Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Irodai eszközök
Nyomtatás
Kapcsolat
Hálózat
/ 21 oldal
HP CF259A (59A) fekete toner
Raktáron
46 999 Ft

HP CF541A (203A) cián toner
Raktáron
34 899 Ft

/ 21 oldal


Lézernyomtató, tintasugaras nyomtató és nyomtató kellékek

 

Egy nyomtató segítségével szinte bármit kinyomtathatunk, ami a szívünknek csak kedves: iskolai dolgozatokat, üzleti leveleket, családi nyaralásról készült fotókat. Nem is csoda, hogy ma már alapfelszerelésnek számítanak ezek a készülékek minden irodában, és otthonra is egyre többen vásárolnak ilyen gépeket A „printelés” költsége ugyanis – ha egy üzletben kérünk ilyen szolgáltatást – elég borsos, ezért a nyomtató árak talán elsőre magasnak tűnhetnek, mégis gyorsan megtérülnek, amennyiben gyakran kell nyomtatnunk. A termékek választéka azonban nagyobb, mint valaha, szinte zavarba ejtőek a lehetőségek: egy lézernyomtató, egy tintasugaras nyomtató vagy esetleg egy multifunkciós nyomtató lesz a legjobb választásunk? Melyik márka melyik modellje mellett tegyük le a voksot? Egy HP nyomtató már 20 000 forint alatt megkapható, de vajon nem járunk-e jobban, ha egy kicsivel többet költünk, és egy Canon nyomtató, vagy egy Epson nyomtató mellett döntünk? Melyik kiegészítő – festékkazetta, tintapatron – fog kelleni egyikhez, melyik a másikhoz? Az alábbiakban bemutatjuk a választás során felmerülő legfontosabb szempontokat – miben különböznek a típusok, milyen előnyeik, hátrányaik vannak, milyen célokra használhatók.

 

Lézernyomtató: a leghatékonyabb csendestárs az irodában

 

A lézerprinter az elektrofotográfia elvén működik. A lézertechnikát mind az önálló készülékekben, mind a többfunkciós modellekben használják. A fekete-fehér és a színes lézerprinterek működési elve a munkalépések számában különbözik, ami magasabb a színes és alacsonyabb a fekete-fehér változatoknál. Hátrányuk, hogy lényegesen drágábbak, mint tintasugaras társaik: a népszerű színes lézernyomtató, a HP Laserjet például 70 000 forint körül kapható. Munkasebességük azonban kompenzálja árukat, és fenntartásuk is jóval olcsóbb. Különösen nagy mennyiségű feladat esetén gazdaságos a használatuk. Ezen eszközök festékpatronjait tonereknek nevezzük. Egy toner segítségével átlagosan 2000 lapot lehet kinyomtatni, mielőtt cserélni kellene. Emiatt a lézeres eszközöket előszeretettel használják nagy irodákban, illetve olyan munkahelyeken, ahol sokat nyomtatnak. Fényképnyomtatáshoz azonban nem ideálisak.

 

Tintasugaras nyomtató: remek minőségű fotónyomtató megoldás, megfizethető áron

 

A tintasugaras printer egyedi tintacseppek szétterítésével nyomtat a lapra, soronként haladva, emiatt valamivel lassabb, mint a lézeres társai. Ennek a módszernek az előnye a jó minőségű kép: akár fotókat is nyomtathatunk vele (a lézeres megoldásokhoz képest sokkal jobb minőségben). Hátránya viszont a működéséhez szükséges nyomtató patron magas beszerzési költsége (egy HP patron kb. 8 000 forintnál kezdődik, de egy kevésbé márkás tintapatron már fele ekkora összegért a miénk lehet). Ha hosszú ideig nem használjuk a készüléket, előfordulhat, hogy el kell távolítani a tintát a fejekből. Ez a tisztítási folyamat gyakran sok tintát használ el. Mindazonáltal egy tintasugaras termék tökéletesen alkalmas azok számára, akik alkalmanként nyomtatnak, és értékelik a kiváló minőségű képeket. Ezek az eszközök ugyanis jó fotónyomtatási minőséggel rendelkeznek – főleg, hogy a HP nyomtató megoldásai közül ebben a kategóriában 20 000 Ft alatt is található termék. Számoljunk viszont azzal is, hogy az optimális eredmény érdekében a színes képekhez speciális papírra van szükség.

 

Multifunkciós nyomtató: a legsokoldalúbb társ a legváltozatosabb feladatokhoz

 

A multifunkcionális eszköz a printert, a fénymásolót és a szkennert egyetlen eszközben ötvözi. Használatával helyet és pénzt takaríthatunk meg, mivel nincs szükség külön gépre minden funkcióhoz. Az ilyen eszközöket többfunkciós vagy multifunkciós nyomtatóknak is nevezik. Akad köztük lézeres és tintasugaras modell is. A készüléket sok esetben akkor is használhatjuk, ha a számítógép ki van kapcsolva. Például a másoláshoz nincs szükség kapcsolatra a számítógéppel. Irodai környezetben, vállalatoknál jó választás lehet egy ilyen eszköz. Ha sokat fénymásolunk, és szkennelni is szoktunk, érdemes egy gyors számítást végezni, összeadni ezek havi költségét, és átgondolni, nem járnánk-e jobban egy ilyen multifunkciós eszköz beszerzésével – bár a Canon nyomtató megoldásai között már 30 000 forint alatt is találhatunk minőségi modelleket, tehát nem lesz megterhelő a pénztárcánknak, ha ilyen típusú készüléket keresünk.

Összességében elmondható, hogy amennyiben vásárlást fontolgatunk, első körben azt célszerű eldönteni, hogy a nyomtatás mellett más funkciókat is elvárunk-e a géptől. Ha a válasz igen, akkor jöhet szóba egy multifunkciós eszköz, amellyel nemcsak nyomtatni, de szkennelni és fénymásolni is tudunk. Amennyiben viszont csak nyomtatni szándékozunk, a lézer- és a tintasugaras termékek előnyeit és hátrányait kell mérlegelnünk. Bár a lézernyomtató ára magasabb, az egyszeri beruházási költség hamar megtérül, ugyanis jóval olcsóbb lesz a toner cseréje, mint a tintasugaras modellekhez kapható tintapatron. Utóbbi mellett viszont a képminőség szól, és kiváló választás lehet azok számára, akik ritkábban/kevesebbet nyomtatnak. Mindegyik típus széles választékban érhető el webshopunkban, garantált, hogy mindenki könnyűszerrel megtalálja a számára legmegfelelőbb modellt és a modellhez legmegfelelőbb kiegészítőket.