Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Okostelefon
Víz-, por-, és ütésálló telefon
Nyomógombos telefon
Mobiltelefon időseknek
Okosóra és aktivitásmérő
Mobiltelefon kiegészítők
iPhone tartozékok
Tablet
E-book
E-book készülék
E-book kiegészítő

E-book készülék

(0 termék)
/ 0 oldal

Sajnos nincs megjeleníthető találat!

/ 0 oldal

Kindle avagy ebook olvasó – miért szeretjük annyira?

Mert egy Kindle, pontosabban ebook olvasó segítségével egy egész könyvespolcnyi könyvet a zsebünkben tarthatunk – az egyik típus neve ezért nagyon találóan Pocketbook, vagyis zsebkönyv. Az e-book olvasók roppant praktikus készülékek: kis súlyuk van, egy kézzel is lehet tartani őket, az áruk pedig egyre megfizethetőbb. Képernyőjük mérete 5’ és 10’ között mozog: a 6’-7’-akat könnyű olvasni és egy kézzel tartani, kezelni. Az ennél nagyobbak már nehezen használhatók egy kézzel, a kisebbeket pedig túl gyakran kell lapozni.

E-papír – jobb, mint az igazi

Legtöbbjüknek úgynevezett e-ink képernyője van, aminek az az előnye az LCD kijelzővel szemben, hogy kíméli az akkumulátort, tehát hosszabb üzemidőt nyújt, ugyanakkor az élmény nagyon hasonlít a papír alapú olvasáshoz. Az Amazon által gyártott e-book olvasó nem véletlen kapta a Kindle Paperwhite, azaz „papírfehér” nevet. Mivel a felülete nem csillog, napfényben is tudjuk használni, este viszont a tablettel ellentétben az olvasásához világításra van szükségünk. Ehhez vásárolhatunk kívülről a készülékre csíptethető olvasólámpát, de választhatunk beépített háttérvilágítással felszerelt modellt is, ez viszont gyorsabban lemeríti majd az akkumulátort. Az ebook olvasók érintőképernyővel vagy nyomógombokkal vannak ellátva, de létezik a kettő kombinációja is, így mindenki ki tudja választani a számára legpraktikusabb megoldást.

A változatosság gyönyörködtet

Az Amazon készülékek egy része internetelérést is biztosít. A 3G mobilnettel rendelkező olvasókkal WiFi nélkül is letölthetünk új könyveket, viszont ezeknek elég borsos az áruk. Valamivel barátibb áron kaphatóak a csak wifis elérést nyújtó ebook reader, a legolcsóbbak pedig az internet nélküli készülékek, amelyekre számítógépről, kábel segítségével tudunk tartalmat letölteni. Tartsuk észben azonban, hogy ezek a gépek főleg olvasásra szolgálnak, böngészőjük limitált, leginkább csak a webáruház elérésére és a kiszemelt e-book letöltésére alkalmasak.

A legtöbb Kindle ebook olvasó fekete-fehér, bár léteznek színes képernyős modellek is. Olvashatóságuk a kép élességétől függ, amit pedig a képernyő felbontása befolyásol: minél nagyobb a pixelszáma, annál jobb felbontású a kép. Az olvasási élményt befolyásolja, hogy milyen gyorsan lapoz a készülék, vagyis mennyi idő alatt tölti be az új oldalt.

Fontos szempont az akkumulátor üzemideje is, főleg, ha sokat használjuk az eszközt, és nem szeretnénk folyton tölteni. A gyártók átlag napi fél óra olvasásra és meghatározott fényerőre alapozva adják meg az üzemidőt, de ezt persze igencsak árnyalják az olvasói szokások. A valóságban egyes készülékek legfeljebb öt, mások pedig akár tizenhat napig is napig bírják egy feltöltéssel napi két óra használat mellett.

Némelyik termék többféle szövegformátumot is támogat, de vannak olyanok is, amelyek csak limitáltan kezelik őket: utóbbi esetben nekünk magunknak kell egy segédprogrammal átkonvertálnunk a nem támogatott formátumú dokumentumokat. Az e-book olvasót gyengénlátók is könnyen használhatják, mivel állítható rajta a betűméret, sőt egyes készülékeknél a betűtípus is. Némelyik modell felolvasó funkcióval is rendelkezik, bár a hangminőség hagy maga után kívánnivalót, mások pedig korlátozottan ugyan, de használhatók MP3-lejátszóként is.

Összességében

Annak, aki sokat és gyakran olvas, és nem ragaszkodik a papírformátumhoz, jó választás lehet egy Kindle. Az ábrákkal, képekkel teli dokumentumok olvasásához viszont érdemesebb beszerezni egy tabletet, mivel az e book olvasók elsősorban szöveg, nem pedig kép kezelésére készültek.

Az elektronikus könyveket megvásárolhatjuk és letölthetjük a gyártó által működtetett webáruházból (pl. az Amazon Kindle esetében az Amazonbooksról), vagy egyéb, e-könyveket forgalmazó webáruházból, könyvtárból, könyvesboltból is. Az újonnan kiadott könyvek esetében az elektromos változat gyakran olcsóbb, mint a nyomtatott, illetve sok szolgáltató magazin- és újság-előfizetést is biztosít, amire szintén igaz az előbbi megállapítás.