Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Másolópapírok
Nyomtatványok
Etikettek
Kockatömbök és öntapadós jegyzettömbök
Füzetek
Speciális papírok
Leporellók
Fotópapírok
Kartonok, krepp papírok
Faxpapírok
Indigók
Pauszpapír
Plottertekercsek
Pólóra vasalható fóliák
Rovatolt papír
Borítékok és tasakok
Beírók, mutatók, önátírók
Öntapadó nyilak és címkék
Gyűrűskönyv betétek, jegyzettömbök
Pénztárgép- és árazószalagok
Írólapok, rajzlapok, vázlatfüzetek
Naptárak és kiegészítők

Pauszpapír

(8 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Mi az a pauszpapír, mire használjuk?


A pauszpapír egy vékony, áttetsző papír, amely számos módon felhasználható. Másolásra, csomagolóanyagként, pókpapírként (fotóalbumokban a lapok közé téve megakadályozza, hogy az egymással szemben lévő fotók összetapadjanak), kreatív és hobbi célokra, illetve laboratóriumi környezetben is kiválóan alkalmazható (például membránként). Egyes típusai, mint például a skiccpauszok, kimondottan másolási feladatokra ideálisak. A skiccpausz egy 25 grammos pauszpapír, amely vázlatok készítéséhez, illetve műszaki rajzokhoz kiváló megoldást jelent.

Hogyan használjuk az áttetsző papírt másolásra?

A pausz használata igen egyszerű – csak ráhelyezzük a papírt az eredeti rajzra vagy ábrára, s mivel áttetsző, nincs más dolgunk, mint hogy a vonalak mentén vezessük végig a ceruzánkat a pauszon. A papír felületének kialakítása lehetővé teszi, hogy a ceruza minden irányban jól csússzon a felületén, ami precíz vonalvezetést tesz lehetővé. Hibázás esetén a grafit könnyedén, akár az ujjunkkal is eltávolítható a pauszról, ez azonban azt is jelenti, hogy vigyázni kell vele, mert könnyen elkenődhet. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a pauszpapír könnyel elcsúszhat a felületen, amit aztán nehéz és hosszadalmas feladat az eredeti helyére visszaigazítani. Az efféle problémák elkerülése érdekében sokan maszkolószalagot használnak a pausz rögzítéséhez. Ha a másolat elkészült, a pauszt egy másik felületre a színével lefelé helyezzük rá, s egy toll vagy egy ceruza végével finom karcolásokat ejthetünk rajta a minta mentén. Ilyen módon a pausz alá helyezett oldalon is halványan kirajzolódik a kívánt ábra vagy rajz. Ezeket a „nyomatokat” aztán filccel, tollal vagy más eszközzel áthúzhatjuk, s az elkészült alkotást kedvünk szerint felhasználhatjuk. A pauszt korábban elsősorban építészeti és tervezőirodák használták kézi rajzok elkészítéséhez, másolásához, azonban ez az alkalmazási terület ma már kevésbé jelentős, hiszen napjainkban egyre inkább digitális rendszereket használnak az építészeti tervezés során. 

Mintás pausz papír

Ma már a sima tekercses kiszerelés vagy a méretre vágott lapok mellett akár mintás pausz papírt is vásárolhatunk, amelyet számos módon felhasználhatunk – például születésnapi vagy esküvői meghívó elkészítéséhez, de alkothatunk a segítségével egyedi borítékokat, levélpapírokat is. Használhatjuk az adott minta másolására, más felületre való áthelyezésére, de akár magát a mintás pauszt is felragaszthatjuk papír, üveg vagy egyéb felületekre. A mintás transzparens papírt a gyártók ablakképek, lámapburák, képeslapok, illetve mécsestartók elkészítéséhez, díszítéséhez is javasolják: kis idő alatt igazán tetszetős és egyedi ajándéktárgyakat vagy dekorációkat készíthetünk belőle.

Lámpa pauszból

A pausz papír nagyon vékony, átengedi a fényt, így ideális számos kézműves technikához. Ha a pauszpapír mögött van egy fényforrás, például valamilyen lámpa, a fény a papír színében ragyog, és így varázslatos hatást kelt. Ebből az alapanyagból különleges kis lámpást is készíthetünk, amely egyedi dekoráció lehet otthonunkban, de akár ajándéknak is kiváló. A gyerekek imádják a saját készítésű, különleges fényforrásokat, amelynek elkészítése is kellemes és meghitt családi program lehet.

Egyéb felhasználási lehetőségek

Mivel a pausz nagyon könnyen hajtogatható, állatok, figurák vagy virágok hajtogatására is használható. Hagyományos papírok fölé helyezve tompítja és finomítja a színeket és az árnyalatokat, a színes pauszokkal pedig ólomüvegszerű hatást is elérhetünk. Az áttetsző papír különböző méretekben és kiszerelésekben kapható, felhasználási lehetőségeinek csak a képzeletünk szabhat határt. Ha pedig nem bővelkedünk a kreatív ötletekben, de szívesen töltenénk a szabadidőnket kézműves tevékenységgel, bátran merítsünk ötleteket a világhálóról! Rengeteg technikát, mintát és leírást találhatunk különféle tárgyak elkészítéséhez, amelyeket precízen követve egyedi és különleges alkotásokat hozhatunk létre.