Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Másolópapírok
Nyomtatványok
Etikettek
Kockatömbök és öntapadós jegyzettömbök
Füzetek
Speciális papírok
Borítékok és tasakok
Beírók, mutatók, önátírók
Öntapadó nyilak és címkék
Gyűrűskönyv betétek, jegyzettömbök
Pénztárgép- és árazószalagok
Írólapok, rajzlapok, vázlatfüzetek
Naptárak és kiegészítők
/ 88 oldal
KPE.160/BP TB kiskönyv
Raktáron
119 Ft

/ 88 oldal

A papír sokoldalú felhasználása a hétköznapokon

A mai felgyorsult és egyre inkább elektronikus térben zajló életünkből már-már eltűnni látszik a papír, vagy talán mégsem? Alapvetően igaz, hogy levelezéseinket és a legtöbb papírmunkát digitális platformokon kezeljük, így egyre kevesebb kézzel írt levelet küldünk, illetve csak a legszükségesebb dokumentumokat nyomtatjuk ki. Ez annak köszönhető, hogy nagy biztonsággal tudjuk tárolni adatainkat számítógépünkön, vagy online fájlmegosztó webhelyeken, ahol könnyedén rendszerezhetjük is ezeket. Egy adott dokumentumot könnyedén megkereshetünk, és nem kell több száz oldalt átlapoznunk, hogy megtaláljuk, amire szükségünk van. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mire szolgálnak manapság az irodai vagy iskolai papíráruk.

A cégek működésében nélkülözhetetlen a papír a nyomtatványok kitöltéséhez, szerződéskötéshez, illetve a mindennapos működéshez, mindamellett, hogy léteznek elektronikus aláírást támogató programok. Ezek a papíralapú ügyviteli folyamatoknál sokkal gyorsabb megoldást nyújtanak, személyes meetingek nélkül is létrejön a kapcsolattartás, döntéshozatal. Legtöbb esetben azonban a cégek ezeket az elektronikus dokumentumokat ugyanúgy kinyomtatják és tárolják, mint a papíralapú szerződéseket vagy számlákat. Ennek köszönhetően természetesen szükség van másolópapírokra, nyomtatópapírokra, mégpedig nagy mennyiségben. Hivatalos leveleink nagy része továbbra is postai úton érkezik, emiatt szükséges a borítékok használata is. Hivatali ügyintézés során is legtöbbször formanyomtatványokat töltünk ki, másolatok kapunk az adott dokumentumról, amikhez szintén fénymásoló-, nyomtató- és másolópapírokat használunk. Az esküvői meghívókat is illik a stílusban passzoló színű borítékokban átadni a vendék számára, továbbá fontos maga a meghívó fajtája is. Meglepően sok különböző papírfajtából választhatunk a tökéletes esküvői meghívóhoz. Ez lehet karton, kraft, pausz, kreatív, ultramatt vagy gyöngyházűfényű papír. Akadnak speciális papírok is, mint például a tükörkarton, hullámkarton, glitterkarton, méhsejtpapír vagy öntapadós papírok. Ezeket főleg kreatív hobbikhoz szokták használni, különleges ajándékok vagy dísztárgyak készítéséhez. Ennek megfelelően rengeteg különböző színű, mintájú és vastagságú típusok közül válogathatunk, akár csak a csomagolópapírok terén. Karácsony közeledtével számos téli mintás, karácsonyfás ajándéktasakkal és csomagolópapírral találkozhatunk a legkisebb boltba belépve is. Ezen kívül természetes névnapi, születésnapi, esküvői gratulációs, vagy gyakorlatilag bármilyen ünnephez köthetően szinte végtelen mintájú csomagolópapír közül választhatunk.

