Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Másolópapírok
Nyomtatványok
Etikettek
Kockatömbök és öntapadós jegyzettömbök
Füzetek
Speciális papírok
Leporellók
Fotópapírok
Kartonok, krepp papírok
Faxpapírok
Indigók
Pauszpapír
Plottertekercsek
Pólóra vasalható fóliák
Rovatolt papír
Borítékok és tasakok
Beírók, mutatók, önátírók
Öntapadó nyilak és címkék
Gyűrűskönyv betétek, jegyzettömbök
Pénztárgép- és árazószalagok
Írólapok, rajzlapok, vázlatfüzetek
Naptárak és kiegészítők

Leporellók

(7 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Leporello, a hajtogatott papír

 

A leporello szó jelentése nem biztos, hogy mindenki számára ismert. Nem is csoda, hiszen nem túl gyakrabban kerül elő a mindennapokban.

 

Leporello a hírhedt nőcsábász, Don Giovanni (közismertebb nevén Don Juan) szolgája, Mozart Don Giovanni című, kétfelvonásos operájában. Listát vezet mesterének hódításairól, és mivel a legalább 2000 nevet tartalmazó lista túl hosszú, harmonikaszerűen összehajtogatja a papírt. Ez a harmonikaszerű hajtás a titok nyitja.

 • Leporellónak nevezik ezt a fajta kedvelt hajtástípust (3 vagy többrét hajtott, könnyen borítékolható méretű papír, pl. szórólapok esetében) a nyomdászatban,
 • az ily módon meghajtott sok-sok ív hosszú nyomtatópapírt, és
 • a kisgyerekeknek szánt kihajtogatható, kemény karton mesekönyveket is.

A legelterjedtebb jelentése a harmonikaszerűen összehajtott nyomtatópapír, amely a laphatároknál perforációval egymáshoz rögzített (ezáltal könnyen szakítható) oldalakból áll. További jellemzője a mindkét hosszanti oldalán végig lyukakkal ellátott perforáció.

 • Jellemzően egy vagy többpéldányos, fehér, jó mérettartó, famentes, 47–75 g/m2-es papír.
 • Valamennyi általános irodai alkalmazáshoz kiválóan megfelel, de elsősorban többpéldányos számlákhoz, kimutatásokhoz, dokumentációkhoz szokták használni.
 • Kizárólag tűfejes (mátrix) nyomtatóval lehet rá nyomtatni, a többpéldányos leporellók esetében a nyomtatófejben található tűk egy nyomtatással az összes lapot átütik, így az információ az összes példányon megjelenik. Nyomtatás után letépik a lyukakkal perforált részt és szétválogatják a másolatokat.
 • Az írógép elvén működő mátrix nyomtató 9 vagy 24 tűvel rendelkezik, melyek egy-egy betű nyomtatásához különböző alakzatba (mátrixba) állnak össze. Az összerendezett tűcsoport a festékszalagon keresztül ráüt a papírra, így jön létre a nyomtatatandó szöveg vagy egyszerű grafika. Minél több tűből áll a nyomtatófej, annál jobb minőségű, gyorsabb és csendesebb lesz a nyomtatás.
 • A lézernyomtatás és az elektronikus számla korában kissé kőkorszaki megoldásnak tűnhet, de abszolút megvan a létjogosultsága. Hátránya a nem túl magas minőségű nyomtatási kép, a relatív lassú és zajos működés, viszont többpéldányos nyomtatás is lehetséges vele.
 • Az e célra gyártott, többpéldányos, perforált papírral egyszerre akár 9 példány is nyomtatható vele.
 • Papíralapú számla és bizonylatok nyomtatására ideális megoldás, hiszen ez esetben nincs különösebb jelentősége a külalaknak, a nyomtatás sebessége elfogadható, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy rögtön több példányt is kézhez kapunk. Fajlagosan a legolcsóbb nyomtatási mód, ami egy forgalmas üzletben, hivatalban, bankban nem utolsó szempont.
 • A leporellók magasságát coll-ban szokás megadni és egy hajtás nélküli oldalnak a magasságát adja meg.
 • A szélességet mm-ben adják meg, és a perforált oldalcsíkokkal együtt értendő.
 • Gyakran előforduló méretek: 158mm (keskeny), 240mm (A/4), 382mm (A/3).