Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Másolópapírok
Nyomtatványok
Etikettek
Kockatömbök és öntapadós jegyzettömbök
Füzetek
Speciális papírok
Borítékok és tasakok
Beírók, mutatók, önátírók
Öntapadó nyilak és címkék
Gyűrűskönyv betétek, jegyzettömbök
Pénztárgép- és árazószalagok
Írólapok, rajzlapok, vázlatfüzetek
Írólapok
Rajzlapok- és tartók
Vázlatfüzetek
Naptárak és kiegészítők

Rajzlapok- és tartók

(45 termék)
/ 2 oldal
Dipa A3 10db rajzkarton
Raktáron
599 Ft

/ 2 oldal

 

Akvarell papír, műszaki rajzlap – melyik papírról mit kell tudni?

Akvarell papír vagy műszaki rajzlap – egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Sokan azt gondolják, mindegyik egyforma, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket használjuk – eltérő célokhoz, feladatokhoz eltérő laptípusra lesz szükségünk. A sima rajzlap is többféle változatban kapható: létezik famentes rajzlap, félfamentes rajzlap, s mindegyikből többféle méret áll rendelkezésünkre.

Ebben a cikkben a különféle rajzlap típusokról készítettünk egy rövid összefoglalót, hogy könnyebb legyen a megfelelő termék kiválasztása.

Akvarell papír

Ezt a papírtípust főként akvarell festéshez használjuk. Mivel ilyen esetben a papír másfajta terhelésnek van kitéve, mint a száraz technikáknál (pl. a grafittal vagy színes ceruzával készített rajzoknál), fontos, hogy a vastagsága és a szerkezete is megfeleljen az extra igénybevételnek. Vagyis ne ázzon el, ne veszítse el a formáját, ha víz éri. Emiatt az akvarell papír vastagabb, nehezebb, keményebb, valamint más textúrájú, mint egy sima rajzlap. Akvarell festéshez minimum 150–200 grammos papírokat célszerű használni, ezek már jól bírják az akár többszöri vizezést is. Az akvarell tömb különféle méretekben kapható, a leggyakoribb a 24X32 cm-es és a 30x40 cm-es típus, de akvarell papír A4 méretben is beszerezhető. Léteznek hidegen, illetve melegen sajtolt típusai ennek a terméknek. A fő különbség a két változat között, hogy a hidegen sajtolt papír felülete durvább (ezt alacsonyabb nyomáson préselik, illetve a feldolgozás során nem használnak hőt, így a felülete egyenetlenebb), a melegen sajtolté viszont simább és egyenletesebb (mivel ezt hőkezeléssel, nagy nyomás alatt gyártják). Ezek a papírok többféle módon használhatók: szárazon, nedvesen, illetve úgy, hogy először benedvesítjük, majd megszárítjuk a papírt. A megfelelő technika kiválasztása annak a függvénye, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni. Ha kontúrosabb képekre vágyunk, akkor szárazon érdemes használni. Ha egymásba folyó színeket, átmeneteket szeretnénk létrehozni, használat előtt vizezzük be a papírt, s a felesleges nedvesség eltávolítása után kezdjünk el dolgozni a lapon. Ha pedig benedvesítjük, majd lecsöpögtetés után egy rajztáblára ragasztjuk, s hagyjuk megszáradni, a felület tükörsima marad akkor is, ha utána több nedvesség éri, vagy ha ezután még többször is bevizezzük.

Rajzlapok

A rajzlapot már gyerekkorban megismerjük, hiszen ezt a terméket használjuk az iskolai rajzórákon, de persze otthon is szívesen rajzolnak, festenek rá a kicsik, vagy felhasználhatják egyéb kreatív tevékenységek során alapanyagként. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy csak a kisiskolás gyerekek használják, hiszen rengeteg olyan szakma van, melynél a rajzlap vagy annak speciális változata, a műszaki rajzlap az egyik legfontosabb munkaeszköz. Számos területen szükség van tervek, tervrajzok, alaprajzok, műszaki rajzok készítésére, mint például az építészetben, de egy divattervező vagy egy asztalos ugyancsak rajzokkal dolgozik. Hasonlóan a többi papírtermékhez, csoportosíthatók összetételük szerint, vagyis az előállításuk során felhasznált rostok alapján. A lapokat ez alapján három nagy csoportba soroljuk: megkülönböztetünk fatartalmú, félfamentes és famentes rajzlapokat. A fatartalmú esetében a gyártás során felhasznált rost legfeljebb negyven százalék facsiszolatot tartalmaz. Ez az arány félfamentes rajzlap esetében maximum harminc százalék, a famentes rajzlap pedig minimum kilencvenöt százalékban tartalmaz rostokat. Egy speciális fajta a műszaki, avagy „dipa” rajzlap. Magyarországon elsőként a Diósgyőri Papírgyár állított elő ilyen terméket, innen jön a „dipa” elnevezés, amely a gyártó nevének kezdőbetűiből létrejött mozaikszó. Később ezt használták a termék megnevezésére, így jött létre a dipa rajzlap elnevezés. Az összetétel mellett fontos tulajdonság még a méret. Különféle rajzlap méretek léteznek a sima és a dipa rajzlapból is. A műszaki rajzlap A4 méretben és A3 formátumban is beszerezhető csakúgy, mint hétköznapi használatú társa.

Tárolásuk

Akármilyen típusú papírról beszélünk, elmondhatjuk, hogy érzékeny, könnyen gyűrődő termékekről van szó, amelyeket megfelelő tárolással védhetünk meg. A rajzmappa segít abban, hogy megóvjuk a lapokat a gyűrődéstől vagy a művek, rajzok elkenődésétől: rajzmappában tárolhatjuk a még fel nem használt papírokat, de elhelyezhetjük benne az elkészült műveket is. Szállítás során is ideális a használata. Többféle termék létezik a lapok tárolására – a legismertebb a kemény kartonpapírból készült mappa, de népszerű a rajzlaptartó henger és a rajzlaptartó táska is.