Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Másolópapírok
Nyomtatványok
Etikettek
Kockatömbök és öntapadós jegyzettömbök
Füzetek
Speciális papírok
Borítékok és tasakok
Beírók, mutatók, önátírók
Öntapadó nyilak és címkék
Gyűrűskönyv betétek, jegyzettömbök
Pénztárgép- és árazószalagok
Írólapok, rajzlapok, vázlatfüzetek
Naptárak és kiegészítők

Írólapok, rajzlapok, vázlatfüzetek

(66 termék)
/ 2 oldal
Dipa A3 10db rajzkarton
Raktáron
599 Ft

Pátria Design Dipa A2 rajzkarton
Raktáron
129 Ft

20-50 írólap
Raktáron
349 Ft

B4 famentes vázlatfüzet
Raktáron
1 199 Ft

ICO Süni A4 skiccfüzet
Raktáron
1 499 Ft

/ 2 oldal


Írólap, rajzlap vagy vázlatfüzet – melyik milyen célra ideális?


Az írólap, a rajzlap és a vázlatfüzet három különböző termék, melyek felhasználása is eltér egymástól. Tévedés azt gondolni, hogy az egyes papírtípusok teljes mértékben ugyanazt tudják, s ugyanazokon a területeken alkalmazhatjuk őket. Azt, hogy egy papír milyen célra lesz leginkább felhasználható, jónéhány tulajdonsága meghatározhatja. Ilyen a papír vastagsága, összetétele, mérete és textúrája, melyek a lapok minőségét, tartósságát, ellenállóképességét alapvetően befolyásolják. Egyértelmű, hogy nem ugyanolyan vastagságú és felületű papírra lesz szükségünk, ha puhább ceruzával vagy tollal akarunk írni rá, mint abban az esetben, ha például festünk (vagyis, ha a lapot nedvesség is éri), illetve, ha keményebb grafitceruzával, esetleg más olyan íróeszközzel dolgozunk, amely könnyebben megkarcolhatja a papír felületét. Érdemes megismerni a különféle papírtermékeket annak érdekében, hogy könnyen el tudjuk dönteni, melyik a legmegfelelőbb számunkra.

Az írólap

Leggyakrabban óvodákban és iskolákban használják ezt a laptípust. Az írólap mérete A5, vagyis 210 mm x 148 mm, a lapok súlya pedig általában 60–70 g/m2 (ez a papír vastagságának és sűrűségének a szorzata). A 60–70 g/m2 egy viszonylag kisebb papírvastagságot jelent, ennélfogva az írólap sérülékenyebb, mint például egy átlagos másolópapír, és az írás vagy rajz is könnyebben átüt a másik oldalán. Ideális viszont óvodai vagy iskolai rajzok, feladatok elkészítéséhez, röpdolgozatokhoz, levélíráshoz, esetleg különféle kreatív célokra alapanyagként. Létezik fatartalmú, félfamentes és famentes írólap is – a különbséget a háromféle termék között a gyártás során felhasznált rostok aránya adja.

A rajzlap

Szintén többféle változata van. Azon túl, hogy létezik fatartalmú, félfamentes rajzlap és famentes rajzlap, külön terméktípusként megemlítendő a műszaki rajzlap és az akvarell papír. Előbbit – nevének megfelelően – a műszaki tervezés során használják, például műszaki rajzok, tervrajzok elkészítéséhez, míg az akvarell papír az akvarell festés egyik legfontosabb kelléke. Az akvarell papír keményebb, vastagabb, nehezebb, mint a többi típusú lap, annak érdekében, hogy ne ázzon el akkor sem, ha vizes technikával dolgoznak rá. A hagyományos rajzlapok is elbírnak egy minimális nedvességet, de könnyebben átáznak. Ennélfogva inkább ceruzával vagy zsírkrétával készült rajzokhoz és más száraz technikákhoz ideálisak. Akármelyik laptípust választjuk, fontos nagy hangsúlyt fektetni a tárolásukra – akár a felhasználásra váró lapokról, akár az elkészült művekről van szó. A rajzmappa, a rajzlaptartó henger és a rajzlaptartó táska segít megóvni a papírt a gyűrődésektől és a gyors tönkremeneteltől. Iskolai és hobbi célú felhasználásra jó választás lehet a rajzfüzet vagy a rajztömb is, amely kevésbé sérülékeny, mint a különálló lapok; és arra is jó, hogy a rajzok ne vesszenek el, hanem egy füzetben tudjuk a vázlatainkat, műveinket tárolni, összegyűjteni.

A vázlatfüzet

Hiába hódít egyre nagyobb teret a digitalizáció, a kézzel írt jegyzet és a vázlatfüzet soha nem fog eltűnni a mindennapjainkból. Egy kis méretű, jegyzetelésre alkalmas füzetet vagy egy vázlattömböt és egy tollat mindig magunkkal tudunk vinni, így mindig a kezünk ügyében lehet, ha hirtelen fel kell írni bármilyen fontos információt. Létezik azonban egy speciális fajta vázlatfüzet is, amelyet művészi rajzok, skiccek felvázolására alkalmas lapokból fűznek össze. Bár ezeket többnyire otthon tároljuk, de a kisebb méretűek táskában is elférnek, és rendkívül jó szolgálatot tehetnek a kezdő és haladó művészeknek utazás vagy várakozás közben, esetleg múzeumlátogatáskor. A nagyobb, akár A3-as formátumú füzetek lapjain pedig akár eredeti méretben is meg lehet tervezni, felvázolni a kompozíciókat a vászonra vagy akvarellpapírra való alkotás előtt.

Bármelyik fajta füzetet, lapot, tömböt is keresi, webáruházunkban biztosan megtalálja az igényeinek megfelelőt.