Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Kávézás
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék
/ 9 oldal
WTH85205BY
Raktáron
239 999 Ft

/ 9 oldal

Mosógép és szárítógép – a háztartások alapvető kellékei

A ruhák mosása nem a legkedveltebb házimunka, talán csak a teregetés népszerűtlenebb tevékenység, azonban egy modern mosógép és szárítógép rendkívül egyszerűvé teheti ezeket a feladatokat. Különböző programok és kényelmi funkciók könnyítik meg a ruhaneműk tisztítását, valamint a korszerű technológiának köszönhetően egyre inkább csökken az áram- és vízfogyasztás. Ráadásul a szárítógépek használatával nem kell többé a vizes ruhák teregetésével bajlódni, azoknak helyet biztosítani a lakásban, s nincs hosszú órákig tartó várakozás, hogy elpakolhassuk, vagy újra felvehessük a tiszta ruhát. Ha most szeretnénk beruházni új eszközökre, érdemes tisztában lenni vele, hogy milyen típusok találhatók meg a piacon, és milyen szempontokat célszerű szem előtt tartanunk, mielőtt választunk.

A mosógépeknek alapvetően két fő típusa van – megkülönböztetünk elöl- és felültöltős készülékeket. Ezeken belül még vannak különböző méretű és energiahatékonyságú modellek.

A legtöbb háztartásban elöltöltős mosógép van, amelynek az elülső része tipikusan üvegből vagy plexiből készült, nyitható. Ez ajtóként szolgál, amelyet egyszerűen ki lehet nyitni, és a ruhaneműt a dobba tenni. Ezen az eszközön általában a működést szabályozó vezérlőfelület és az adagolókamrák a mosószer és az öblítő számára szintén elöl találhatók. Ára magasabb, ám kíméletesebb a ruhákkal, mint a felültöltős modellek, s energiahatékonyság szempontjából is kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik. Kapacitása igen nagy: típustól függően egyszerre akár 12 kg ruhaneműt is képes kimosni, ezért alkalmas nagyobb háztartások számára is. Hátránya, hogy viszonylag sok helyet foglal el, illetve a legtöbb esetben, ha valamit elfelejtettünk bepakolni a mosógépbe, azt már a mosási folyamat közben nem adhatjuk hozzá. Szabadonálló és beépíthető típusai is vannak.

A felültöltős mosógép mellett szól, hogy erősebben és rövidebb idő alatt tisztára mossa a ruhákat, és az ára is általában kedvezőbb, mint az elöltöltős mosógépeké. A felültöltős mosógép jellemzője, hogy a mosódob nyílása felül található. A vezérlőelemek és a mosószer-adagoló kamrák szintén a gép tetején helyezkednek el. Ezt a típust általában karcsú megjelenés is jellemzi. A szabványos 87x40x62 cm-es méretnek (magasság x szélesség x mélység) köszönhetően még kis fülkékben is elfér. A felültöltős mosógépnek azonban kisebb a kapacitása, mint egy elöltöltősnek – általában egyszerre maximum 6 kg ruhaneműt pakolhatunk bele, ezért kisebb háztartások számára jobban megfelel. Szintén létezik belőle szabadonálló és beépíthető verzió.

Ha megtörtént a mosás, és nem szeretnénk teregetéssel bajlódni, hosszasan várakozni, hogy ruháink megszáradjanak, megoldást jelent a szárítógép használata. Ahogy a mosógépeknél, itt is nagy a választék, nagy különbségek lehetnek az egyes eszközök között méretben, kapacitásban és energiahatékonyságot illetően.

Működési elvüket tekintve két típust különböztetünk meg:

A kondenzációs szárítógép ideális olyan háztartások számára, amelyek ritkábban használják a készüléket. A hőszivattyús szárítógépekhez képest a modellek lényegesen olcsóbbak. Hogyan működnek? A levegő átáramlik a dobon, és ventilátor segítségével oszlik szét, majd a hűtőfolyadéknak köszönhetően lehűl, kinyerve ezzel a ruhákból a vizet, amely kondenzálódik a hűtőrácson, és egy gyűjtőedénybe csöpög, ahonnan szivattyú segítségével távozik. 

A hőszivattyús szárítógépek energiahatékonyság szempontjából kedvezőbbek, azonban vételáruk magasabb. A szárítási folyamat a következőképpen működik: zárt rendszerben keringteti a gép a meleg levegőt, majd lehűti, és párátlanítja. Alacsonyabb hőfokon szárít, mint kondenzátoros társa, ezért a kényesebb ruhaneművel is megbirkózik, és kevesebb energiát fogyaszt.

Léteznek többfunkciós eszközök, amelyek mosógép és szárítógép funkcióival is rendelkeznek. Legnagyobb előnyük, hogy sok helyet lehet megtakarítani általuk.