A speciális papírok közé sorolhatók a pauszpapírok, melyekre tervrajzok és műszaki rajzok készülnek. Ezek elengedhetetlen kellékek egy mérnöki irodában, még abban az esetben is, ha a terveket számítógépen készítik a szakemberek. Hasonlóan speciális jellegűek a pénztárgépszalagok, melyeknek számos típusa kapható, különböző méretekben. Ezek a szalagok valójában hőpapírok, vagyis nem kerül rájuk festék, hő hatására színeződnek el és keletkezik rajtuk felirat. A hőpapír hátránya, hogy nem megfelelő körülmények között tartva igen sérülékeny, a felirat elmosódik, olvashatatlanná válik. Ez leginkább garanciális termékek esetében okozhat problémát, ezért vásárlóként ajánlott ezeket a nyugtákat, számlákat beszkennelni, hogy az évek során ne károsodjanak. Ezen kívül a különböző pénztárgépszalagokat, vagyis otthonunk a nyugtákat nem jó egymással szoros érintkezésben tárolni, mert azok feliratai átitatódhatnak egymásra. Bizonyos áruházakban, ahol garanciális termékeket vásárlunk, az eladók figyelmeztetnek a szalagok ezen tulajdonságára, megkímélve bennünket későbbi bosszúságoktól. Ez nagyon fontos, ahhoz, hogy a garanciaidőn belül a javítás, vagy csere lehetőségével élni tudjunk. Ezekben az esetekben egyértelműen szükségesek a különböző papíráruk. Az irodai papíráruk közül említésre méltóak a flipchart papírok, melyek minden meeting során hasznos kiegészítőként jelennek meg. Nagy előnyük, hogy lényegesen olcsóbbak potenciális vetélytársaiknál, az érintőképernyős interaktív tábláknál. Ezek kisebb méretű megfelelői a jegyzettömbök, gondolhatunk itt az egészen kicsi öntapadós, színes jegyzettömbökre, vagy a napi teendők rendszerezésére szolgáló füzethez hasonló kialakítású ragasztott jegyzettömbökre egyaránt. Bármilyen típust részesítünk előnyben, végtére ugyanazt a cél szolgálják. Lehetőleg kis helyet foglalva, kézre eső helyen tudjuk tárolni őket, hogy bármilyen jellegű jegyzetet rögzíteni tudjuk, akár váratlan pillanatban is. Legyen szó egy telefonszámról, vagy egy elfelejtett értekezletről, befizetetlen számláról, a színes jegyzettömböket a munkahelyükön, otthonunkban bárhol el tudjuk helyezni, hogy ne feledkezzünk meg teendőinkről.

Ezekhez hasonlóan, az iskolai papíráruk nagy része valószínűleg sosem fog kimenni a divatból, mindig szükségünk lesz füzetekre, írólapokra, naptárakra, órarendekre és különböző méretű rajzlapokra. Az alsó osztályokban számos különböző típusú füzetre van szükségünk, az alapvető vonalas és négyzetrácsos füzetek mellett hangjegy- és szótárfüzeteket, illetve praktikus leckefüzeteket is vásárolhatunk. Ezeket az A5-ös méretű füzeteket a felsőbb osztályokban A4-es méretű, és kevésbé specifikus spirálfüzetek váltják fel, melyekből többnyire vonalast vagy simát, illetve matematika órára négyzetrácsos fajtákat használunk. A sima füzetek alkalmasak lehetnek geometriai szerkesztésekhez, vagy például technika órára. Az írólapok bármely osztályban szükségesek lehetnek, leginkább röpdolgozatoknál használatosak, de otthon is hasznukat vehetjük jegyzeteléshez. Az órarendek és naptárak hasznát talán nem kell taglalni, ezekből mára rengeteg típusút gyártanak, mindenki találhat ízlésének megfelelőt, az állatmintástól az autósokig, az egyszerűbb mintásakon át gyakorlatilag bármilyent. Naptárok tekintetében is széles a kínálat, vannak falinaptárak gyönyörű képekkel, heti tervező naptárak, amelyekbe mindennapi teendőinket vezethetjük, a tanárok számára készítenek külön tanári naptárakat. A heti tervezőkbe előfordulhatnak motivációs idézetek, matricacsomagok a születésnapok, kirándulások és fontos dátumok jelöléséhez. Ezeken kívül céljainkat is beírhatjuk, s vissza tudjuk magunkat ellenőrizni, hogy mit értünk el adott idő alatt. Ezek a célok lehetnek tanulással/ munkával kapcsolatosak, egészségügyi jellegűek vagy akár anyagi, környezeti tudatossághoz köthetők. A családi teendők rendben tartásához választhatunk mágneses naptárakat, ezekbe minden családtag programját egyszerre tudjuk vezetni, segítségükkel átláthatóbbá tudjuk tenni a mindennapokat. A délutáni edzések, zeneórák és szülői értekezletek, vagy a kutyaiskola időpontja is felkerülhetnek ezekre a tervezőkre, így remélhetőleg nem felejtünk el semmit, s elég reggel rápillantani az adott napra, hogy tudjuk, kinek mikor hova kell mennie. Az irodai tennivalókat asztali naptárral követhetjük, praktikus kisméretű zsebnaptárakat pedig akár magunkkal is vihetjük a nap folyamán. Természetesen a telefonjainkon lévő naptárak is nagyon hasznosak tudnak lenni, emlékeztetőket állíthatunk be a fontos tennivalók esetében, így biztosak lehetünk benne, hogy sehonnan sem késünk el, nem felejtünk el fontos dolgokat. Azonban, ha minden egyes feladatunkat, legyen szó munkáról, családról, háztartásról vagy kikapcsolódásról egyetlen naptárban szeretnénk összesíteni, valószínűleg átláthatatlanná válna. Sokkal praktikusabb életünk különböző területeinek egy-egy különálló naptárat szánni, hogy minden adott időben, adott helyen álljon rendelkezésünkre.

Látható tehát, hogy ezek a termékek életünk számos területén pótolhatatlanok, alapvetően szükségesek. A digitális világ valamilyen szinten lehetővé teszi, hogy kevesebbet használjunk belőlük, vagy helyettesítsük különböző megoldásokkal, azonban vannak olyan területek, ahol valószínűleg ez a helyettesítés soha nem fog igazán érvényesülni. Ehhez hozzájárul az is, hogy a papír viszonylag könnyen újrahasznosítható, a háztartáson belül is egyszerűen gyűjthető szelektíven. Ennek köszönhetően úgy érezhetjük nem jelentős a környezetre gyakorolt negatív hatása sem, ami félig-meddig igaz is. A telefonokban és számítógépeken tárolt naptárak, az elektronikus aláírást tartalmazó programok és az interaktív táblák korában is bizonyos esetekben indokolt a különböző papíráruk használata. Néhány esetben kifejezetten nehéz lenne alternatív megoldást a papír megfelelőjére.


Az egyik ilyen területet a fotópapírok képviselik, melyeknek négy típusa ismert: fényes, félfényes, matt és félmatt. Jóllehet a mai világban mindenki digitálisan tárolja fényképeit, azonban otthonunkban biztosan megtalálható néhány képkeret, melyben legkedvesebb fotóinkat tartjuk. Egy esküvői fotóalbum, nyaralásaink emlékei, gyermekeink első képei, életünk fontosabb állomásai biztosan meg vannak örökítve és időnként még a 21. században is előhívatunk pár képet. Ma már akár otthonunk kényelmében is nyomtathatunk képeket fotópapírra, csak egy erre alkalmas nyomtatóra van szükségünk. Minden esetben ügyeljünk rá, hogy a nyomtatóhoz megfelelő fotópapírt vásároljunk és lehetőség szerint jó minőségű tintapatront, hogy ne rontson a képek minőségén. Szuper személyre szóló ajándékötlet lehet egy fotóalbum készítése, melyhez találunk mintákat az interneten, de magunk is összeállíthatunk ilyeneket, ha elég kreativak vagyunk. Ezek az otthoni felhasználásra szánt mennyiségek azonban eltörpülnek egy profi fotóstúdióval szemben, ahol rendkívül széles méretskálán lélegzetelállító fotókat nyomtatnak nap mint nap nagy számban. Kérhetünk azonban vászonképeket is, melyek otthonosabbá varázsoljuk lakásunkat. Lehetnek ezek saját képeink, vagy akár egy kedvelt fotós mesterművei, lehetőségünk van a helyiséghez legjobban passzoló méretű és témájú kép előhívatására. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan analóg fényképezőgépek, melyek azonnali fotónyomtatásra alkalmasak. Ezek a kompakt gépek letisztult dizájnnal és könnyű kezelhetőséggel lopták be magukat a szívünkbe. Mindezekhez tehát szükségünk van a papír felhasználásra, pontosabban annak egy speciális típusára, a fotópapírokra.