Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Monitor, Projektor, LFD / Monitor

Monitor

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Monitor, gamer monitor vásárlásakor ezekre a szempontokra figyeljünk!

Mielőtt monitor vagy gamer monitor vásárlására adnánk a fejünket, érdemes végiggondolni, milyen funkciókra, extrákra van szükségünk. Indokolt-e pl a például a 144Hz monitor, 240Hz monitor, full hd monitor, vagy 4K monitor választása ahhoz amire használni fogjuk. A választék széles, a termékek közötti aprónak tűnő különbségek fontosak lehetnek. Ráadásul a monitor árak is széles skálán mozognak, így nem könnyű megtalálni az igazit – de kis utánajárással nem is lehetetlen. Ezért akár filmnézéshez, akár munkához vagy játékhoz keresünk kijelzőt, az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani vásárlás előtt.

Méret

Legtöbbünknek a legfontosabb tulajdonság a képátmérő, vagyis a kijelző egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság. Általában az mondható, hogy minél nagyobb annál jobb, bár a monitor árak a hüvelykekkel együtt nőnek, ezért fontoljuk meg, mennyit is ér meg nekünk az a plusz 2-10 centiméter. A 22-27 colos megoldások a legelterjedtebbek, de a 17-49 hüvelyk közötti tartományban mindenféle méretben megtalálhatók a termékek. Ha kevés helyünk van, vagy szempont a hordozhatóság, egy 20 hüvelyk átmérőjű termék megfelelő választás lehet. Ha viszont elegendő hely és főleg anyagi forrás áll a rendelkezésünkre, és igazán szeretnénk elmerülni a gamer világban, vagy olyan a munkánk, hogy megkívánja a széles kijelző adta látóteret, érdemes minél nagyobb képátmérőjű terméket választani.

Felbontás

A képátmérő mellett a felbontás, vagyis az egy hüvelykre eső képpontok száma is lényeges. Minél magasabb ez az érték, annál részletgazdagabb a kép, illetve annál nagyobb a munkafelület. Egy Full HD monitor a maga 1920 x 1080-as felbontásával ma már alap, és a legtöbb feladatra tökéletesen megfelelő egy ilyen termék. Egy 4K monitor ennek a dupláját, vagyis már 3840 × 2160 képpontos felbontást (Ultra HD) kínál, ami professzionális felhasználók vagy gamerek számára egyáltalán nem mellékes körülmény.

Válaszidő és képfrissítés

A válaszidő arra utal, hogy a kijelző milyen gyorsan képes a számítógép által kért képet megjeleníteni. Minél alacsonyabb ez az ezredmásodpercben megadott érték, annál gyorsabb a válaszidő, vagyis annál folyamatosabb a kép. Ha gyors változásokat kell megjeleníteni, a lassú válaszidő (12 ms-nál hosszabb) zavaró lehet, vagyis egy pörgős játéban fontos eseményekről maradhatunk le, ezért egy gamer monitor esetében a 4 ezredmásodperces válaszidő minimum elvárásnak tekinthető. Ha azonban irodába, böngészéshez, e-mailezéshez, alapfeladatokhoz keresünk kijelzőt, a hosszabb válaszidő semmilyen hátránnyal nem jár.

A képfrissítési gyakoriság azt fejezi ki, hogy adott kijelző másodpercenként hány képet jelenít meg. Egy 144 Hz monitor esetében ez praktikusan 144 képet, egy 240Hz monitor esetében 240 képet jelent másodpercenként, vagyis minél nagyobb a hertzben megadott érték, annál folyamatosabb a kép, annál kevesebb a képtörés, és annál kevésbé fárasztja a kijelző a szemet. Különösen fontos, hogy játékok esetében ez az érték minél magasabb legyen, azonban az átlag irodai felhasználás esetében egy 120 hertzes képfrissítés bőven elegendő lehet. Az viszont minden esetben lényeges, hogy a videokártya vagy az integrált videóchip képes legyen „kihajtani” a kijelzőt, tehát olyan terméket válasszunk, amely a grafikus vezérlő képességeivel összhangban van.

Csatlakozás

Fontos, hogy olyan csatlakozóval ellátott kijelzőt vásároljunk, amely illeszkedik a videókártya vagy alaplapi videóchip kimenetéhez. A legtöbb termék HDMI vagy DisplayPorton keresztül csatlakoztatható, de USB-s változatok is elérhetők.

Ezek a szempontok is fontosak lehetnek

Lényeges szempont a látószög, amely megadja, hogy a kijelző milyen szögből látható anélkül, hogy torzulna a kép. Minél magasabb ez az érték, annál jobb, de ha szemből fogjuk nézni a kijelzőt, nem lesz döntő jelentősége. A fénysűrűség érték akkor fontos, ha világos helyen akarjuk használni a kijelzőt – egy normál megvilágítású irodában, vagy szobában 120-160 cd/m2 elengedő lehet, de direkt, közvetlen fényben, vagy napsütésben 300-350 cd/m2 sem lesz sok. Lényeges a kontrasztarány nagysága is, ugyanis minél magasabb a legvilágosabb és legsötétebb pontok fényereje közti különbség, annál részletgazdagabb lesz a kép, és annál kevésbé befolyásolják a kép minőségét a környezeti fényviszonyok (vagyis egy alacsony kontrasztarányú kijelzőn egy sötét szobában a fekete szürkének tűnhet). Mindezeken túl természetesen egyéb szempontokat is érdemes mérlegelni. Vegyük figyelembe az adott termék energiafogyasztását, súlyát, színét, hogy van-e rajta beépített hangszóró, fül- vagy fejhallgató csatlakozó – szükségünk van-e rájuk -, milyen szabványú fali konzolra illeszthetjük, stb, de a színtérlefedettség, a színmélység is lényeges lehet, attól függően, milyen célra vásároljuk a terméket.

Árak

Egy belépő kategóriás Acer monitor már pár tízezer forintért a miénk lehet. De egy alap Samsung monitor vagy LG monitor sem kerül sokkal többe. Mindegyikük jó választást jelent alap irodai feladatokra, filmnézésre, játékra is. Ha egy nagyobb tudású, pl. 144Hz monitor után vágyunk. kb. kétszer annyit kell majd érte fizetnünk, de egy ASUS monitor is csak kb. két és félszer annyiba, egy BenQ monitor is csak háromszor annyiba kerül, mint egy belépő szintű termék, és még így is csak ötjegyű az összeg, amit a kasszánál kell hagyunk. Ezek már hibátlan választást jelentenek, ha gamer monitor beszerzése a cél, vagy professzionális feladatokhoz keresünk terméket. A felső határ nyilván a csillagos ég, bár egy 49 colos, ívelt kijelzős 4K led monitor által adott űrkorszaki életérzés nyilván sokat is ér.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve