Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Otthon biztonság
Világítástechnika
Kapcsolat
Asztali telefon
Walkie-Talkie (Adó-Vevő)
Diktafon

Walkie-Talkie (Adó-Vevő)

(18 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Továbbra is népszerű a voki toki

Első pillantásra talán elcsodálkozik az ember, hogy a mobiltelefonok korában a voki toki nem merült a feledés homályába, hanem létezik, sőt él és virul. Használják őket például az építőiparban, a hajózás területén, raktárakban, rendvédelmi szerveknél, rendezvényszervező cégeknél, szabadtéri sportoknál (síelők, túrázók, motorosok), filmforgatásokon, rádióamatőr célokra vagy magánhasználatra is. Gyerekeknek is jó választás lehet a voki toki mobiltelefon helyett, sokan vásárolják is e célból. Főleg a kisebbek esetében jó megoldás, mert megadja a kellő biztonságot, elérhetőséget, ugyanakkor megkíméli az internet veszélyeitől az ahhoz még éretlen gyerekeket, nem beszélve a szülők pénztárcájáról.

Általában fő előnye a mobillal szemben, hogy ingyenes (magánhasználatra) és ott is kiválóan működik, ahol nincs térerő. Sok olyan szituáció van, ahol a mobil használata nehézkes, például, ha kesztyűben dolgozik az ember. A hosszadalmas pötyögés helyett a woki tokin csak egyetlen gombot kell megnyomni, és már beszélhetünk is. E tulajdonságok már érthetővé teszik népszerűségét, de lássuk a részleteket.

Széles árfekvésben kaphatóak voki tokik a pár ezer forintos, játékként árult, olcsó analóg készülékektől a tartós, több tízezer forintos, fémházas, víz- és porálló analóg és digitális eszközökig. Nekünk kell választanunk igényeinknek megfelelően.

A hobbi és a hivatásos berendezések között a fő különbség nemcsak a tartósságukban van, hanem abban is, hogy míg a hivatásos készülékek engedélykötelesek, addig a hobbi célokra használtak engedély nélkül használhatók. A PMR446-os ingyenes frekvencián működnek, amely bárhol, akár külföldön is ingyen használható. Emiatt az amatőr készülékek igen népszerűek.

A profi, hivatásos, ipari rádiók használata engedélyhez kötött. Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hatásköre a frekvenciaengedélyek kiadása a profi rádiók számára. A kérelmező, miután megkapja a használati engedélyt, frekvenciahasználati díjat köteles fizetni az adott frekvenciára a Hatóság felé. Kizárólagos és közös használatú frekvenciára is kérhető engedély. A kizárólagos használat előnye a jobb technikai feltételek – értelemszerűen magasabb áron.  

A hobbi és ipari berendezések az engedélyezésen túl is számos dologban különböznek.

A hivatásos készülékek

 1. drágábbak,
 2. tartósak, fémházba építik őket,
 3. többségükben víz- és porállók,
 4. többnyire csak néhány frekvencián működőképesek, mivel a tulajdonosa többre amúgy sem rendelkezik engedéllyel.
 5. Teljesítményüket gyakran korlátozzák,
 6. mikrofont és hangszórót egyaránt tartalmaz,
 7. chipeket használnak működésükhöz, ami a hobbikészülékeknél sokkal jobb minőségű és biztosabb adásminőséget tesz lehetővé.

A hobby készülékek

 1. olcsók,
 2. kevésbé tartósak,
 3. viszont tetszetős, színes műanyag házba építik őket,
 4. kicsik és könnyűek,
 5. egy adott sáv összes csatornája elérhető velük, nemcsak pár darab.
 6. Gyakran játéknak használják őket, pedig kiváló minőségű szuperheterodin vevőjük van, ami egyszerűbb üzleti célokra is alkalmassá teszi őket.
 7. Szigorúan szabályozzák felépítésüket: antennájuk rövid, nem leszerelhető és tilos a készülékek átalakítása.
 8. Egyszerűen használhatók: a készülék előlapján gombokkal váltható a csatorna és egyéb beállítások.
 9. Hatótávolságukat mérföldben vagy kilométerben adják meg. A feltüntetett adat csak nyílt terepviszonyokra vonatkozik. Pár masszív, magasabb ház vagy háztömb az adó és vevő készülék között jelentősen lerontja a hatásfokot.
 10. Elektronikailag egyszerű felépítésűek: egyfrekvenciás, kristályokkal vezérelt, egyszerű tranzisztoros áramkörökre épülnek,
 11. nincs külső mikrofonjuk, a vevő hangszórója adáskor mikrofonként funkcionál.


A woki tokikhoz és az ipari rádiókhoz is különféle kiegészítők kaphatók. Például extra akkumulátor, gyorstöltő, többfészkes töltő sok készülék egyidejű töltésére, szivargyújtós töltőszett autóban való feltöltéshez, övcsipesz és audio csatlakozó headset csatlakoztatásához.

Az Office Depot kínálatában többféle kivitelű és felszereltségű woki toki is elérhető, például az egyik legnépszerűbb márka a Motorola Talkabout is különféle színekben és konstrukcióban. Önnek csak át gondolnia igényeit és kiválasztani a leginkább megfelelő készüléket.