák, szerződések fizikai formájukban fakulnak és kopnak, a megfelelő scanner beszerzése elkerülhetetlen. Az Office Depot kínálatában jó áron beszerezhetők a legismertebb márkák legjobb termékei – ne hagyja a fontos iratait, emlékeit elveszni, digitalizálja őket hatékonyan, kényelmesen.