Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Otthon biztonság
Világítástechnika
Kapcsolat
/ 2 oldal
Gigaset A280 dect telefon
Raktáron
10 499 Ft

/ 2 oldal

Vezetékes telefon, diktafon, walkie talkie – alternatívák mobiltelefonra

A mobiltelefonok korában gyerekjáték egy kapcsolat ápolása. Míg anyáink a vezetékes telefont kapták fel, nagyanyáink még levelet írtak, ha kommunikálni akartak a távolabb lakó rokonokkal, ismerősökkel. Manapság szinte mindenkinek van okostelefonja, melynek segítségével az interneten keresztül pár gombnyomással híreket böngészhet, üzenetet küldhet, tartalmakat oszthat meg, több módon is elérheti ismerőseit akár a világ végén is. A kapcsolattartás hagyományosabb formái – mint az asztali telefon, a walkie talkie – mégsem tűntek el. Mi lehet ennek az oka?

Az asztali telefon

Mi a helyzet a hagyományos vezetékes telefonnal? A hírek ellentmondásosak. A szolgáltatók adatai szerint hosszabb távon folyamatosan emelkedik a vezetékes fővonalak száma Magyarországon. Ennek oka az is lehet, hogy a szolgáltatók internet- és televízió-előfizetéssel együtt, csomagban kínálják ezt a szolgáltatást. De a vezetékes telefon előnyei között tartják számon a kedvező percdíjakat és a biztonságot is. Mindenki tapasztalta már, hogy pont akkor merült le, fagyott le a mobilja, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá, vagy épp egy kritikus pillanatban nem volt elég térerő, megszakadt a kapcsolat. Ezek a szituációk egy vezetékes telefon esetében sosem fordulnak elő.

De mi a helyzet az üzleti szférában? Úgy tűnik, itt épp ellentétes folyamatok játszódnak le: a cégek folyamatosan mondják vissza az előfizetéseket. Ugyanakkor egy friss kutatás szerint a dolgozók a vezetékes telefont tartják a leghasznosabb eszköznek az irodákban – lekörözve a mobil- és okostelefonokat is. Ennek oka vélhetően többek között a praktikum és a megbízhatóság. Sokan vagyunk, akik az irodában is, ha csak tehetjük, mindig előnyben részesítjük a vezetékes telefont a mobillal szemben. Az asztali telefon használata kényelmes és ergonomikus. Az emberi ujj méretéhez tervezett billentyűi vannak, nem egy féltenyérnyi felületen kell a kisujjunk hegyével pötyögni. Kagylóját a fülünkhöz téve mindig tisztán halljuk a beszélőt – ez a mobiltelefonokról nem mindig mondható el. Ha szükséges, a kagylót a vállunkhoz szorítva mindkét kezünket szabaddá tehetjük, gépelhetünk, papírt kereshetünk, kényelmesen feljegyezhetünk valamit telefonálás közben. Az irodában fontos szempont az is, hogy az asztali telefon mindig rendelkezésre áll: nem merül le, és nem megy el a térerő sem. Az üzleti életben a vezetékes telefonszám egyfajta tekintélyt biztosít a cégnek. Hasonlóan az üzleti e-mail-címhez, nehezen veszik komolyan azt a vállalkozást, amelyik csak mobilszámokon érhető el. E szempontokat figyelembe véve – a mobiltelefonok vitathatatlan előnyei ellenére – a vezetékes telefonnak még sokáig lesz a helye az üzleti és a magánéletben is.

Walkie-Talkie

A walkie-talkie rádiójelekkel működő adó-vevő készülék. Olyan helyeken használják, ahol hordozható rádiókapcsolatra van szükség. Például nagy raktárakban, üzemcsarnokokban, a közbiztonság területén, katonaságnál, hajókon, szabadtéri sportoknál, filmforgatásokon és egyéb eseményeken. Az eszközök különböző áron kaphatók a játékként árult olcsó, analóg készülékektől a tartós (pl. víz- és porálló) analóg és digitális eszközökig. A legtöbb országban engedélyezik a wakie-talkie-k árusítását és használatát üzleti vagy többek közt hajózási kommunikációra, valamint magánhasználatra is; például szabadidős hobbi rádiónak vagy rádióamatőr célokra. Sok előnye van: egyszerű, profi, könnyű és hasznos. A mobiltelefonokhoz képest sokkal tovább bírja töltés nélkül. Akkumulátorkímélő üzemmódban akár napokig is használható töltés nélkül. Jól bírja a szélsőséges időjárást. Különféle kiegészítőket is vásárolhatunk hozzá, például tartalék akkumulátorokat, gyorstöltőket, fejhallgatókat.

Diktafon

A mobiltelefonoknak is van hangrögzítés funkciója, de a memóriájuk véges. Aki munkája vagy hobbija miatt sokszor vesz fel hangokat, beszédet, annak célszerű egy, akár stúdióminőségű rögzítésre képes diktafont beszerezni. Az újságírók interjúkon, a tudósok konferenciákon használják. Személyes hangjegyzetként is működik, rámondhatjuk ötleteinket, megjegyzéseinket. Hasznos lehet még egyetemi előadásokon és üzleti megbeszélések rögzítésére is. Diktafonokat használ a rendőrség, a magánnyomozók vagy a különleges egységek is. A politikában, a nagyhatalmak játszmáiban sokszor hallani úgynevezett „lehallgatás botrányokról", amelyekhez szintén jól jön egy álcázott, jól elrejtett diktafon. A többi távközlési eszközzel ellentétben nem bocsátanak ki rádióhullámokat, így észlelésük meglehetősen nehéz.

Manapság a digitális diktafonok a legelterjedtebbek, oldalunkon is nagy választékból válogathat. Nem szükséges hozzájuk kazetta, beépített memóriájukban tárolják a hangfelvételeket. Nagy előnyük a megbízhatóság, a kis méret, könnyű kezelhetőség és a felvételek tárolása. Energiatakarékos technológiájuknak köszönhetően hosszú időn keresztül (akár több száz órán át) működnek akkumulátorról vagy elemekről.